FILM- EN TV-TIPSwoensdag 15 juli

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 15 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Hafsia Herzi in La graine et le mulet. Beeld La graine et le mulet
Hafsia Herzi in La graine et le mulet.Beeld La graine et le mulet

Abba

NPO 3, 20.25 uur

Voor artiesten die denken dat het Eurovisie Songfestival de weg is naar roem en succes, blijft Abba het grote voorbeeld. NPO 3 wijdt vanavond een thema-avond aan de Zweedse band. In Het beste van… Abba vertellen bekende Nederlanders wat Abba voor hen betekent, waarna Abba in Concert (21.15 uur) terugblikt op de Europese en Amerikaanse tournee van de band in 1979. In de documentaire Abba Forever (22.10 uur) gunt regisseur Chris Hunt de fans een blik achter de schermen van de hitfabriek, compleet met nieuwe interviews en alle oude favorieten.

Grease

Net 5, 20.30 uur.

(Musical, Randal Kleiser, 1978) Aanstekelijke musical naar het gelijknamige Broadwaystuk uit 1972, waarin de liefde zegeviert zoals ze hoort te zegevieren. Olivia Newton-John transformeert van tutje in stoeipoes voor stoere bink John Travolta. Die verandert op zijn beurt in brave borst. De hitlijsten werden in 1978 gedomineerd door liedjes uit de film, waaronder You’re the One That I Want, Hopelessly Devoted to You en Grease. Direct na afloop volgt vanavond het tamelijk erbarmelijke vervolg Grease 2 uit 1982, met Michelle Pfeiffer en ene Maxwell Caulfield in de hoofdrollen.

Olivia Newton-John en John Travolta in Grease. Beeld
Olivia Newton-John en John Travolta in Grease.

Lethal Weapon 4

Veronica, 20.30 uur

(Richard Donner, 1998) Ook bij de vierde en vooralsnog laatste aflevering uit de Lethal Weapon-serie vertoont de reeks nog geen slijtage. In Lethal Weapon 4 moeten de opvliegende rechercheur Martin Riggs (Mel Gibson) en zijn bedaagde partner Roger - ‘I’m too old for this shit’ - Murtaugh (Danny Glover) een Chinese bende oprollen. Ziedaar de entree van de van oorsprong Chinese vechtersbaas Jet Li. Naast actie biedt ook deze puike formulefilm introspectie: zal Riggs de vrouw die hij in deel 3 het hof maakte (Rene Russo) ten huwelijk vragen?

Danny Glover (links) en Mel Gibson in Lethal Weapon 4. Beeld
Danny Glover (links) en Mel Gibson in Lethal Weapon 4.

Bears About the House

BBC 2, 21.00 uur

Toen de Britse natuurbeschermer Giles Clark werd gevraagd om te helpen met het opzetten van een berenreservaat in Laos, kon hij niet weigeren. Zuidoost-Azië kent een levendige handel in beren, die worden verkocht als huisdier of gebruikt voor de productie van traditionele Aziatische medicijnen. Clark en zijn team werken samen met de overheid om dieren te bevrijden uit kampen waar ze worden gehouden voor hun gal, dat geneeskrachtige eigenschappen zou hebben. Bears About the House toont hoe sommige beren worden gered uit een monsterlijk bestaan.

De kennis van nu

NPO 2, 22.15 uur

Sommige diersoorten hebben na miljoenen jaren evolutie opmerkelijke staaltjes van samenwerking ontwikkeld. De kennis van nu kijkt vanavond mee met gedragsbioloog Jorg Massen en evolutionair biologen Jan Komdeur en Toby Kiers, die onderzoeken hoe dieren samenwerken en willen weten hoe deze samenwerking zich ontwikkelt onder druk. De rietzanger is een sociale vogel die het zwaar heeft door klimaatverandering. Past hij daarop zijn gedrag aan? Mieren op de Fiji-eilanden leven in symbiose met een plant. Hierdoor is hun lot verbonden aan dat van de ander.

2Doc: De kleine man, tijd en de troubadour

NPO 2, 22.55 uur

Aan de noordoostkust van de Zwarte Zee ligt Abchazië: een gebied dat zich begin jaren negentig onafhankelijk verklaarde van Georgië, met een burgeroorlog als gevolg. Hier voert Sipa Labakhua met zijn mobiele poppentheater een opmerkelijke show op. Het surrealistische stuk is gebaseerd is op de lotgevallen van Labakhua’s vader, een lokale politicus die met zijn gezin naar Moskou vluchtte. In haar documentaire ‘De kleine man, tijd en de troubadour’ schetst Ineke Smits een portret van de kunstenaar, die een antwoord zoekt op de vraag “wat is een land?”.

La graine et le mulet

Arte, 23.30 uur

(Drama, Abdellatif Kechiche, 2007) Zestiger Slimane Beji (Habib Boufares) probeert in een Frans havenstadje een bijzonder restaurant op poten te zetten; de locatie (een boot) en de kok (ex-vrouw Saoud) heeft hij al, nu alleen nog de vergunningen. Als lobby-actie nodigt hij de voltallige gemeenteraad uit om in zijn te openen restaurant te komen eten. Voordat het magistrale La graine et le mulet zijn mokerslag van een finale bereikt, hebben we al vaak - en lang - met Slimane en co voor het fornuis gestaan en aan tafel gezeten. Zodoende laat regisseur-scenarist Kechiche (La vie d’Adèle) bedrieglijk simpel zien hoe hecht deze mensen met elkaar zijn, tot je ook zelf het gevoel krijgt met hen aan tafel te zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden