Service
De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 14 juli
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.
Speed
Veronica, 20.30 uur
(Actie, Jan de Bont, 1994) Uitmuntende claim to fame van de Nederlandse cameraman Jan de Bont, die in Amerika in de jaren voor dit spectaculaire regiedebuut uitgroeide tot vaardig videoclipfilmer (van Madonna) en cameraman van actiefilms (Die Hard). Keanu Reeves en Sandra Bullock zijn in Speed ijzersterk als duo in de bus die van een bom is voorzien door slechterik Dennis Hopper. Perfect is de manier waarop het simpele gegeven is uitgewerkt: de bom zal ontploffen als de snelheid onder een bepaald minimum zakt. Non-stopactie gegarandeerd.
Spider-Man 2
RTL 7, 20.30 uur
(Fantasy, Sam Raimi, 2004) Spider-Man 2 is mogelijk het beste deel onder de inmiddels talloze Spider-manfilms. Regisseur Sam Raimi spot op meesterlijke wijze met de regels van het eerste vervolg op een succesvolle blockbuster: Spider-Man 2 is niet ‘bigger and louder’, maar nog gedetailleerder, subtieler, flitsender en ontroerender dan het origineel. De film speelt twee jaar na Spider-Man, als Peter Parker een slonzig achterkamertje huurt, verder stuntelt met M.J. en het in zijn spinnepak aan de stok krijgt met de geniale geleerde Otto Octavius.
Spy in the Wild
NPO 1, 20.35 uur
Dieren gedragen zich op hun natuurlijkst als ze zich onbespied wanen. Een filmploeg met camera’s en microfoons is dan ook niet optimaal. De makers van Spy in the Wild maken daarom gebruik van camera’s die verstopt zitten in robotdieren die er bedrieglijk echt uitzien. In seizoen twee van de serie infiltreert een robotspion in een kolonie gorilla’s. Deze slaagt erin voor het eerst het gezang van de dieren op te nemen. Verder zijn er onder meer beelden te zien van een robotjaguar in Brazilië, een robotschildpad in Costa Rica en een robotnijlpaard in Zambia.
Doe Maar: Dit is alles
NPO 3, 21.15 uur
De roem van de Nederlandse band Doe Maar was begin jaren tachtig op zijn hoogtepunt. Na het afscheid in 1984 volgde nog een reünie in 2000, maar het duurde tot 2013 voordat bandleden Henny Vrienten, Ernst Jansz en Jan Hendriks toestemming gaven voor het maken van een documentaire over Doe Maar. In Doe Maar: Dit is alles tonen regisseurs Martijn Nijboers en Patrick Lodiers hoe de band een stempel drukte op een generatie en Nederlandstalige muziek weer hip maakte. De bandleden delen hun herinneringen, die worden omlijst met een schat aan archiefbeelden.
The Pianist
Canvas, 21.25 uur
(Oorlog, Roman Polanski, 2002) Ook in Roman Polanski’s meest realistische film kan de regisseur zijn fascinatie voor krappe, benauwende ruimtes kwijt. Vluchteling Wladyslaw Szpilman ontsnapt aan het Warschause getto, maar moet vervolgens zien te overleven in het ene verlaten appartement na het andere. Typisch Polanski is de scène waarin Szpilman per ongeluk een bord laat vallen, en de buren het meteen op een schreeuwen zetten. The Pianist, in Cannes bekroond met de Gouden Palm, volgt mechanisch de vernietiging van de joodse bevolking. Elke stap wordt zonder veel commentaar genomen. Intussen maakt Szpilmans overlevingsstrijd, gespiegeld in het getekende gezicht van hoofdrolspeler Adrien Brody, een verpletterende indruk.
Kijken op gevoel
NPO 2, 22.10 uur
In musea hangt kunst achter glas of achter een koord met een bordje ‘niet aanraken’. Hierdoor wordt er afstand gecreëerd tussen het werk en de bezoeker, wat ten koste gaat van de emotionele beleving die zo essentieel is in de kunst. In de nieuwe serie Kijken op gevoel vertelt kunsthistoricus en Volkskrantredacteur Wieteke van Zeil over de emotie in oude en nieuwe kunst uit verschillende culturen. Elke aflevering gaat over een andere emotie, en vandaag is dat woede. Van Zeil bezoekt musea, ontmoet kunstenaars in hun atelier en laat artiesten spreken vanuit hun expertise.
Close Up: Yan Pei-Ming – Kunstenaar op groot formaat
NPO 2, 23.00 uur
De Chinese kunstenaar Yan Pei-Ming groeide op in de Culturele Revolutie van de jaren zestig en schilderde propagandakunst tijdens het bewind van Mao. Op zijn 19de vertrok hij naar Frankrijk, waar hij een studie begon aan de kunstacademie in Dijon. Mao bleef onderwerp van zijn werk – enorme portretten in zwart-wit en rood-wit – en kreeg gezelschap van iconen als paus Johannes Paulus II, Bruce Lee en Mona Lisa. De documentaire Face to Face van Michel Quinejure toont Yan aan het werk tijdens zijn voorbereidingen op een expositie in Musée d’Orsay.