Film- en tv-tips
De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 14 april
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.
Kleine jongen
NPO 3, 20.25 uur
Dit jaar zou André Hazes 70 zijn geworden. De in 2004 overleden volkszanger had op het podium een krachtige stem en aanwezigheid, maar was daarbuiten vaak onzeker en kwetsbaar. Beide kanten van Hazes komen aan bod in de vierdelige documentaireserie Kleine jongen, waarvoor werd geput uit niet eerder vertoond beeldmateriaal uit het familiearchief. Dankzij bijdragen van onder anderen weduwe Rachel, familieleden, vrienden en collega’s als Gerard Joling, Willeke Alberti, André van Duin en Simone Kleinsma ontstaat een persoonlijk beeld van de zanger.
Weg van jou
RTL 8, 20.25 uur
(Komedie, Jelle de Jonge, 2017) In deze verrassend leuke romkom transformeert Zeeland van hel op aarde tot de plek waar je elkaar mosselen voert. De ambitieuze Evi (Katja Herbers) denkt een promotie naar Rio de Janeiro te krijgen, maar moet naar Zeeuws-Vlaanderen. Regisseur De Jonge doet alsof je vanaf Rotterdam alleen in Terneuzen kunt komen via een soort wormhole van een tunnel, waarbij aan de andere kant vooral schapen en onverstaanbare mensen wonen. Weg van jou is op zijn sterkst op kromme-tenenmomenten: Evi slaagt erin om steeds precies het verkeerde te zeggen of te doen, terwijl Zeeuwen haar onbegrijpend aanstaren. De hele cast excelleert qua timing en De Jonge doet er graag nog een schepje bovenop.
Cowboys & Aliens
RTL 7, 20.30 uur
(Actie, Jon Favreau, 2011) Daar staat hij weer, de lonesome stranger die het hulpeloze wildweststadje van het gespuis moet redden. Maar hoe archetypisch hij zich ook mag gedragen met zijn grote hoed, stoere blik en zwijgzame inborst, de zaken liggen in deze western toch wat anders. Want Daniel Craig heeft als voortvluchtige revolverheld Lonergan geen indianen of rednecks tegenover zich, maar slijmerige aliens, opererend vanuit insectachtige straaljagers. In het vermakelijke onzinspektakel Cowboys & Aliens vliegen geen kogels maar laserstralen om je oren en kleurt het bloed van de vijand groen.
Bent Coppers
BBC 2, 22.00 uur
In de jaren zestig en zeventig werd de Londense politie geplaagd door corruptie, die zich uitstrekte tot de hoogste regionen van het korps. Om hier een einde aan te maken, werd de anticorruptie-eenheid A10 in het leven geroepen; het onderdeel dat de inspiratie zou vormen voor de politieserie Line of Duty. De driedelige documentaire Bent Coppers vertelt het echte verhaal van A10. In 1969 staat de Britse politie nog te boek als betrouwbaar, maar als een crimineel naar de pers stapt en vertelt dat de politie hem afperst, gaat er een beerput open.
Andere tijden
NPO 2, 22.20 uur
Plannen voor de bouw van een parkeergarage waren begin jaren tachtig de aanleiding voor de hevigste krakersrellen die Nederland ooit gezien heeft. Om plaats te maken voor de geplande garage moest in Nijmegen een aantal huizen worden gesloopt. Krakers probeerden dat met barricaden te voorkomen. De confrontaties met politie en ME ontaardden in de zogeheten Piersonrellen: een veldslag met tweehonderd ME-busjes, vijf tanks, traangas en braakgas. Andere tijden blikt met krakers, agenten en stadsbestuurders terug op het geweld, dat internationaal het nieuws haalde.
2Doc: Close up – Mae West, Dirty Blonde
NPO 2, 22.55 uur
Mae West begon al op haar 7de met acteren, stond als tiener op de planken als entertainer en comédienne, en brak vervolgens door als danseres. Tegelijkertijd begon ze met het schrijven van pikante theaterstukken, die haar veel kritiek en een celstraf opleverden. West was al bijna 40 toen ze verscheen in haar eerste film, het medium dat haar wereldberoemd zou maken. De documentaire Mae West, Dirty Blonde portretteert haar als een volstrekt unieke ster: een vrijgevochten en vooruitstrevende vrouw die altijd trouw bleef aan haar principes.
G.I. Joe: The Rise of Cobra
RTL 7, 23.00 uur
(Actie, Stephen Sommers, 2009) In G.I. Joe: The Rise Of Cobra probeert een wapenhandelaar de wereldheerschappij te bemachtigen met een onnavolgbaar plan waarin belangrijke rollen zijn weggelegd voor een krankzinnige wetenschapper, vier raketkoppen en een femme fatale (Sienna Miller). Die wapenhandelaar heeft echter gerekend buiten de speciale eenheid G.I. Joe, bestaande uit alfamannetjes en -vrouwtjes die de beschikking hebben over hypermodern, uiterst gelikt wapentuig en James Bond-achtige gadgets. G.I. Joe – gebaseerd op de speelgoedsoldaatjes van het Amerikaanse concern Hasbro – is behoorlijk geslaagd popcornvermaak, verteld in een krankzinnig tempo.