Tv-tips13 juni 2018

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 13 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Adam Bousdoukos in Soul Kitchen Beeld
Adam Bousdoukos in Soul Kitchen

In Zinos’ Hamburgse achteraf-restaurant Soul Kitchen eten de gasten zonder morren aangebrande supermarktschnitzels en diepvriesfriet. Het is een idylle die grof wordt verstoord wanneer Zinos (Adam Bousdoukos) door zijn rug gaat en de briljante, maar uiterst excentrieke kok Shayn (Birol Ünel) als vervanger inhuurt. Met Shayns uit tierelantijntjes gecomponeerde haute cuisine heeft de vaste clientèle niets op en binnen de kortste keren is de tent leeg. En als dat probleem eenmaal op typische feelgood-wijze is overwonnen, vertrekt Nadine (Pheline Roggan), het rijke vriendinnetje van Zino, naar Shanghai, staat de belastingdienst voor de deur of versjachert broer Illias (Moritz Bleibtreu) het restaurant aan een louche vastgoedhandelaar (Wotan Wilke Möhring). Maar aan alles valt wonderwel een mouw te passen in deze vrolijke stadskomedie.

Met Soul Kitchen bracht de Duits-Turkse regisseur-scenarist Fatih Akin een filmische liefdesbrief aan Hamburg en deed hij duidelijk ook zichzelf een lol: na de rauwe, tragische drama’s Gegen die Wand (2004) en Auf der anderen Seite (2007) kon Akin eindelijk eens swingend op een happy end afstevenen. Aan boord zijn louter plezierige acteurs, die de typetjes een lekker vet randje geven zonder dat het te plat of idioot wordt. Ook de kleurige stijl waarmee Akin zijn film vormgeeft, is nooit overdreven lollig of hip. Soul Kitchen is een film die lekker in zijn vel zit en mede dankzij de fijne soundtrack voorbij is eer je er erg in hebt. Het enige bezwaar zou kunnen zijn dat Akin de verwikkelingen wel erg kwiek afraffelt en net iets te veel gas neemt om de alles verzoenende finale te bereiken. Maar een kniesoor die daarom maalt.

Soul Kitchen (Fatih Akin, 2009)

Arte, 20.15-21.50 uur.

Ip Man

(Wilson Yip, 2008) Spectaculaire biopic over de legendarische Chinese kungfu-grootmeester Ip Man (1893 - 1973), die onder meer filmster Bruce Lee schoolde in wing chun, een variatie van de Oosterse vechtkunst die meer effectief is dan sierlijk, met series snel uitgevoerde korte bewegingen. Snel gemaakt in de periode waarin filmauteur Wong Kar-wai werkte aan zijn jarenlang uitgestelde film The Grandmaster (2013), een project dat Ip Man in de Chinese filmindustrie nadrukkelijk op de kaart zette, maar qua uitvoering allesbehalve een haastklus. Donnie Yen, een in eigen land mateloos populaire acteur en vechtsporter, verbeeldde de kungfumeester met medewerking van de Ip-nazaten; oudste zoon Ip Chun (88) fungeerde als speciale wing chun consultant. Er verschenen twee uitstekende vervolgen, beide met Donnie Yen als het titelpersonage. En beide, evenals dit origineel, onlangs toegevoegd aan de catalogus van Netflix. De opnamen van het vierde deel, waarin Ip Man naar de Verenigde Staten reist om te werken met Bruce Lee, zijn onlangs begonnen.

Nu te zien op Netflix.

Live Free or Die Hard

(Len Wiseman, 2007) De vierde Die Hard is een steengoede actiefilm omdat hoofdrolspeler Bruce Willis (inmiddels een 60- en destijds een 50-plusser) wéét dat hij eigenlijk te oud is voor het genre. Opnieuw speelt hij politieagent John McClane, een man die zich na zijn eerste optreden in 1988 inmiddels voelt als een ‘analoog horloge in een digitaal tijdperk’. De actiescènes zijn aangenaam ongepolijst; Willis is stoer als altijd en kijkt alsof elke explosie de punchline van een grap is. Het tegenvallende vijfde deel – A Good Day to Die Hard, wederom met Willis – verscheen vijf jaar geleden en sindsdien gaan er nog altijd onbevestigde geruchten over een zesde aflevering, Year One, over de jonge jaren van McClane.

Veronica, 20.30-23.05 uur.

The Truth about Alcohol

Canvas, 18.55 uur

Spoedarts Javid onderzoekt in deze documentaire alles over alcohol. Waarom werd de richtlijn voor de wekelijkse hoeveelheid alcohol in Engeland met eenderde verlaagd? Waarom worden sommigen sneller dronken dan anderen? En heeft het zin een bodem te leggen?

Hier zijn de Van Rossems!

NPO 2, 19.40 uur

Maarten, Sis en Vincent van Rossem verkennen Leuven. Nu vooral bekend als de Belgische studenten- en bierhoofdstad, maar ooit werd hier de Belgische taalstrijd uitgevochten. De broers en zus gaan ook langs bij de bekendste Leuvenaar; Fonske.

Stand van Nederland

NPO 2, 20.25 uur

Dit economische onderzoeksprogramma zoomt vandaag in op nederwiet. Aan de wietexport wordt naar schatting evenveel verdiend als aan onze visexport: 2,3 miljard euro. Maar de wietteelt kost ook veel geld; politie en justitie geven miljoenen uit om de wiethandel aan te pakken.

Volle zalen

NPO 2, 20.45 uur

In deze laatste aflevering gaat Cornald Maas met Paul van Vliet langs de plekken die de 82-jarige cabaretier hebben gevormd. Zoals de Leidse studentenvereniging Minerva en het Kurhaus, waar hij in de jaren vijftig optrad als zijn typetjes Majoor Kees en Bram van de Commune.

The lost tapes

Canvas, 22.05 uur

In 1959 werd Malcolm X, toen 33 jaar, een van de leiders van de Nation of Islam. Hij groeide uit tot een ideologische held voor sommigen en een vijand voor anderen. Uniek archiefmateriaal laat zien hoe hij zijn leven in gevaar bracht om op te komen voor zwarte Amerikanen.

20 kids and counting

Eén, 22.10 uur

De grootste familie van Engeland telt negentien kinderen en de twintigste is onderweg. Nu het gezin weer uitbreidt, snakken de oudste kinderen naar meer ruimte en privacy. Ouders Noel en Sue plannen een familie-uitje naar de VS om de band onderling sterker te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden