Tv-tipsWoensdag

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 11 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting en Joris Henquet
Henry Fonda (midden, met hand voor das) in 12 Angry Men.  Beeld
Henry Fonda (midden, met hand voor das) in 12 Angry Men.Beeld

Van Ninevé naar Nazareth

NPO 2, 19.10 uur

In zijn reportageserie belandt Kefah Allush in de Siwa-oase, in Egypte. Hier wonen de Amazigh. Duizenden jaren leefde de Berberstam geïsoleerd, maar met de aanleg van een asfaltweg dringt de buitenwereld de gemeenschap binnen.

WK Voetbal: Engeland-Kroatië
NPO 1, 19.50 uur

Om 20.00 uur vindt in Moskou de aftrap plaats van de halve finale: ­Engeland-Kroatië. Voor beide landen is het lang geleden dat ze zo ver kwamen op een WK: Engeland stond in 1990 voor het laatst in de halve finale, Kroatië in 1998.

Spits Harry Kane moet Engeland de overwinning bezorgen. Beeld AFP
Spits Harry Kane moet Engeland de overwinning bezorgen.Beeld AFP

Inspector George Gently

NPO 2, 20.30 uur

In ‘Gently and the new age’ krijgt ­inspecteur George Gently (Martin Shaw), nét voordat hij met pensioen wil gaan, van een geheime politiedienst een aanbod dat hij niet kan afslaan: een politicus blijkt betrokken bij de dood van een meisje.

Terzake: De echte Fauda

Canvas, 20.05 uur

Kijkje achter de schermen van de ­Israëlische tv-hit Fauda, een thrillerserie over de Israëlische commando’s, gespecialiseerd in operaties in vijandig stedelijk gebied. De serie wordt geprezen om zijn hoge realistische gehalte.

The Siege (Edward Zwick, 1998)

Veronica, 20.30-22.45 uur

Denzel Washington speelt FBI-commandant Anthony Hubbard, die New York tevergeefs op orde probeert te houden wanneer de ene islamitische terreurcel na de andere bomaanslagen pleegt. Terwijl in de straten de paniek de overhand krijgt, zitten Hubbard en CIA-agente Elise Kraft (Annette Bening) met de handen in het haar. Ingrijpen van het leger lijkt onvermijdelijk, maar is hoogst onwenselijk; nadat generaal William Devereaux (Bruce Willis) de staat van beleg heeft afgekondigd en Arabische mannen willekeurig laat opsluiten in een Guantánamo Bay-achtig gevangenenkamp, midden in de stad, verandert New York definitief in oorlogsgebied. The Siege, opmerkelijk genoeg drie jaar vóór 11/9 gemaakt, veroorzaakte onrust in de Arabisch-islamitische gemeenschap in de VS. Hussein Ibish van het American-Arab Anti-Discrimination Committee noemde de film verraderlijk en opruiend, omdat hij ‘stereotypen bekrachtigt die tot haatmisdaden leiden’. Inderdaad begeeft The Siege zich op glad ijs, met dreigende muziek zodra ook maar één Arabisch element in beeld komt. Daar staat dan weer de moedige Arabisch-Amerikaanse FBI-agent Frank Haddad (Tony Shalhoub) tegenover. En eigenlijk is Bruce Willis als de ijzig patriottistische generaal de grootste slechterik van allemaal.

12 Angry Men (Sidney Lumet, 1957)
Canvas, 21.05-23.00 uur

Mooier dan met 12 Angry Men had de filmcarrière van Sidney Lumet (1924-2011) niet kunnen beginnen, schreef deze krant destijds in de necrologie van de Amerikaanse regisseur, die gedurende zijn carrière nog klassiekers als Serpico, Dog Day Afternoon en Network zou maken. 12 Angry Men is nog altijd een meesterlijk beklemmende en overtuigende ontleding van het Amerikaanse jurysysteem, in dit geval bij een rechtszaak tegen een straatschoffie dat zijn vader zou hebben vermoord. De zaak lijkt in eerste instantie kraakhelder: de benedenbuurman heeft het gehoord, de overbuurvrouw heeft het gezien. Nu alleen nog het oordeel van de jury, twaalf mannen die willekeurig uit de samenleving zijn geplukt, en dan kan iedereen huiswaarts. Maar jurylid 8, gespeeld door Henry Fonda, gooit roet in het eten door als enige aan de schuld van de jongen te twijfelen.

Terwijl nr. 8 steeds meer jurygenoten aan het twijfelen brengt, zuigt de ­camera van Boris Kaufman zich aan hen vast, tastend naar wat ze denken en voelen, maar vaak verzwijgen. De een neemt met zijn oordeel indirect wraak op zijn weggelopen zoon, de ander vindt dat die lui uit de achterbuurt in de jungle thuishoren – maar je zult het dankzij de goed gekozen close-ups eerder aan hun lichaamstaal zien dan dat je het ze hoort zeggen. Hoeveel bommen staan hier op barsten? Twaalf, misschien? Intussen valt de avond en komen de muren dichterbij. Dat Lumet de kamer laat krimpen door het eerste half uur boven ooghoogte te filmen, vervolgens op ooghoogte en ten slotte eronder, merk je pas bij een tweede kijkbeurt – zo meeslepend is de kruistocht van jurylid 8, zo subtiel de regie.

M/V/X

NPO 3, 21.15 uur

In deel twee van deze Belgische reportageserie over het leven van vijf transgenders, besluit Paulien (44) lessen te volgen in styling en make-up, om zich nog vrouwelijker te maken. Ariane (20) vreest dat ze nooit een ‘echt’ meisje zal zijn.

Crimson Tide (Tony Scott, 1995)

Veronica, 22.45-01.05 uur

Fijne onderzeebootthriller, waarin Gene Hackman en ­Denzel Washington de tegengestelde karakters van hun personages lekker vet aanzetten: de eerste een gezagsgetrouwe ijzervreter, de tweede een ­gewiekste, onafhankelijke tacticus. Hun onderzeeër ligt voor de kust van een voormalige Sovjetrepubliek die de wereldvrede bedreigt door te ­dreigen met het gebruik van kernwapens. Maar natuurlijk draait alles om het conflict tussen de twee individuen.

2Doc: De rode ziel

NPO 2, 22.50 uur

Documentaire waarin Jessica Gorter met de gewone Russen praat over hun stalinistische verleden. Trots, pijn en schaamte wisselen elkaar af in hun terugblik op het tijdperk van Jozef Stalin, die tussen 1924 en 1953 23 miljoen Russen de dood in joeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden