Service
De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 10 november
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
Veronica, 20.30 uur
(Actie, David Leitch, 2019) Bij deze eerste Fast & Furious-spin-off lijkt, net als in het origineel, veel denktijd te zijn gestoken in de prettige verwensingen die hoofdpersonages Hobbs (Dwayne Johnson) en Shaw (Jason Statham) elkaar toeslingeren. De twee, bekenden sinds Furious 7 (2015), moeten samenwerken om de kwieke dief (Vanessa Kirby) van een gruwelijk virus op te sporen, voordat het wapen wordt bemachtigd door een bionische engerd (Idris Elba). Een strijd die, zoals het hoort in het F&F-universum, met de nodige relativering overgaat van idiote achtervolgingen naar flitsende knokpartijen.
Rambo
RTL 7, 20.30 uur
(Sylvester Stallone, 2008) Héél goed tegenover héél slecht, waar vind je dat nog in de cinema? Sylvester Stallone geeft met zijn vierde Rambo-film antwoord op die vraag. Het eenmansleger wordt ditmaal door missionarissen ingehuurd om Myanmar in te trekken en doet daar al snel wat we van hem verwachten: volksstammen uitroeien. Hersenen en ingewanden spatten in het rond en eerlijk is eerlijk: de af te slachten Myanmarese soldaten verdienen ook niet beter, zij brengen hun dagen immers door met groepsverkrachtingen en het opblazen van arme boeren.
Life at 50 ºC
BBC 2, 21.00 uur
Waarschijnlijk gaat 2021 het heetste jaar worden sinds het begin van de temperatuurmetingen. De komende jaren zal de thermometer op steeds meer plaatsen de 50 graden Celsius aantikken. De documentaire Life at 50 ºC onderzoekt wat hiervan de gevolgen zijn voor mensen in verschillende gebieden op aarde. Zo vertelt Patrick Michell uit Canada hoe in zijn dorpje Lytton honderden huizen afbrandden nadat het kwik tot 49,5 graden was gestegen. Vanuit Koeweit deelt influencer Ascia Alshammiri hoe het is om twee kinderen op te voeden in de heetste plek op aarde.
Universe
BBC 2, 22.00 uur
Onze aarde bevindt zich midden in een van de spiraalarmen van de Melkweg, en dat maakt het lastig om ons sterrenstelsel in kaart te brengen. In zijn serie Universe vertelt professor Brian Cox hoe astronomen er toch in geslaagd zijn om een gedetailleerd beeld van de Melkweg te krijgen dankzij de gegevens van de ruimtetelescoop Gaia van de Europese ruimtevaartorganisatie. Gaia heeft ons bovendien veel geleerd over de evolutie van de Melkweg, die de afgelopen 13,6 miljard jaar flink is gegroeid door het opslokken van verschillende kleinere stelsels.
Andere tijden
NPO 2, 22.30 uur
In de jaren zestig kampt Nederland met een tekort aan violisten. Tegelijkertijd is er in het Oostblok aan klassiek geschoolde musici geen gebrek. Velen van hen willen bovendien graag naar het Westen verhuizen. Dirigent Charles de Wolff van het Noordelijk Filharmonisch Orkest ziet hier een kans en vindt in Tsjechoslowakije vijf violisten bereid om naar Groningen te komen. Zijn missie krijgt navolging, waardoor veel Oost-Europese musici in Nederland aan de slag gaan. In Andere tijden vertellen ze waarom De Wolff voor hen zo’n belangrijke figuur was.
Jauja
Arte, 22.55 uur
(Drama, , Lisandro Alonso, 2014) De Argentijnse cineast Lisandro Alonso bewees zich met raadselachtige, uitgebeende films als Los muertos en Liverpool als een grootmeester van de slow cinema. In Jauja regisseerde hij met Viggo Mortensen voor het eerst een Hollywoodster. Mortensen is opmerkelijk en fascinerend als de Deense legerofficier die eind 19de eeuw de vlaktes van Patagonië afspeurt naar zijn verdwenen dochter. Alonso maakt van de westernplot een bizarre dwaaltocht door een dreigend en droomachtig landschap. De onwerkelijke sfeer wordt versterkt door de niet-naturalistische regie en de ouderwetse beeldverhouding (4:3). Mortensen produceerde mee én componeerde de muziek voor Jauja, die op het filmfestival van Cannes de FIPRESCI-prijs won in de Un certain régard-devisie.
Close Up: Het oog dat voelt - De portretten van Koos Breukel
NPO 2, 23.10 uur
Koos Breukel timmert stevig aan de weg als portretfotograaf voor grote tijdschriften als zijn leven in 1992 overhoop wordt gehaald door een ernstig auto-ongeluk. Hij oriënteert zich opnieuw op zijn leven en beroep, en legt zich toe op meer persoonlijke fotoprojecten die hem persoonlijk raken. De documentaire Het oog dat voelt van Lex Reitsma toont de fotograaf aan het werk in zijn studio in Vinkeveen en bij het inrichten van een expositie met foto’s van zijn opgroeiende zoon Casper. Ook Breukels nauwe band met collega Stephan Vanfleteren komt aan bod.