TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor woensdag 10 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Pierre Niney en Paula Beer in Frantz van François Ozon Beeld
Pierre Niney en Paula Beer in Frantz van François Ozon

Frantz

Arte, 20.15 uur

(Drama, François Ozon, 2016) Prachtig beeld van een wereld die zoekende is na een gruwelijke oorlog. De jonge Duitse soldaat Frantz liet het leven in de loopgraven, zijn ouders en verloofde moeten de draad weer oppakken. Een mysterieuze Fransman laat rozen achter op het graf van hun dierbare en brengt even een beetje kleur in hun leven. Letterlijk zelfs: de film is gedraaid in zwart-wit, maar op die momenten vervangt Ozon dat even door zachte kleuren. Maar nooit te lang. Frantz speelt een intrigerend spiegelspel, dat onderstreept dat mensen niet zo verschillend zijn als de oorlogen die hen uiteendrijven ze doen geloven.

Kingsman: The Golden Circle

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Matthew Vaughn, 2017) Superspion Eggsy heeft de deur van zijn als dekmantel fungerende maatpakkenwinkel nog niet dichtgetrokken, of de eerste actiescène uit Kingsman: The Golden Circle dient zich aan. Het even stripachtige als brute geweld kan niet op, in deze tweede verfilming van de Kingsman-strips van Mark Millar en Dave Gibbons. Alles is ook minstens zo zelfbewust opgediend als in de vorige film. De vrolijke popsong Let’s Go Crazy van Prince veegt de standaard actiefilmmuziek pardoes van de soundtrack.

Colin Firth en Taron Egerton in Kingsman: The Golden Circle van Matthew Vaughn Beeld
Colin Firth en Taron Egerton in Kingsman: The Golden Circle van Matthew Vaughn

Concert van hoop

NPO 1, 20.35 uur

Een jaar nadat de WHO officieel sprak van een coronapandemie gloort er licht aan het einde van de tunnel, maar is het leed nog niet geleden. Voor de tweede keer organiseert de EO daarom een Concert van hoop. Rechtstreeks vanuit een leeg Rotterdam Ahoy presenteert Bert van Leeuwen optredens van onder anderen Guus Meeuwis, Diggy Dex en Suzan & Freek, begeleid door het Metropole Orkest. Ook zijn er inspirerende verhalen van mensen die zich in deze moeilijke tijden via het Oranje Fonds inzetten als maatje voor anderen die wel wat steun kunnen gebruiken.

Andere tijden

NPO 2, 22.30 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zochten Indiase onafhankelijkheidsstrijders toenadering tot nazi-Duitsland. Uit Indiërs die in Duitsland studeerden of bij de strijd in Noord-Afrika krijgsgevangenen waren genomen werd het onderdeel ‘Legion Freies Indien’ samengesteld. De meeste soldaten werden niet zoals gepland ingezet in India, maar gestationeerd in Frankrijk en aan de Nederlandse kust. Andere tijden vertelt over de wonderlijke verschijning van Indiase soldaten in Texel en Zandvoort en Oldebroek. Twee kinderen van Indiase soldaten doen hun verhaal.

Het uur van de wolf: Alex Roeka – Engel en beest

NPO 2, 23.05 uur

Singer-songwriter Alex Roeka is een artistieke laatbloeier. Zijn debuut-cd verscheen in 1996, toen hij de 50 al gepasseerd was. Sindsdien produceert Roeka een gestage stroom van liederen, waarvoor hij de tragische gebeurtenissen uit zijn eigen leven als inspiratie gebruikt. Met Engel en beest maakte regisseur Arno Kranenborg een zeer persoonlijk portret van Roeka. In de film keren ze terug naar Roeka’s geboorteplaats Ravenstein, waar de artiest terugblikt op een leven in kostscholen, zijn streng religieuze opvoeding en een mislukt huwelijk.

Ninja Assassin

Veronica, 23.15 uur

(Actie, James McTeigue,) De enige echte attractie van deze poging om de Amerikaanse ninjafilm een wat volwassener imago aan te meten is de casting van de Koreaanse popster Rain, die zich ter voorbereiding op zijn hoofdrol maandenlang in het zweet trainde in de sportschool. Met resultaat. Het onzinnige verhaal, over een door Naomie Harris gespeelde Europol-agente die een clan van ninja-huurmoordenaars op het spoor komt, is verder ondergeschikt aan de actiescènes. Die vallen niet zozeer op door sterke choreografie, maar vanwege hun duistere en bloederige karakter.

Rain in Ninja Assassin van James McTeigue Beeld
Rain in Ninja Assassin van James McTeigue

Zara McDermott: Revenge Porn

BBC 1, 23.45 uur

In Nederland is wraakporno sinds 1 januari 2020 opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijftien jongeren slachtoffer is van het ongewenst verspreiden van seksueel beeldmateriaal. Wat de gevolgen daarvan kunnen zijn, vertelt Zara McDermott in een BBC-documentaire. McDermott werd bekend door haar optreden in het programma Love Island, maar dat werd overschaduwd doordat er naaktfoto’s van haar en haar ex werden rondgestuurd. Het was haar ook op school al eens overkomen, wat leidde tot gevoelens van schaamte en depressie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden