Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag vrijdag 11 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Ronald Lee Ermey in Full Metal Jacket. Beeld
Ronald Lee Ermey in Full Metal Jacket.

Studio Europa

NPO 1, 19.00 uur

Vanavond begint, mocht het u zijn ontgaan, het uitgestelde Europees kampioenschap voetbal voor landenteams, het EK 2020 (de naam kon niet meer worden veranderd). Het almaar duurder worden van de uitzendrechten van rechtstreeks voetbal leidt al een paar jaar tot ongekende uitsmeertelevisie. In die trend past ook dit EK. Er wordt vanavond één wedstrijd gespeeld, maar NPO 1 staat bijna vijf uur in het teken het EK. De openingswedstrijd Turkije-Italië (20.30 uur) wordt rechtstreeks uitgezonden en nabesproken, en voorafgaand daaraan begint om 19.00 uur het door Henry Schut gepresenteerde praatprogramma Studio Europa.

Vroege vogels

NPO 2, 19.45 uur

Het meeste hoogveen van De Pelen, een natuurgebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg, is al lang geleden afgegraven en als turf verkocht. Wat er overblijft is een landschap met veel water en veenmos, waar loofbomen weinig kans maken. In Vroege vogels neemt Willemijn Veenhoven een duik in een veenput om het veenmos van dichtbij te bekijken. Menno Bentveld gaat op zoek naar de zeldzame gladde slang, die floreert in het veengebied. Ook staat de uitzending stil bij de grote brand die in 2020 400 hectare van de Deurnsche Peel in de as legde.

Full Metal Jacket

Veronica, 20.30 uur

(Oorlog, Stanley Kubrick, 1987) Krachtig en visionair oorlogsmeesterwerk, dat met de tijd alleen maar beter is geworden. Meer dan een Vietnamfilm is Full Metal Jacket – waarvoor regisseur Kubrick Vietnam liet verrijzen op een verlaten industrieterrein ten oosten van Londen; de palmbomen werden ingevlogen – een film over wat oorlog met mensen doet. In het eerste deel worden verse rekruten gereduceerd tot machines die gedachtenloos doen wat hun wordt opgedragen. In het tweede deel laat Kubrick de essentie van oorlog zien: in een verwoeste omgeving waarin niets meer te winnen valt, jagen mensen elkaar op tot de zinloze dood erop volgt. Een film die een krater in je hoofd slaat.

HPI

NPO 3, 22.15 uur

De politie van Lille buigt zich over de moord op Antoine Levasseur. Omdat van Antoines vrouw Jeanne ieder spoor ontbreekt, merkt rechercheur Adam Karadec haar aan als hoofdverdachte. Bewijs ontbreekt echter. Als Morgane Alvaro, de schoonmaker van het bureau met een IQ van 160, bij toeval een blik op het dossier werpt, ziet ze meteen dat Jeanne niets met de moord te maken heeft. In de eerste aflevering van de Franse politieserie HPI stelt de commissaris Alvaro aan als speciaal adviseur. Karadec moet met haar samenwerken om de zaak op te lossen.]

Tell Me Who I Am

NPO 2, 22.20 uur

Niet lang voordat de Spaanse Burgeroorlog uitbreekt maakt de welgestelde Amelia Garayoa (Irene Escolar) in Madrid kennis met de idealistische journalist Pierre (Oriol Pla). Het is het begin van een avontuurlijke en spannende reis die decennia zal duren. De Spaanse serie Tell Me Who I Am naar het boek Dime quién soy van Julia Navarro vertelt een opwindend spionageverhaal dat zich afspeelt in onder meer Buenos Aires, Moskou, Berlijn, Warschau en Rome. De VPRO zendt de eerste twee afleveringen van de negendelige serie vanavond achter elkaar uit.

Bacalaureat

NPO 2, 00.10 uur

(Drama, Cristian Mungiu, 2016) Een Roemeense chirurg laat zijn morele principes varen en benadert de docent van zijn 18-jarige dochter met het verzoek haar eindexamen te vervalsen, alleen met een foutloze uitslag kan zij immers in het buitenland studeren, ver weg van de corruptie en vriendjespolitiek in haar geboorteland. Vanaf dat moment valt het ethisch verderf onmogelijk tegen te houden. In zijn vertrouwde stijl (vaak één lange, aftastende camerabeweging per scène) suggereert Cristian Mungiu dat de spoken uit Romeo’s verleden zich elk moment kunnen openbaren, mits je geconcentreerd genoeg kijkt.

Maria Dragus en Adrian Titieni in Bacalaureat van Cristian Mungiu Beeld
Maria Dragus en Adrian Titieni in Bacalaureat van Cristian Mungiu

Nena

NPO 3, 00.10 uur

(Drama, Saskia Diesing, 2014) Het is 1989, en Nena, een pubermeisje in een Oost-Gronings dorp, verdeelt haar vrije tijd voornamelijk tussen haar gescheiden ouders. Ze past minder goed bij haar moeder (Monic Hendrickx) dan bij haar aan MS lijdende, grotendeels verlamde vader Martin (Uwe Ochsenknecht). Hun sterke spirituele band blijkt uit de gezamenlijke uitstapjes die ze maken met verzorger Theo (Fabian Jansen), hun lange gesprekken, de schaakpartijen. Niettemin komt het voor Nena als een schok als haar vader een zelfmoordpoging doet. Mooie, traag vertelde film, die regisseur Diesing en Hoes een Gouden Kalf opleverde.

Abbey Hoes in Nena. Beeld
Abbey Hoes in Nena.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden