Film- en tv-tipsVrijdag 9 april

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 9 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Viggo Mortensen in Eastern Promises van David Cronenberg. Beeld
Viggo Mortensen in Eastern Promises van David Cronenberg.

Vroege vogels: wilde dieren

NPO 2, 19.55 uur

In de Nederlandse natuur leven verrassend veel wilde katten, en sinds een paar jaar ook weer wolven. Verder lijkt het een kwestie van tijd voordat de goudjakhals zich in ons land zal vestigen en wordt er gehoopt op de komst van de lynx. In een speciale aflevering gaat Vroege vogels vandaag op zoek naar deze nieuwe, vaak onzichtbare wilde dieren. Welke invloed gaan zij hebben op onze natuur? Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven volgen het spoor van de wolf en zijn erbij als het lichaam van een doodgereden vrouwtjeswolf wordt onderzocht.

The Founder

Canvas, 21.20 uur

(Biopic, John Lee Hancock, 2016) Fascinerende film over McDonald’s-tycoon Ray Kroc. De titel is meteen het teken dat u op uw hoede moet zijn. Kroc is namelijk helemaal niet de oprichter van McDonald’s. Hij is wel de man die een eettentje dat werd gerund door de gebroeders McDonald wist uit te bouwen tot een wereldwijde fastfoodketen, die volgens de aftiteling dagelijks 1 procent van de wereldbevolking voedt. Hoe hij dat voor elkaar kreeg, laten scenarist Robert D. Siegel en regisseur John Lee Hancock zien in deze door Michael Keaton gedragen biopic.

Michael Keaton in The Founder van John Lee Hancock. Beeld
Michael Keaton in The Founder van John Lee Hancock.

Liam Gallagher: As It Was

Arte, 21.50 uur

Engelse muziekdocumentaire uit 2019, over de jongste van de twee even beroemde als beruchte broers Gallagher, die ooit het hart vormden van rockband Oasis. Was het aanvankelijk Noel (53) die na de implosie van Oasis het meeste succes had, inmiddels lijkt de jongere Liam (48) hem voorbijgestreefd. De wat hagiografische film lijdt nog onder de strijd tussen de broers die ten grondslag ligt aan het uiteenvallen van de band, Noel verbood ook maar één snipper Oasismuziek te gebruiken. Desondanks fascineert As It Was, al was het maar omdat moeder Peggy en oudere broer Paul aan het woord komen.

Na de klap

NPO 2, 22.20 uur

In nieuwe afleveringen van Na de klap keert Tom Klijn weer terug naar plaatsen die het wereldnieuws haalden omdat er zich een ramp heeft voltrokken. In de eerste aflevering van een nieuw seizoen bezoekt hij winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. In 2011 schoot Tristan van der V. hier om zich heen, met zes doden en dertien gewonden als gevolg. Bij het afgeven van de vergunning voor het vuurwapen van de dader bleken grote fouten te zijn gemaakt. Klijn spreekt nabestaanden, overlevenden en hulpverleners die nog dagelijks met het drama bezig zijn.

Eastern Promises

Net 5, 22.45 uur

(Misdaad, David Cronenberg, 2007) In deze naargeestige film noir van de voormalige ‘Baron of Blood’ David Cronenberg speelt Viggo Mortensen de chauffeur van een Russische maffiafamilie in Londen, die bekneld raakt tussen zijn criminele ambities en zijn sympathie voor een vroedvrouw (Naomi Watts). Zij legt langzaam maar zeker de ware aard bloot van de godfather (Armin Mueller-Stahl) en diens psychopathische zoon (Vincent Cassel), voor wie Mortensen zijn rondjes rijdt. Eastern Promises is de sfeervolle opvolger van A History of Violence (2005), waarin Mortensen al evenzeer worstelde met de duistere kant van zijn personage. De films markeren een overgangsfase in het werk van Cronenberg, dat sindsdien met onder meer A Dangerous Method nog ingetogener werd.

Alles in de hens

NPO 3, 23.05 uur

Om de theaterwereld tijdens de coronacrisis een impuls te geven, werden diverse voorstellingen verfilmd voor vertoning op tv. Vanavond presenteert de NTR de theatershow Alles in de hens van Marcel Hensema, als acteur ook bekend uit de tv-series Hollands hoop en Penoza. In zijn onemanshow besluit Hensema te gaan wandelen om te ontsnappen aan het werk en de drukte van alledag. Al snel ontdekt hij dat hij wel kan weglopen voor zijn problemen, maar niet voor zichzelf. Alles in de hens is een toegankelijke autobiografische voorstelling zonder pretenties.

All the Money in the World

NPO 2, 00.05 uur

(Thriller, Ridley Scott, 2017) Meesterlijk, zoals in deze kostuumfilm wordt gespeeld met de verwachtingen van de toeschouwer. All the Money in the World, naar John Pearsons boek Painfully Rich – The Outrageous Fortunes and Misfortunes of the Heirs of J. Paul Getty (1995), is een onvervalste parabel over de waanzin van het grote geld, gecamoufleerd als een in maffiasferen ondergedompelde thriller. De kleinzoon van oliemagnaat Getty is ontvoerd, maar Getty – een geweldige Christopher Plummer die ternauwernood de van misbruik beschuldigde Kevin Spacey verving – is niet van plan het losgeld te betalen.

Christopher Plummer en Mark Wahlberg in All the Money in the World van Ridley Scott. Beeld
Christopher Plummer en Mark Wahlberg in All the Money in the World van Ridley Scott.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden