Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 8 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Max Records in Where the Wild Things Are van Spike Jonze. Beeld
Max Records in Where the Wild Things Are van Spike Jonze.

De Dijk – Live in Ahoy 2006

Voor een uitzinnig publiek hield De Dijk vorige week vrijdag de eerste van twee jubileumconcerten in de Amsterdamse Ziggo Dome. De band bestaat veertig jaar en dat mag gerust een mijlpaal worden genoemd. Op NPO 2 Extra kunnen de gelukkigen die vanavond naar de Amsterdamse muziekarena afreizen alvast opwarmen. De cultuurzender dook in de archieven en laat Huub van der Lubbe en band nog een keer hun 25-jarig jubileum vieren in een stampvol Ahoy.

NPO 2 Extra, 14.45 uur

Where the Wild Things Are

SBS 9, 20.30 uur

(Fantasy, Spike Jonze, 2009) Wat blijft hangen van het inleidende, nog realistische begin van Where the Wild Things Are is het lege huis waarin de gevoelige Max belandt, zonder vader of moeder die hem kan troosten of met wie hij zijn emoties kan delen. Logisch dat hij even later de benen neemt, naar een eiland waar hij zich onderdompelt in het gezelschap van een groep grappige, ruziënde monsters die als een hippiekolonie leeft, maar eigenlijk dringend behoefte heeft aan sturing. Het is een zegen dat het uiteindelijk de fantasievolle filmmaker Spike Jonze (Being John Malkovich, Her) was die het klassiek geworden kinderboek van Maurice Sendak uit 1963 verfilmde.

Homemade Astronauts

Wereldwijd knutselen hobbyisten zelf raketten in elkaar, die soms verrassend hoog komen. De ruimte, die begint op de vrij arbitrair gekozen hoogte van honderd kilometer, is echter buiten hun bereik. Toch denken sommige knutselaars dat er meer mogelijk is. Homemade Astronauts portretteert excentrieke raketbouwers met grote ambities. Een van hen is Mike Huges, die de ruimte wilde bereiken in een zelfgebouwde stoomraket om te bewijzen dat de aarde plat is. Met een proefvlucht maakte hij zijn bijnaam ‘Mad Mike’ waar, maar de landing overleefde hij niet.

Discovery, 21.30 uur

Govert naar de oorsprong van de mens

Govert Schilling eindigt zijn documentaireserie over de menselijke evolutie met een blik in de toekomst. De evolutie is nooit ‘af’, maar bepalender voor de toekomst van de mensheid is wat we er zelf van maken met onze snelle en ingrijpende technologische ontwikkelingen. In Govert naar de oorsprong van de mens spreekt Schilling onder meer met futuroloog Adam Sandberg, die de toekomst met veel hoop en vertrouwen tegemoet ziet. Zullen we de dood overwinnen en eeuwig kunnen leven, en is er naast de aarde elders in het universum nog plek voor de mensheid?

NPO 2, 22.20 uur

The Gift

NPO 3, 23.05 uur

(Thriller, Joel Edgerton, 2015) Het knappe, geslaagde stel Simon en Robyn wordt na hun verhuizing benaderd door een oude schoolgenoot van Simon, Gordo, ooit het sulletje van de klas (gespeeld door regisseur Edgerton). En dat wordt allengs minder aangenaam. The Gift werkt kundig toe naar het moment waarop een geheim uit het verleden nieuw licht werpt op gedrag in het heden. En dat werkt, omdat de personages zich geen moment in een hokje laten vangen. Gordo is griezelig, vriendelijk én beklagenswaardig, Simon is weldenkend én kil, Robyn gastvrij én naïef.

Joel Edgerton in The Gift van Joel Edgerton Beeld
Joel Edgerton in The Gift van Joel Edgerton

Everything or Nothing: The Untold Story of 007

De avonturen van James Bond vormen de langstlopende franchise uit de filmgeschiedenis. Het succesverhaal begon in 1962 als de droom van producenten Albert R. Broccoli, Harry Saltzman en schrijver Ian Fleming. Everything or Nothing: The Untold Story of 007 doet de ontstaansgeschiedenis van de Bondfilms uit de doeken, inclusief de soms venijnige strijd die plaatsvond achter de schermen. Met medewerking van diverse namen uit de Bondserie, zoals Roger Moore, Pierce Brosnan en Daniel Craig, die sinds vorige week in de bios te zien is in No Time to Die.

RTL 7, 23.30 uur

Irma la douce

NPO 2, 00.05 uur

(Komedie, Billy Wilder, 1963) In het werk van Billy Wilder sluiten cynisme en humor steevast een verbond. Zijn helden waren antihelden, en de romantiek heeft in zijn werk altijd veel schaduwkanten. Zo ook in deze geslaagde cynische komedie, met Jack Lemmon als ontslagen politieman die verliefd wordt op prostituee Irma (Shirley MacLaine). Hij vermomt zich als een rijke Engelsman om haar te veroveren. André Previn kreeg een Oscar voor de muziek. De samenwerking tussen regisseur Wilder en acteurs Lemmon en MacLaine leverde drie jaar eerder het klassieke The Apartment op.

Jack Lemmon en Shirley MacLaine in Irma la Douce van Billy Wilder Beeld
Jack Lemmon en Shirley MacLaine in Irma la Douce van Billy Wilder
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden