tipsfilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 8 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Margot Robbie in I, Tonya. Beeld
Margot Robbie in I, Tonya.

The Green Mile

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Frank Darabont, 1999) Tom Hanks is in deze inmiddels klassieke Stephen King-bewerking hoofdcipier Paul, in een cellenblok met terdoodveroordeelden. Zijn leven verandert dankzij John Coffey, een zwarte man die veroordeeld is voor kindermoord en zo reusachtig is dat hij vrijwel nooit compleet valt te zien. De zorgvuldig opgebouwde realistische sfeer biedt nauwelijks voorbereiding op de scènes waarin Coffey, middels handoplegging, Paul van zijn blaasontsteking geneest en een doodgetrapte muis tot leven wekt. Darabont vertrouwt erop dat zijn publiek de extreme koerswijziging pikt.

Tom Hanks (links) en Michael Clarke Duncan in The Green Mile. Beeld
Tom Hanks (links) en Michael Clarke Duncan in The Green Mile.

Flikken Maastricht

NPO 1, 20.35 uur

Vanavond komt er een einde aan de spanning waarin de fans van Flikken Maastricht al sinds afgelopen voorjaar verkeren. De serie eindigde met een dubbele cliffhanger, en in de eerste aflevering van het vijftiende seizoen van het kijkcijferkanon zien we hoe het verder gaat. Wolfs (Victor Reinier) werd door secretaresse Lies DeWulf (Marieke Dilles) achtergelaten in een brandend huis. Collega Eva (Angela Schijf) bevond zich ondertussen in de klauwen van mensenhandelaren, die haar samen met andere vrouwen op een transport naar het Midden-Oosten hadden gezet.

Onze straat

NPO 3, 21.15 uur

Het One Night Stand-project van de NPO en de filmfondsen is voorbij, maar krijgt een opvolger met Onze straat. Ook deze zesdelige dramaserie vertelt op zichzelf staande verhalen van veelbelovende filmmakers, maar dit keer zijn deze losjes aan elkaar gekoppeld doordat de hoofdrolspelers bij elkaar in de straat wonen. Vanavond zal blijken of dat iets toevoegt. In de aflevering ‘Krassen’ van regisseur en scenarist Hyo Kaag moet Bianca op een dieptepunt in haar leven weer intrekken bij haar moeder. Dan bezorgt collega Anton haar een nieuwe levenslust.

I, Tonya

Canvas, 21.20 uur/NPO 3, 22.10 uur

(Biopic, Craig Gillespie, 2017). Fascinerende, prettig verwarrende biografie van kunstschaatser Tonya Harding, hier fantastisch vertolkt door Margot Robbie. Haar ex-echtgenoot huurde ooit iemand in die Tonya’s rivale Nancy Kerrigan met een metalen staaf op haar knie sloeg, om haar uit te schakelen voor de Olympische Spelen in 1994. Wat voorafgaat aan dit ‘incident’ is interessanter. Harding was als meisje al minstens zo goed als de rest en stukken sterker, maar als ‘white trash’ past ze niet tussen de tuttige ijsdansmeisjes. De film gaat niet over opklimmende underdogs, maar onderstreept dat het niet uitmaakt wat je kunt als de media en het publiek hun oordeel al klaar hebben.

Joep van Lieshout, een bijzonder enfant terrible

NPO 2 Extra, 21.45 uur

Documentaire over de in Ravenstein geboren kunstenaar Joep van Lieshout, die vanuit Rotterdam de wereld bestookt met kunstwerken. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van een Rotterdams havengebied tot kunstcentrum. Het havengebied moet een ‘sociaal-economisch feest’ worden. Van Lieshout wordt geïnterviewd en gevolgd tijdens zijn zijn werk, dat tegenwoordig wordt gemaakt door een grote groep mensen onder de naam Atelier Van Lieshout. De kunstenaar is al meer dan drie decennia vernieuwend op het gebied van kunst en design.

De strijd om het Binnenhof

NPO 2, 22.10 uur

Voormalig parlementair verslaggever Wouke van Scherrenburg schetst de geschiedenis van onze democratie in de nieuwe NTR-serie De strijd om het Binnenhof. Dat doet ze aan de hand van de levens van zeven politiek leiders, die illustreren dat de strijd om de macht vaak hand in hand gaat met persoonlijke tragiek. In de eerste aflevering zien we hoe de machtige gravin Jacoba van Beieren het in de 15de eeuw aan de stok kreeg met heerszuchtige mannen. Historische scènes worden door acteurs tot leven gebracht, met Hannah Hoekstra in de rol van de gravin.

The Wife

BBC 2, 22.00 uur

(Drama, Björn Runge, 2017) ‘Zonder deze vrouw ben ik niets’, zegt schrijver Joe Castleman (Jonathan Pryce) in The Wife, met echtgenote Joan (een weergaloze Glenn Close) aan zijn zijde. We schrijven 1992, de schrijver heeft zojuist gehoord dat hij de Nobelprijs voor Literatuur ontvangt. En wat hij zegt, zegt hij niet voor niets. The Wife gaat over de verhouding tussen de hang naar roem en de noodzaak te creëren, en ook over een tijd waarin schrijvende vrouwen per definitie niet konden wedijveren met hun mannelijke collega’s.

Glenn Close in The Wife. Beeld
Glenn Close in The Wife.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden