Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 8 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Trine Dyrholm en Pierce Brosnan in Love is All You Need van Susanne Bier Beeld
Trine Dyrholm en Pierce Brosnan in Love is All You Need van Susanne Bier

Rockfield: The Studio on the Farm

Van Electric Lady in New York tot Abbey Road in Londen: legendarische opnamestudio’s moeten het vooral hebben van de akoestiek, fraaie apparatuur en – uiteraard – de lijst met fraaie albums die er ooit zijn opgenomen. De studio van Charles en Kingsley Ward heeft echter nog een troef achter de hand: varkens, tractors en een landelijke sfeer. In de documentaire Rockfield: The Studio on the Farm wordt de ontstaansgeschiedenis van de Britse studio verteld aan de hand van sappige en soms tragische anekdotes.

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Bed & Breakfast

In een nieuw seizoen van het populaire Bed & Breakfast beoordelen Nederlandse B&B-eigenaren na een overnachting elkaars onderneming. In Noord-Brabant runnen Reinie en Jos een bed & breakfast waar dieren - en vooral alpaca’s Manco en Macho - een belangrijke rol spelen. Ook de Zuid-Hollandse B&B van Sylvia en Willar heeft een dierenthema, want daar zijn nogal wat koeien te zien. In dezelfde provincie hebben Roelof en Theo hun onderneming. In een badplaats staat tussen de hoogbouw uit de jaren tachtig een bijzonder pand waar ze hun gasten verwelkomen.

NPO 1, 20.34 uur

Man en kunst

Tijdens deze Museumweek stort Lucas de Man zich weer op enkele pronkstukken uit de Nederlandse musea. Vandaag staat hij in het Stedelijk Museum in Amsterdam stil bij een dubbelportret van de Duitse expressionist Max Beckmann en zijn vrouw Quappi. Beckmann maakte het werk op een zolderkamertje in Amsterdam. Hier kwam hij terecht in de jaren dertig van de twintigste eeuw, nadat zijn werk in eigen land door het naziregime tot ‘ontaarde kunst’ werd verklaard en hij besloot te vluchten. In Amsterdam zou Beckmann zijn meest gewaardeerde doeken schilderen.

NPO 2, 22.10 uur

Prikkels

Iedereen houdt van zoet, maar lang niet iedereen kan een bittere smaak waarderen. Wordt smaak aangeboren of aangeleerd, en in hoeverre kunnen we onze smaak ontwikkelen? Het zijn vragen waar Elisabeth van Nimwegen en Dirk de Bekker zich vandaag over buigen in Prikkels, de populairwetenschappelijke serie over onze zintuigen. De Bekker gaat een gedurfde uitdaging aan: hij krijgt een gerecht voorgeschoteld dat hem doet walgen en probeert tien dagen lang of hij het kan leren te eten. Van Nimwegen ervaart hoe het is om je smaak helemaal kwijt te zijn.

NPO 2, 22.27 uur

The Color Purple

Eén, 22.35 uur

(Drama, Steven Spielberg, 1985) Steven Spielberg doorbrak zijn zomer-kaskraker-stramien met deze bewerking van Alice Walkers gelijknamige bestseller (1982), over een door racisme, seksueel geweld en mishandeling geteisterde Afro-Amerikaanse vrouw (Whoopi Goldberg) in de eerste helft van de vorige eeuw. ‘De film was een commercieel succes’, zei scenarist Menno Meyjes in 2013 tegen de Volkskrant, ‘maar er werd ook flink gemopperd, onder meer door Spike Lee. Waarom moesten Spielberg en ik, twee blanke mannen, nou uitgerekend een roman verfilmen waarin de zwarte man in een kwaad daglicht wordt gesteld?’

Danny Glover en Whoopi Goldberg in The Color Purple van Steven Spielberg Beeld
Danny Glover en Whoopi Goldberg in The Color Purple van Steven Spielberg

Lucia de B.

NPO 3, 23.08 uur

(Drama, Paula van der Oest, 2014) Het waargebeurde verhaal van Lucia de Berk, die zes jaar onterecht vastzat voor een serie moorden die nooit zijn gepleegd. In 2010 werd ze vrijgesproken. Al is de afloop van de zaak bekend, toch houdt Paula van der Oest de spanning knap vast. Dat lukt haar door te focussen op Lucia, belichaamd door Ariane Schluter, wier gezicht een mengeling van verwarring, ongeloof en paniek vertoont. Van der Oest toont haar in kale cellen, een ineengekrompen hoopje mens dat elk moment van hoop vernietigd ziet worden.

Ariane Schluter in Lucia de B. van Paula van der Oest Beeld
Ariane Schluter in Lucia de B. van Paula van der Oest

Love is All You Need

NPO 2, 00.02 uur

(Romkom, Susanne Bier, 2012) Leif houdt van Ida zoals ze is, ook nu ze een borstkankeroperatie achter de rug heeft. Toch gaat het op een middag mis: ze vindt haar man naakt met zijn secretaresse. Aan de Italiaanse kust, waar haar dochter trouwt met de zoon van de in eerste instantie nurkse Britse weduwnaar Philip (Pierce Brosnan), belandt Ida in romantischer vaarwater. Wat Love Is All You Need tekortkomt aan originaliteit, maakt de film op andere fronten goed. Regisseur Bier heeft een perfecte controle over tempo en toon, waardoor de kijker moeiteloos meegaat in haar sprookje. En Trine Dyrholm draagt de film, met haar kwetsbare, secure vertolking van de sympathieke Ida.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden