Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 7 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Philip Seymour Hoffman in A Most Wanted Man van Anton Corbijn Beeld
Philip Seymour Hoffman in A Most Wanted Man van Anton CorbijnBeeld

In the Valley of Elah

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Paul Haggis, 2007) Het terug-uit-de-oorlogdrama In the Valley of Elah is zo’n film die in de loop der jaren zijn waarde zal bewijzen. Op grootse wijze speelt Tommy Lee Jones de oud-militair Hank Deerfield, die op een ochtend wakker wordt gebeld met de vraag of hij weet waar zijn zoon is. Die blijkt, zonder dat zijn vader het weet, al een tijdje terug te zijn uit Irak en is na een verlof niet teruggekeerd naar zijn kazerne. Vader reist terstond af om zelf de verdwijning te onderzoeken.

Tommy Lee Jones in In the Valley of Elah van Paul Haggis. Beeld
Tommy Lee Jones in In the Valley of Elah van Paul Haggis.

[muziek]

Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Place

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Registratie van een bijzonder concert dat Nick Cave vorig jaar gaf in het Alexandra Palace in Londen. Dat werd eerst gestreamd, later is er een bioscoopversie van gemaakt, met meer nummers. Het concert, opgenomen in juni, was bijzonder omdat het Verenigd Koninkrijk net ontwaakte uit de eerste lockdown. Maar het was vooral bijzonder omdat Cave helemaal alleen in een leeg theater zat, achter de piano. Hij speelde er materiaal van zijn laatste album, Ghosteen, en ouder materiaal van Grinderman en The Bad Seeds. De sobere sfeer en gestripte nummers maakten van het concert een bijzonder moment.

[SPEL]

De bluffer

NPO 1, 21.30 uur

In de spelshow De bluffer ontvangt presentator Rutger Castricum wekelijks zes kandidaten. Een van hen doet zich anders voor dan wie hij of zij in werkelijkheid is. Aan de andere vijf de taak om deze bluffer te ontmaskeren. Dat is niet makkelijk, want de bedrieger maakt gebruik van leugens, bedrog, misleiding en psychologische oorlogsvoering. De winnaar gaat naar huis met een flink geldbedrag. Voor De bluffer baseerde omroep PowNed zich op een Amerikaanse programmaformule. De kijker kan tijdens de uitzending online meespelen.

[reportage]

Roofkunst

NPO 2, 22.20 uur

Wie oog in oog staat met de buste van Nefertiti, kan het beeld moeilijk op leeftijd schatten. De gelijkenis van de vrouw van farao Achnaton is een tijdloos meesterwerk, en misschien wel het mooiste voorwerp ter wereld. De buste werd ruim 33 eeuwen geleden gemaakt door de Egyptische beeldhouwer Thoetmoses en staat sinds 1924 in het Neues Museum in Berlijn. Volgens de museumdirectie is het kunstwerk niet geroofd, maar legaal verworven. In Roofkunst onderzoekt Erik Dijkstra of dat echt zo is, want Egypte heeft een ander verhaal en wil de buste terug.

A Most Wanted Man

Net 5, 22.50 uur

(Thriller, Anton Corbijn, 2014) Er is veel somber aan Anton Corbijns spionagethriller A Most Wanted Man, naar John le Carrés roman uit 2008. Al die verbeten personages met hun (drie)dubbele agenda’s, schimmige verwikkelingen en door de staat gesanctioneerd machtsmisbruik. Dat alles afgezet tegen een fraai gefilmd, onguur en regenachtig Hamburg. De film wordt onvermijdelijk donkerder en omineuzer met de kennis dat hoofdrolspeler Philip Seymour Hoffman een jaar na de opnamen overleed aan een overdosis heroïne en cocaïne. De acteur wringt zijn fysiek, stem en mimiek tot een nieuw persoon: zijn Günther Bachmann, chef van de Duitse antiterreureenheid, doet geen moment aan eerdere rollen denken.

[SHOW]

Zwanensprong

NPO 3, 22.55 uur

In Anton Tsjechovs eenakter Zwanenzang beseft een oude acteur in een leeg theater na zijn laatste voorstelling dat zowel zijn carrière als zijn leven het einde nabij is. Samen met de souffleur herbeleeft hij zijn toneelhoogtepunten voordat hij afscheid neemt. Het stuk werd bewerkt tot de Nederlandse theatervoorstelling Zwanensprong, waarin twee jonge actrices (Lidewij Mahler en Julia van der Vlugt) het lege theater juist nieuw leven inblazen. De door Ko van den Bosch geregisseerde voorstelling is vanavond te zien in een tv-versie.

End of Watch

BBC 2, 00.20 uur

(Misdaad, David Ayer, 2012) Twee bevriende politiemannen die samen de straten van armoedig Los Angeles afschuimen krijgen nogal wat voor de kiezen, in deze diepe duik in de realiteit van straatbendes, drugs, mensenhandel, politiecultuur en alledaags geweld. End of Watch haakt regelmatig aan bij de authentieke beeldtaal van politiereportageseries als Rescue 911 en Cops. Zonder dat regisseur David Ayer (Fury) consequent aan deze stijl blijft vasthouden, biedt hij het publiek hiermee een chaotische, onvoorspelbare kijkervaring. Jake Gyllenhaal en Michael Peña spelen alsof ze al jaren samen door South Central patrouilleren.

Michael Peña en Jake Gyllenhaal in End of Watch van David Ayer. Beeld
Michael Peña en Jake Gyllenhaal in End of Watch van David Ayer.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden