Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 7 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
 Vicky Knight in Dirty God. Beeld
Vicky Knight in Dirty God.

Ghostbusters

SBS 9, 20.30 uur

(Komedie, Ivan Reitman, 1984) Ook na de soort-van-remake uit 2016, waarin de oorspronkelijke mannelijke hoofdrolspelers werden vervangen door vrouwen, blijft de allereerste Ghostbusters het leukst. Wie beseft dat de cast destijds afkomstig was van het satirische tv-programma Saturday Night Live (Bill Murray, Dan Aykroyd), weet van tevoren dat in de komedie over wetenschappers die als klusjesmannen bovennatuurlijk kwaad te lijf gaan, de meligheid zegeviert, tot en met de duivels lachende reuzenspekjesman die in de finale dreunend op de helden afstapt. Vanavond om 22.40 uur gevolgd door Ghostbusters II.

Vanaf links: Bill Murray, Harold Ramis en Dan Aykroyd in Ghostbusters. Beeld
Vanaf links: Bill Murray, Harold Ramis en Dan Aykroyd in Ghostbusters.

Flikken Maastricht

NPO 1, 20.34 uur

Een intelligente en zeer gevaarlijke tegenstander zorgt voor benauwde momenten in het nieuwe seizoen van Flikken Maastricht. De vijand wil zich persoonlijk wreken op Wolfs en Eva (Victor Reinier en Angela Schijf), en die vinden weinig steun bij de korpsleiding. De nieuwe teamchef Donna Martina (Joy Wielkens) heeft een verleden met de agenten en weigert naar hen te luisteren. Verder krijgen de flikken in seizoen 16 te maken met meth-labs, 5G-activisten, geradicaliseerde mannen, ontsnapte gevangenen en andere problematiek uit de actualiteit.

Dalgliesh

Eén, 20.40 uur

Misdaadauteur P.D. James schreef veertien boeken over rechercheur Adam Dalgliesh, die sinds de jaren tachtig allemaal al eens voor tv werden verfilmd. De nieuwe Britse serie Dalgliesh steekt ze in een wat modernere versie, met Bertie Carvel in de rol van de gereserveerde weduwnaar, dichter en speurder van Scotland Yard. In zijn eerste avontuur, dat in 1975 speelt, onderzoekt agent Dalgliesh de dood van Heather Pearce, een leerling van de verpleegkundeschool Nightingale House. Ze blijkt te zijn vergiftigd. Kort daarna valt er een tweede slachtoffer.

True Grit

Canvas, 21.05 uur

(Western, Joel en Ethan Coen, 2010) Mattie (Hailee Steinfeld) is 14 als haar vader wordt doodgeschoten. Ze besluit wraak te nemen, samen met premiejager Rooster Cogburn (Jeff Bridges). Met True Grit maakten de gebroeders Coen de tweede verfilming van Charles Portis’ roman, na die uit 1968. Jeff Bridges, die eerder met de Coens samenwerkte in The Big Lebowski (1998), oogt volkomen op zijn gemak als de verlepte, maar charmante marshal. Vaste Coen-cameraman Roger Deakins wist de verloren gegane westernwereld te vangen in schitterende panorama’s, vol liefde voor de stadjes, mensen en woestenijen van weleer.

Jeff Bridges en Hailee Steinfeld in True Grit. Beeld AP
Jeff Bridges en Hailee Steinfeld in True Grit.Beeld AP

In het kielzog van de Mayflower

NPO 2, 22.08 uur

De Mayflower, het schip waarmee ruim vierhonderd jaar geleden een groep Engelse puriteinen naar Amerika voer, heeft door de eeuwen heen een mythische status gekregen. Het verhaal van de Pilgrims, die de basis legden voor de huidige VS, is geromantiseerd en ontdaan van minder fraaie feiten. Met de serie In het kielzog van de Mayflower hoopt Leo Blokhuis dichter bij de historische waarheid te komen. De eerste aflevering speelt zich af in Nederland, waar de uit Engeland gevluchte puriteinen hun toevlucht hadden gezocht en de reis naar de Nieuwe Wereld begonnen.

Close to Me

NPO 2, 22.58 uur

Sinds Jo Reynolds (Connie Nielsen) thuis een ongelukkige smak heeft gemaakt, kampt ze met ernstig geheugenverlies. Het hele laatste jaar is ze kwijt en tijdens haar herstel borrelen herinneringen maar heel sporadisch op. In Close to Me, een spannende Britse miniserie naar het gelijknamige boek van Amanda Reynolds, doet Jo verontrustende ontdekkingen over zichzelf. Ook begint ze haar man Rob (Christopher Eccleston) met andere ogen te bekijken. Probeert Rob iets voor haar te verbergen, of heeft Jo last van een overactieve fantasie?

Dirty God

NPO 3, 23.44 uur

(Drama, Sacha Polak, 2019) Jade, een jonge Engelse moeder, is door haar ex voor het leven verminkt. Ze wordt aan het begin van Dirty God ontslagen uit het ziekenhuis. Als haar dochtertje haar ziet, begint ze onbedaarlijk te huilen. Zo’n rauw drama wordt al snel topzwaar. Maar niet bij de Nederlandse cineast Polak, specialist in gelaagde vrouwenportretten. In haar eerste Engelstalige speelfilm onderzoekt ze hoe het is om als jonge vrouw je schoonheid te verliezen in een wereld waar gladgetrokken perfectie wordt gepredikt. Hoofdrolspeler Vicky Knight, figurerend met haar eigen littekens, is fenomenaal: ze geeft zoveel meer dan de pure rauwheid die Polak zocht. Winnaar van drie Gouden Kalveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden