TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor vrijdag 6 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Slick Woods in Goldie van Sam de Jong. Beeld
Slick Woods in Goldie van Sam de Jong.

50 jaar Turks fruit

NPO 2 Extra, 17.00 uur

Er is vorig jaar veel en vaak stilgestaan bij het vijftigjarige jubileum van Jan Wolkers’ roman Turks fruit. Een van de documentaires ging over de film die naar de bestseller is gemaakt en die begin 1973 in première ging. Die film betekende de (internationale) doorbraak van zo'n beetje alle makers: hoofdrolspelers Rutger Hauer en Monique van de Ven, regisseur Paul Verhoeven, scenarioschrijver Gerard Soeteman en cameraman Jan de Bont. In de documentaire De film Turks fruit blikken veel van die betrokkenen terug op de film, die 3,3 miljoen mensen in de bioscoop zagen.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Tot eind januari kunnen bezoekers in het Haarlemse Teylers Museum terecht voor een overzichtstentoonstelling van het werk van John Constable. Tekeningen, schilderijen en aquarellen van deze Britse meester van de Romantiek werden hiervoor uit Londen, Oxford en Canada naar Haarlem gehaald. Het Engelse landschap vormde Constables grootste inspiratie, en hij liet zich bij het schilderen duidelijk beïnvloeden door Hollandse en Vlaamse meesters als Rembrandt, Rubens en Ruisdael. In Nu te zien geeft museumdirecteur Ralph Keuning een impressie van de tentoonstelling.

Répares les vivants

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Katell Quillévéré, 2016) De 17-jarige Simon raakt hersendood na een surfongeluk en zijn ouders proberen op de een of andere manier betekenis aan het drama te geven. Tegelijk volgt het fraaie Réparer les vivants van de getalenteerde Franse filmer Katell Quillévéré het leven van de 50-jarige hartpatiënt Claire en haar twee zoons. Verbondenheid is de kern van deze film over ondraaglijk ongeluk tegenover groot geluk, maar het zwaarbeladen drama wordt geen moment zweverig of sentimenteel. Realisme voert de boventoon, tot in de operatiezaal toe.

Gabin Verdet en Tahar Rahim in Réparer les vivants van Katell Quillévéré. Beeld
Gabin Verdet en Tahar Rahim in Réparer les vivants van Katell Quillévéré.

De rijdende rechter

NPO 1, 21.30 uur

Na erfgrenskwesties en bomenleed is geluidsoverlast een terugkerend punt van ergernis in De rijdende rechter. Vanavond wordt de hulp van meester John Reid ingeschakeld om een oplossing te vinden voor de ruzie tussen de Limburgse buren Yvonne Bourry en de familie Schaeks. Bourry ergert zich aan de geluiden van haar buurjongen, die dag en acht achter de spelcomputer zou zitten. Niks van waar, beweert de familie Schaeks, die juist zegt geen oog dicht te doen door de herrie van Bourry. Reid arriveert in een gespannen situatie en legt zijn oor te luisteren.

Royal History’s Biggest Fibs with Lucy Worsley

BBC 2, 22.00 uur

Heeft de Franse koningin Marie Antoinette werkelijk gezegd dat haar onderdanen maar taart moesten eten toen haar werd verteld dat er geen brood was? Niet volgens Lucy Worsley, die weer enkele hardnekkige misverstanden en leugentjes uit de geschiedenisboeken aanpakt in een nieuw seizoen van Royal History’s Biggest Fibs. Vandaag buigt ze zich over de Franse Revolutie, die niet werd ontketend door hongerige boeren, maar door sluwe advocaten en landeigenaars. Ook de reputatie van revolutionair Maximilien Robespierre en de guillotine gaat op de schop.

Goldie

NPO 3, 22.40 uur

(Drama, Sam de Jong, 2019) De 18-jarige Afro-Amerikaanse Goldie (Slick Woods) droomt van een succesvolle dans- en muziekcarrière. Maar voorlopig woont ze nog met haar moeder en twee halfzusjes in een opvangcentrum in New York en stapelen de problemen zich op: moeder belandt in de gevangenis en Goldie krijgt haar zusjes onder haar hoede. Na zijn fraaie debuutfilm Prins toog het Nederlandse filmtalent Sam de Jong naar de Verenigde Staten, waar hij Goldie met de nodige moeite van de grond kreeg. Het resultaat beweegt zich van licht surrealistisch tot realistisch, oogt soms onevenwichtig, maar is bovenal een film om trots op te zijn.

Spotlight

NPO 2, 23.15 uur

(Drama, Tom McCarthy, 2015) Voortreffelijk, met sterke acteurs gevuld samenzweringsdrama. Spotlight, de film over de onderzoeksjournalisten van dagblad The Boston Globe die in 2003 de Pulitzerprijs wonnen, kan niet leunen op de verrassing. Iedereen weet tegenwoordig dat veel priesters zich structureel schuldig maakten aan seksueel misbruik en dat dit zorgvuldig werd verdoezeld door de katholieke kerk. Regisseur McCarthy baseert Spotlight (twee Oscars) op de vraag hoe dat kon gebeuren in een hechte gemeenschap als die van Boston. Tegelijkertijd is Spotlight een monument voor de goed toegeruste onderzoeksjournalist.

Michael Keaton en Rachel McAdams in Spotlight van Tom McCarthy. Beeld
Michael Keaton en Rachel McAdams in Spotlight van Tom McCarthy.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden