De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 31 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Jesuthasan Antonythasan in Dheepan van Jacques Audiard. Beeld
Jesuthasan Antonythasan in Dheepan van Jacques Audiard.Beeld

Dheepan (Jacques Audiard, 2015)
NPO 2, 23.00-00.52 uur

Ze zijn niets anders dan zijn ontsnappingsroute, weg uit het door bloedvergieten geteisterde Sri Lanka: de vrouw en het jonge meisje die ex-Tamiltijger Dheepan (Jesuthasan Antonythasan) ritselt om hem te vergezellen naar het buitenland. Dus zitten ze daar, tot elkaar veroordeeld door die leugen, in de groezelige Franse buitenwijk waar honderden asielzoekers tussen de drugsdealers wachten op een permanente verblijfsvergunning. Dheepan krijgt een baan als conciërge, 'echtgenote' Yalini (Kalieaswari Srinivasan) wordt verzorger van de kindse oom van bendeleider Brahim (Vincent Rottiers), en de zogenaamd 9-jarige Illayaal (Claudine Vinasithamby) gaat naar school als ieder ander kind.

Beetje bij beetje redden ze zich in dat mistroostige milieu, en beetje bij beetje worden ze het gezin dat ze eerst alleen pretendeerden te zijn. Als toeschouwer blijf je niettemin voortdurend op je hoede: wanneer komt de mokerslag die het prille evenwicht om zeep helpt? Met zijn kenmerkend grof zinnelijke regiestijl en voortreffelijke acteursregie dompelt schrijver-regisseur Jacques Audiard (Un prophète, De rouille et d'os) je onder in de lotgevallen van zijn personages, maar zonder te oordelen of expliciet te psychologiseren. Het in Cannes met een Gouden Palm bekroonde Dheepan, dat subtiel de verhouding tussen de protagonisten laat verschuiven, is net als Audiards eerdere werk vooral een film om te voelen. Tegelijkertijd zal menig toeschouwer op flinke afstand van het geheel worden gezet door de gewelddadige, spannende maar toch niet helemaal overtuigende finale.

A Fistful of Dollars (Sergio Leone, 1964)
SBS 9, 20.35-22.40 uur

Akira Kurosawa liet zich voor zijn samoeraifilms inspireren door westerns en Sergio Leone nam Kurosawa's zwaardvechtfilms als voorbeeld voor zijn spaghettiwesterns. Aan A Fistful of Dollars ligt Yojimbo uit 1961 ten grondslag, waarin een strijder twee gangsterclans tegen elkaar uitspeelt. In deze eerste echte spaghettiwestern (ingrediënten: snoeihard geweld en relativerende humor) werd die Man Zonder Naam voor het eerst vertolkt door Clint Eastwood, die uit het niets opduikt uit de woestijn en in een Mexicaans stadje orde op zaken stelt. De eerste film van Sergio Leone waarvoor zijn schoolvriend Ennio Morricone de muziek verzorgde.

Fruitvale Station (Ryan Coogler, 2013)
NPO 3, 21.20-22.45 uur.

Wrang drama, gebaseerd op de geruchtmakende dood in 2009 van de 22-jarige Oscar Grant, die bij zijn arrestatie op een metrostation in Oakland werd getroffen door een politiekogel. Regisseur Coogler (Creed) blikt in zijn speelfilmdebuut terug op de laatste dag van Grant, een licht ontvlambare ex-gevangene, maar ook een lieve jongen die op het rechte pad wil blijven. Met een sterke hoofdrol van Michael B. Jordan (Wallace in The Wire) en een niet te missen boodschap: deze moord was even zinloos als schandalig.

Speed (Jan de Bont, 1994)
RTL 7, 22.00-00.15 uur

Terechte claim to fame van de Nederlandse cameraman Jan de Bont, die in Amerika uitgroeide tot een vaardig actieregisseur. De busthriller Speed profiteert optimaal van het even vage als bepalende fenomeen klik: Keanu Reeves en Sandra Bullock zijn ijzersterk als duo in de bus die van een bom is voorzien door slechterik Dennis Hopper. De perfecte manier waarop het simpele gegeven is uitgewerkt montage, stunts, camerawerk doet de rest. Ook na twintig jaar nog adembenemend.

Nederland verhuist
NPO 3, 19.50 uur

Willeke en Marco zorgen voor zeven kinderen, van wie er twee van henzelf zijn. Ze verhuizen naar een groter huis. Martha woont met kermisexploitanten in Amsterdam-West, maar alle wagens moeten verkassen naar Amsterdam-Noord.

The Night Manager
NPO 1, 20.30 uur

Voor de ontknoping in deze serie reizen Richard Roper en Jonathan Pine naar het hotel waar alle ellende begon: het Nefertiti in Caïro. Hier werkte Jonathan als nachtportier, toen hij in aanraking kwam met de schimmige wapenwereld.

Ten Strijde
NPO 2, 21.10 uur

Geschiedenisfanaten Jort Kelder en Pieter Jan Hagens trekken door Europa op zoek naar de verhalen achter historische veld- en zeeslagen. Bij de Slag bij Waterloo vielen tienduizenden doden. Wie waren de helden van deze strijd?

Jort Kelder Beeld anp
Jort KelderBeeld anp

Masterchef UK
BBC 1, 21.30 uur

Engelse amateurkoks gaan de strijd met elkaar aan. Vandaag is de eerste kwartfinale. De kandidaten moeten een hartig gerecht met Indiase kruiden maken of een creatief chocoladedessert. Welke vijf koks mogen door naar de volgende ronde?

The House that £100k Built
BBC 2, 22.00 uur

Journalist en curator Kieran Long en architect Piers Taylor volgen mensen die hun woonhuis liever zelf bouwen in plaats van het te kopen. Martin wil bouwgrond kopen in Leeds, Kieran en Piers proberen hem te behoeden voor dure vergissingen.

3Man sterk
NPO 1, 22.30 uur

Wat waren Frans Duijts, Django Wagner en Peter Beense gaan doen als ze niet hadden kunnen zingen? In dit programma verkennen ze de arbeidsmarkt en brengen ze enthousiaste werkzoekenden en bedrijven bij elkaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden