tv- en filmtips31 augustus

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 31 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Adèle Haenel in Les ogres  

 Beeld
Adèle Haenel in Les ogresBeeld

Les ogres (Léa Fehner, 2015)

NPO 2, 23.40-01.57 uur

Ook het leven buiten de optredens van het Fellini-achtige reizende theatergezelschap in Les ogres zit vol theater. Met zijn ruzies, zwangerschappen, liefdes en jaloezie, terwijl op het podium het echte leven voortdurend binnendringt. Dat levert een film op die vele kanten op vliegt, balancerend tussen soap en intiem drama.

Theatermanager en groepsleider François (François Fehner, vader van de regisseur) nodigt noodgedwongen een oude vlam uit om een geblesseerde actrice te vervangen, waarmee hij een oude wond openrijt bij zijn vrouw Marion (Marion Bouvarel, moeder van de regisseur). Ondertussen is Mona (Adèle Haenel) zwanger van een oudere collega, terwijl de dochter van François en Marion (gespeeld door hun echte dochter Inès) haar lage positie in de theaterhiërarchie niet langer trekt. Vooral tijdens die kleine momenten, gefilmd met de camera dicht op de huid van haar personages, betaalt de keuze van regisseur Fehner om drie belangrijke rollen door familieleden te laten spelen zich uit.

Snake Eyes (Brian De Palma, 1998)

SBS 9, 20.30-22.35 uur

De onvermijdelijke Nicolas Cage speelt in de samenzweringsthriller Snake Eyes de aan lager wal geraakte politieagent Rick Santoro. Hij moet een door duizenden ooggetuigen en tientallen camera’s geregistreerde moord op een minister van Buitenlandse Zaken in een boksstadion oplossen. Films van Brian De Palma kijken altijd lekker, zoals het twaalfenhalf minuten durende openingsshot, waarmee De Palma niet alleen zijn spierballen laat rollen, maar ook echt iets te vertellen heeft. Een bijzonder virtuoos (en stiekem uit meerdere opnames samengesteld) shot, waarin de kijker achter Santoro aan zweeft terwijl hij door het stadion loopt, met zijn vrouw belt, een gokker (Luis Guzmán) afranselt en zijn beste vriend Kevin Dunne (Gary Sinise) ontmoet, die als bodyguard van de minister werkt. De kracht van het shot stijgt uit boven de techniek: zo vloeiend als de camerabeweging is, staat hij in scherp contrast met de gespletenheid en onrust van Santoro’s karakter. Hij doet zich voor als gezinsvader, maar heeft intussen de ene minnares na de andere; en terwijl hij zich helemaal de alfaman waant, kan hij niet voorkomen dat de minister vlak naast hem wordt omgelegd. Sterk ook, hoe dat openingsshot de opzwepende chaos in het stadion vangt, je soms zelf laat bepalen naar welk personage je kijkt, maar zich toch ook steeds weer tot Santoro’s visie op het geheel beperkt.

The Great Escape (John Sturges, 1963)

RTL 7, 20.30-00.10 uur

In 1942 werd Lorne Welch, piloot van de Britse Royal Air Force, neergehaald boven bezet Nederland en overgebracht naar gevangenenkamp Stalag Luft III in Silezië. Welch, een vliegtuigbouwkundig ingenieur, vervaardigde uit het materiaal van bedden, plunjezakken, ijshockeysticks, tafeltennisbatjes en een legerschoen een ventilatiepomp voor een 90meter lange tunnel waardoor 76gevangenen in 1944 wisten te ontsnappen. De ontsnapping werd in 1963 verfilmd door filmlegende John Sturges (Gunfight at the O.K. Corral, The Magnificent Seven). The Great Escape zou de geschiedenis ingaan als Sturges’ grootste en invloedrijkste film, niet in de laatste plaats omdat-ie zijn naam eer aandeed en de basis legde voor de moderne ontspanningsfilm. Met een charmante cast, onder wie Steve McQueen, Charles Bronson en Richard Attenborough als op vrijheid beluste krijgsgevangenen met stoere bijnamen (The Cooler King, The Scrounger, Big X, Tunnel King, The Forger, et cetera).

Edinburgh Nights

BBC 2, 0.05 UUR

Komiek Nish Kumar doet verslag van de Edinburgh Fringe, een van de grootste kunstfestivals ter wereld. Hij luistert naar St. Vincent, ontmoet de leden van Pussy Riot en bezoekt een voorstelling die zich afspeelt in een afgebrande auto.

Reizen Waes

NPO 3, 20.20 UUR

Tom Waes test de toeristische plekjes van Bangladesh. Hoofdstad Dhaka is hem te druk, maar het lange zandstrand van kustplaats Cox’s Bazar mag er zijn. Ook neemt hij een kijkje op de scheepswerven van Chittagong.

De kruisvaarder en de sultan

NPO 2, 21.15 UUR

Programmamaker Kefah Allush maakt een reis in de voetsporen van de Friese boeren die in 1218 deelnamen aan de Vijfde Kruistocht. Via Zuid-Spanje naar Damietta in Egypte. Onderweg spreekt hij met historici.

Medicated kids

NPO 3, 21.15 UUR

Documentaire van Louis Theroux over het groeiend aantal Amerikaanse kinderen dat wordt gediagnostiseerd met een psychiatrische afwijking. Zijn medicijnen de enige oplossing voor hun gedragsproblemen?

Undercover in Nederland

SBS 6, 21.30 UUR

Een nieuw seizoen undercoveracties met programmamaker Alberto Stegeman. Donderdag werd al bekend dat het Stegeman gelukt is ongezien door te dringen tot de eetzaal van kazerneterrein Oldebroek.

The Nation

NPO RADIO 1, 0.00 UUR

Nieuw hoorspel, gebaseerd op de gelijknamige theaterreeks van Eric de Vroedt en Het Nationale Theater. Een achtdelige thriller over onze multiculturele samenleving, als antwoord op de populariteit van Deense en Amerikaanse tv-series.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden