TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 30 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Bria Vinaite (links) en Brooklynn Prince in The Florida Project. Beeld
Bria Vinaite (links) en Brooklynn Prince in The Florida Project.

Red Sparrow

Net 5, 20.30 uur

(Actie, Francis Lawrence, 2018) Alsof de #MeToo-discussie in een vat vol ijzerengordijnclichés is gemieterd, zo voelt Red Sparrow. Maar onderhoudend en verrassend blijft het wel. Ex-ballerina Dominika Egorova (Lawrence) komt dankzij haar oom (Matthias Schoenaerts), topman bij de Russische geheime dienst, terecht in het instituut van een ijzige meesteres (Charlotte Rampling), die jonge Russen tot ‘Sparrows’ opleidt: geheim agenten die hun seksuele charmes als machtswapen inzetten. Regisseur Lawrence, die opnieuw met hoofdrolspeler Lawrence samenwerkte na drie Hunger Games-films, lijkt er vooral aan het begin echt zin in te hebben.

Jennifer Lawrence (links) en Charlotte Rampling in Red Sparrow. Beeld
Jennifer Lawrence (links) en Charlotte Rampling in Red Sparrow.

45 Years

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Andrew Haigh, 2015) Kate en Geoff (Charlotte Rampling en Tom Courtenay) staan op het punt hun 45-jarige huwelijk te vieren. Maar dan hoort Geoff dat het lichaam van een vroegere geliefde, die zestig jaar geleden in een gletsjerspleet verdween, is teruggevonden. Nieuws waardoor het schijnbaar vanzelfsprekende geluk van Kate en Geoff langzaam versplintert, in een feilloos uitgewerkt drama over de geheimen en afgronden van een relatie. Onder regie van Andrew Haigh (Weekend, Lean on Pete) leveren Rampling en Courtenay magnifiek en genuanceerd spel.

Tom Courtenay en Charlotte Rampling in 45 Years. Beeld
Tom Courtenay en Charlotte Rampling in 45 Years.

Louis Theroux

NPO 3, 21.00 uur

In de VS gaat een fors deel van het overheidsbudget naar de gezondheidszorg. De zorg voor patiënten in hun laatste levensfase is een belangrijke kostenpost, en wie een goede verzekering heeft kan kiezen uit een breed scala peperdure behandelingen. Louis Theroux bezocht het Cedars-Sinai ziekenhuis in Hollywood en sprak met patiënten die voor een zware keuze staan: accepteren ze het einde en wachten ze in relatief comfort op de dood, of kiezen ze voor een zware behandeling die hun leven kan verlengen? Ook spreekt hij de artsen die helpen bij deze keuze.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

In de internationale groepstentoonstelling Say It Loud, te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht, geven kunstenaars commentaar op diversiteit en het koloniale verleden. Nu te zien neemt er vanavond een kijkje. De deelnemende artiesten komen uit uiteenlopende disciplines, van schilderkunst en sculptuur tot videokunst en performance art. Blikvangers zijn onder meer de grote sculpturale schilderijen van Raquel van Haver, en Brian Elstaks ‘FUIST’: een arcadekast in de vorm van een opgeheven vuist met een spiegel in plaats van een beeldscherm.

2Doc Kort: Portlands brandend hart

NPO 2, 22.15 uur

Tijdens de Black Lives Matter-protesten in Portland, Oregon, deed de lokale journalist Beth Nakamura verslag van de escalerende situatie. De korte documentaire Portlands brandend hart werd samengesteld uit haar video-opnamen, foto’s en audiocommentaar en geeft een goede indruk van de onlusten, die een steeds verwarrender en gewelddadiger karakter krijgen. Na de geweldloze bijeenkomsten slaat de sfeer om en volgen plunderingen. Een reactie van de overheid blijft niet uit. Na honderd dagen maakt de verstikkende rook van bosbranden een eind aan de onrust.

The Florida Project

NPO 3, 22.40 uur

(Drama. Sean Baker, 2017) Secuur vormgegeven, kleurrijk en indringend drama. De budgetmotels rondom de pretparken van Orlando worden bevolkt door arme Amerikanen die zich geen ander dak boven hun hoofd kunnen veroorloven. Zo ook Halley (Bria Vinaite), de 22-jarige alleenstaande moeder van de 6-jarige Moonee (een fantastische Brooklynn Prince). Ze is haar baan als stripper kwijtgeraakt en scharrelt een inkomen bij elkaar met de verkoop van nepparfums. Met het onafhankelijk geproduceerde The Florida Project bewijst Sean Baker (Tangerine) opnieuw zijn talent voor realistisch ogend drama met een grote sympathie voor antihelden. Halley, Moonee en de motelmanager Bobby (Willem Dafoe) zijn personages om in je hart te sluiten.

Andere tijden: De nacht van de Amerikaanse president

NPO 2, 23.30 uur

Een week voordat Amerika naar de stembus gaat presenteert Andere tijden een compilatie van uitzendingen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In een ruim drie uur durende uitzending blikt het geschiedenismagazine terug op de onverwachte overwinning van Harry Truman (1948), het historische tv-debat tussen Nixon en Kennedy (1960) en de kortdurende triomf van pindaboer Carter (1976). In 1988 stelde Pat Schroeder zich als eerste vrouw kandidaat voor het presidentschap en werd de race tussen Bush en Dukakis een vuile strijd die deze laatste verloor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden