Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 30 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Peter Finch in Network. Beeld
Peter Finch in Network.

Nederland op film

NPO 2, 19.55 uur

Honderd jaar geleden was de huisarts nog echt een huisarts: een man – want vrouwen waren er nog niet in dit beroep – die met zijn dokterskoffer op huisvisite kwam. Ook in de ziekenhuizen is er de afgelopen eeuw veel veranderd, blijkt vandaag in de aflevering van Nederland op film, die gewijd is aan de geschiedenis van de gezondheidszorg in ons land. Er zijn onder meer indrukwekkende beelden van patiënten met onbehandelbare ziekten als kinkhoest en tbc, en films van bleekneusjes uit de stad die naar gezondheidskolonies worden gestuurd om aan te sterken.

Les génies de la grotte Chauvet

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Franse documentaire uit 2015 over de tekeningen en schilderijen in de Chauvet-grot, in het zuiden van de Franse streek Ardèche. Die afbeeldingen zijn nog altijd de oudste getuigenissen van artistieke uitdrukking die we kennen uit de geschiedenis van de mensheid. Bijzonder bovendien: alle vooroordelen over prehistorische kunst die je zou kunnen hebben, worden door wat zich in de grot bevindt omvergeworpen. Inmiddels bestaat er een groot museum gewijd aan de reproductie van deze werken. De film kijkt daarin van heel dichtbij naar de finesses van de schilderijen, tekeningen en gravures.

The Hateful Eight

Veronica, 20.30 uur

(Western, Quentin Tarantino, 2015) Claustrofobisch cowboy-Kammerspiel rond acht duistere figuren die in een ingesneeuwde herberg van alles met elkaar te stellen hebben, onder wie premiejager Marquis Warren (Samuel L. Jackson), collega-premiejager John Ruth (Kurt Russell) en diens buit Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). Bewonderenswaardig hoe Tarantino de aandacht drie uur lang vasthoudt met smakelijke dialogen, galgenhumor en fabuleus georkestreerd geweld. Al kunnen de vele hoofdpersonages niet verhullen dat de plot wat dun is. Met muziek van Ennio Morricone; zijn deelname was een lang gekoesterde wens van Tarantino.

Samuel L. Jackson in The Hateful Eight. Beeld
Samuel L. Jackson in The Hateful Eight.

First Night of the Proms

BBC 2, 21.00 uur

Het grootste klassiekemuziekfestival ter wereld wordt vanavond weer geopend in de Royal Albert Hall in hartje Londen. The Proms presenteert dit jaar een programma vol opbeurende en troostende muziek, met op de openingsavond een uitvoering van Serenade to Music van Vaughan Williams. Deze ode aan de muziek ging in 1938 in première in dezelfde zaal waar hij nu wordt gespeeld. Vervolgens dirigeert Dalia Stasevska het BBC Symphony Orchestra en organist Daniel Hyde in een uitvoering van het concert voor orgel, strijkers en pauken van Francis Poulenc.

Network

Canvas, 21.15 uur

(Drama, Sidney Lumet, 1976) Uitstekende satire op de door televisie beheerste Amerikaanse maatschappij. Met Peter Finch als een met ontslag bedreigde suïcidale nieuwslezer die de kijkers eens flink de waarheid vertelt, waarna hij promoveert tot mediaprofeet. Faye Dunaway is de niets en niemand ontziende producent en William Holden haar minnaar. Maar de echte hoofdrol spelen toch de messcherpe, met een Oscar bekroonde dialogen van Paddy Chayefsky (ironisch genoeg begonnen als scriptschrijver voor televisie; hij verliet het medium omdat hij vond dat de omroepen te weinig oog hadden voor kwaliteitsprogramma’s). De overige beeldjes gingen naar Finch en Dunaway voor beste acteur en actrice, en naar Beatrice Straight voor haar bijrol als Louise Schumacher.

Diana’s Decades

NPO 2, 22.10 uur

De derde aflevering van Diana’s Decades laat zien hoe de prinses van Wales zich ontwikkelde in de jaren negentig. In openhartige interviews liet Diana zich van een emotionele kant zien. Dat werd gewaardeerd door het publiek, maar minder door het Britse koningshuis. Toen de huwelijksproblemen van Charles en Diana naar buiten kwamen, werd een echtscheiding onafwendbaar. Het slot van de documentaireserie behandelt ook het auto-ongeluk waarbij de prinses, haar vriend en chauffeur om het leven kwamen tijdens een wilde rit op de vlucht voor de pers.

Goldie

NPO 3, 23.45 uur

(Drama, Sam de Jong, 2019) De 18-jarige Afro-Amerikaanse Goldie (Slick Woods) droomt van een succesvolle dans- en muziekcarrière. Maar voorlopig woont ze nog met haar moeder en twee halfzusjes in een opvangcentrum in New York en stapelen de problemen zich op: moeder belandt in de gevangenis en Goldie krijgt haar zusjes onder haar hoede. Na succesdebuut Prins toog het Nederlandse filmtalent Sam de Jong naar Amerika, waar hij Goldie met de nodige moeite van de grond kreeg. Het resultaat, bewegend van licht surrealistisch tot realistisch, is een film om trots op te zijn.

Slick Woods in Goldie. Beeld
Slick Woods in Goldie.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden