De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 3 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Michael Shannon als Curtis in Take Shelter. Beeld
Michael Shannon als Curtis in Take Shelter.Beeld

Louis Theroux: Savile revisited
NPO 3, 20.30 uur

Na de dood van de geliefde Britse presentator Jimmy Savile, bleek dat hij honderden kinderen had misbruikt. Theroux sprak hem in 2000 en vraagt zich in deze nieuwe documentaire af hoe het kwam dat hij Saviles ware aard niet zag.

The Voice of Holland
RTL 4, 20.30 uur

Wie overleven de kwartfinale van The Voice? De zeven overgebleven kandidaten gaan de strijd aan. In deze show is het voor het laatst dat ook de coaches mogen zeggen wie mag blijven. Daarna wordt hun lot door het publiek bepaald.

Flikken Maastricht
NPO 1, 20.35 uur

Eva en Wolfs moeten de ontvoering van een jong kind oplossen. Een Marokkaanse man heeft een jongetje ontvoerd om zijn vader te dwingen een operatie uit te voeren. Hij is ten einde raad en neemt ook Wolfs in gijzeling.

Het was oorlog
NPO 2, 21.05 uur

Diederik van Vleuten gaat op zoek naar aangrijpende verhalen van mensen die door de Tweede Wereldoorlog veranderden in schurken, helden, slachtoffers of daders. Vandaag Joop Hollebrands, die actief werd in het verzet.

TreurTeeVee
NPO 3, 21.55 uur

In dit absurdistische drama heeft Koenijn dit keer de macht gegrepen en zet hij als elitaire dictator alle volkse mensen het land uit. Terwijl de elite op elke straathoek een galerie opent, moet de volkse Remco naar een opvoedingskamp.

De absurdistische wereld van TreurTeeVee

Een tv-presentator met gonorroe en een filosoof in een konijnenpak. Het zijn bewoners van de absurdistische, prachtig vormgegeven wereld van TreurTeeVee. De Volkskrant sprak de makers. (+)

Studio Sport Eredivisie
NPO 1, 22.20 uur

ADO Den Haag neemt het op tegen Vitesse. Dat betekent dat Henk Fraser, die vorig seizoen ADO trainde, even terug is met zijn Arnhemse club. In de tweede speelronde wonnen de Hagenezen met 1-2 in de Gelredome.

Take Shelter (Jeff Nichols, 2011)
NPO 3, 22.30-00.25 uur.

Dromen, hallucinaties, panikerende vogelzwermen, stormwolken en olieregen: Curtis ziet genoeg voortekenen om te weten dat er iets vreselijks staat te gebeuren. Dus begint hij in de achtertuin een schuilkelder te bouwen. Door die obsessieve bezigheid vervreemdt hij van zijn gezin en de mensen om hem heen. Niets is Curtis te drastisch als het gaat om de veiligheid van zijn vrouw Samantha (Jessica Chastain) en dochtertje Hannah, zoveel is duidelijk. Wat Take Shelter zo beklemmend maakt, is dat je al snel het gevoel krijgt dat Curtis langzaam in waanzin vervalt. Of zou hij toch gelijk hebben? Regisseur en scenarist Jeff Nichols (Mud, Loving) bouwt de film zo kundig op, dat de apocalyptische dreiging tot en met het slotbeeld alle kanten op kan gaan, en dat je achteraf nog het nodige te puzzelen hebt. Michael Shannon speelt als Curtis een van de beste, meest complexe rollen uit zijn carrière. Gepijnigd, manisch en wellicht levensgevaarlijk voor zijn naasten, blijft Curtis niettemin een tragische held in wie je als kijker wilt kunnen geloven.

King Arthur (Antoine Fuqua, 2004)
SBS 6, 20.30-23.45 uur.

De begintitels van King Arthur vermelden dat nu eindelijk het ware verhaal zal worden verteld over de legendarische leider die de Britten verenigde. Een claim die moeilijk waar te maken is: over koning Arthur zijn nu eenmaal weinig feiten bekend. De film van de Amerikaanse regisseur Antoine Fuqua, geproduceerd door blockbusterspecialist Jerry Bruckheimer, doet vooral een poging de duistere Middeleeuwen om te toveren in een strijdtoneel voor veldslagen tussen dappere mannen die heel modern vrijheid en gelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. Mooie actiescènes en een interessante sterrencast, maar de definitieve Arthurfilm is het niet. Onderbroken door Hart van Nederland.

Jeune & jolie (François Ozon, 2013)
Canvas, 22.05-23.55 uur.

Ze komt uit een gelukkig, welvarend nest, dus voor geld of aandacht hoeft ze het niet te doen. Wat dan wel de reden is dat de 17-jarige Isabelle er een dubbelleven als callgirl op nahoudt, laat regisseur-scenarist Ozon in Jeune & jolie keurig in het midden. Zo speelt Marine Vacth haar personage ook uit: weerbarstig en gesloten in haar schoonheid; vaak ongrijpbaar, soms een kind dat slechts wil worden geknuffeld. Mooi hoe weemoedige liefdesliedjes van Françoise Hardy worden ingezet om iets van Isabelles gevoelens te ontsluieren: 'Ik heb je niets te geven/ dan mijn kijkende ogen/ Je wilt niet lijden/ maar wie lijdt er niet?

Turist (Ruben Östlund, 2014)
NPO 2, 22.55-00.47 uur.

Een Zweeds modelgezin is op wintersport hoog in de Alpen. Tijdens een lunch komt een lawine op hen af. Als de stofwolken zijn opgetrokken, liggen de verhoudingen binnen het gezin, die al niet optimaal waren, in puin. De man toonde zich een lafaard. Vindt althans de vrouw. Wat volgt is een bijtend Scandinavisch relatiedrama, waarin de verwijten even rijkelijk over tafel vliegen als de drank vloeit. En let vooral goed op de slotscène: wat moeten we dáár nu weer mee?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden