Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 3 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Mahershala Ali en Viggo Mortensen in Green Book van Peter Farrelly. Beeld
Mahershala Ali en Viggo Mortensen in Green Book van Peter Farrelly.

Green Book

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Peter Farrelly, 2018) Een feelgoodfilm over een verfijnde Afro-Amerikaanse pianist Don Shirley (Mahershala Ali) die een Italiaans-Amerikaanse rauwdouwer Tony Vallelonga (Viggo Mortensen) in dienst neemt als chauffeur tijdens een concerttour door het racistische Amerikaanse zuiden van de vroege jaren zestig: laat dat maar aan Hollywood over. Kritiek op Green Book was ruimschoots aanwezig (waarom ligt het vertelperspectief voornamelijk bij de wat dommige goedzak Vallelonga en niet bij intellectueel Shirley?), maar dat stond een internationale prijzenregen niet in de weg. In ieder geval voelt Green Book als een ouderwetse film uit lang vervlogen ongenuanceerde tijden, overeind gehouden door het sublieme spel van Ali en Mortensen.

Jupiter's Dance

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Kinshasa, de hoofdstad van de Afrikaanse republiek Congo, wordt in de begintitels van de documentaire Jupiter’s Dance een van de mooiste hoofdsteden van Afrika genoemd, die ‘door een jarenlang dictatoriaal bewind, corruptie en oorlog is verworden tot een vuilnisbelt’. Weinig opbeurende woorden, maar gelukkig is er Jupiter Bokondji, een lokale musicus die al twintig jaar strijdt om muziek de ghetto's uit te krijgen, de stad in. Bokondji, leider van de band Okwess International, laat zien dat de muziekscene in Kinshasa springlevend is: jonge rappers, oude bluesmannen en vertolkers van traditionele muziek komen voorbij in de Franse documentaire uit 2006, die je wat minder terneergeslagen achterlaat dan de begintitels doen vermoeden.

Wall Street

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Oliver Stone, 1987) ‘Hebzucht is goed.’ Michael Douglas won een Oscar voor zijn vertolking van het ultieme financiële kwaad, zijn speech over hebzucht als de grote drijvende kracht achter het menselijk bestaan is memorabel. Geheel in tegenstelling tot de aanklacht tegen de graaicultuur die regisseur Oliver Stone voor ogen stond, groeide Douglas’ Gordon Gekko (gebaseerd op de veroordeelde ex-bankier Michael Milken) daarop uit tot een rolmodel voor een generatie gesjeesd, opportunistisch beursvolk dat de wereld twee decennia later in een crisis zou storten.

Michael Douglas in Wall Street van Oliver Stone. Beeld
Michael Douglas in Wall Street van Oliver Stone.

Koude Oorlog

NPO 2, 22.19 uur

Tijdens de Koude Oorlog stonden Oost en West in militair en politiek opzicht lijnrecht tegenover elkaar. De Koude Oorlog vertelt hoe het vijanddenken doordrong in alle facetten van de samenleving, waarbij zelfs de schaaksport niet werd gespaard. Toen de Russische topschaker Victor Kortsnoj in 1976 in Nederland politiek asiel aanvroeg, zag de Sovjet-Unie dat als een vorm van verraad. Twee jaar later kwam Kortsnoj in een WK-wedstrijd uit tegen de Rus Anatoli Karpov en ontbrandde er op en rond het podium een bizarre vorm van psychologische oorlogsvoering.

Grumpy Old Men

Eén, 23.40 uur

(Komedie, Donald Petrie, 1993) Geslaagd vehikel voor twee veteranen die al vaker samen mopperend schitterden: Jack Lemmon en Walther Matthau (tien keer in totaal, waaronder The Odd Couple en The Front Page). Hier zijn ze twee grommende, vertederende buurmannen, die al zo lang een vete koesteren dat ze niet eens meer de oorsprong kennen. Onbedoelde katalysator in de film wordt een nieuwe, wat nonconformistische buurvrouw (Ann-Margret) op wie de mannen – allebei weduwnaar – een oogje hebben. Kreeg in 1995 een vervolg, Grumpier Old Men, uiteraard met dezelfde hoofdrolspelers.

Jack Lemmon (links) en Walter Matthau in Grumpy Old Men van Donald Petrie. Beeld
Jack Lemmon (links) en Walter Matthau in Grumpy Old Men van Donald Petrie.

Waco: Madman or Messiah

NPO 3, 23.52 uur

Begin jaren negentig runde David Koresh even buiten Waco in Texas zijn sekte, de Branch Davidians. Geruchten dat hij het bed deelde met minderjarige sekteleden en een grote wapenvoorraad zou verbergen wekten de interesse van de FBI en ATF, het bureau dat toeziet op wapenbezit. Waco: Madman or Messiah vertelt via getuigenissen van agenten en sekteleden hoe het tot een belegering kwam die een dramatische ontknoping kreeg. De tweedelige documentaire bevat ook niet eerder vrijgegeven geluidsopnamen van de onderhandelingen tussen de FBI en Koresh.

Poldark

NPO 2, 23.56 uur

In de boekenreeks van Winston Graham waarop Poldark is gebaseerd loopt de verhaallijn langer door, maar met de dubbele aflevering van vanavond komt er een einde aan de geliefde tv-serie. De Fransen zijn steeds actiever rond de kust van Cornwall en smokkelen wapens aan wal. Ross Poldark (Aidan Turner) heeft ondertussen een appeltje te schillen met de corrupte Joseph Merceron. Zowel de Franse invasie van de Britse kust als het personage van Merceron is gebaseerd op historische feiten, waarmee het laatste seizoen van het kostuumdrama doorspekt is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden