TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor vrijdag 29 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Rooney Mara en Ben Mendelsohn in Una van Benedict Andrews Beeld
Rooney Mara en Ben Mendelsohn in Una van Benedict Andrews

De terugkeer van Drs. P

NPO 2 Extra, 19.05 uur

In deze documentaire uit 2019 spreken vrienden en ‘collega’s’ met veel warmte over de dichter, schrijver, cabaretier, letterkundige, componist, pianist, zanger en entertainer. Duidelijk wordt eens te meer wat een bijzonder mens en ongelooflijk taalverrijker de in Zwitserland geboren vertolker van Nederlandstalige klassiekers als Veerpont, Dodenrit en De zusters Karamazov was. Zijn liefde voor de Nederlandse taal en oog voor moderne mallotigheid zijn legendarisch, zoals die voor het woord ‘nochtans’, een woord dat, zo constateerde hij ooit, onder Vlamingen gemeenzamer is dan in Nederland. Hij voegt eraan toe: ‘Ik heb de indruk dat de Vlaming zich minder te buiten gaat aan domme, hippe stopwoorden en slordige zinswendingen die opkomen en weer vergaan.’

Reizen Waes

NPO 3, 20.25 uur

Zelfs een globetrotter als Tom Waes wordt door het coronavirus aan zijn huis gekluisterd. Met het beetje bewegingsvrijheid dat hij nog had besloot hij echter op avontuur te gaan in eigen land. In een nieuw seizoen van Reizen Waes maakt hij een tocht door alle Vlaamse provincies plus Brussel. De reis begint vandaag in West-Vlaanderen, waar Waes op bezoek gaat bij een hobbyist die een tank uit de Eerste Wereldoorlog nabouwde. In Alveringhem duikt Waes in de geschiedenis van zijn overgrootvader en ontmoet hij zijn jeugdheld, zanger Willem Vermandere.

The Iceman

RTL 7, 20.30 uur

(Misdaad, Ariel Vromen, 2012) Richard Kuklinski, getrouwd en vader van twee dochters, leek in zijn buitenwijk in New Jersey een keurige vent, maar was in werkelijkheid huurmoordenaar voor de maffia. De thriller The Iceman probeert de tegenstelling tussen Kuklinski’s brave burgermansfaçade en zijn gruwelijke ware aard volop uit te buiten. Michael Shannon is de aangewezen acteur om Kuklinski te spelen: met zijn doordringende, koude blik en lange lijf is hij een en al dreiging en frustratie. Regisseur Ariel Vromen voorziet de film van een overtuigende naargeestige sfeer.

Michael Shannon in The Iceman van Ariel Vromen Beeld
Michael Shannon in The Iceman van Ariel Vromen

Onze straat: Neontetra

NPO 3, 21.15 uur

De vierde aflevering van het NPO-filmproject Onze straat werd geschreven en geregisseerd door Emiel Sandtke en volgt Julian (Walt Klink), een student die is aangenomen op het conservatorium en op het punt staat het huis uit te gaan. Julian heeft een hechte band met zijn vader Jacques (Bart Klever), die lijdt aan een vorm van parkinson. Als Julian opeens de zorg voor zijn vader op zich moet nemen, verandert zijn leven ingrijpend. Hij zet alles op alles om te voorkomen dat Jacques naar een zorginstelling moet en merkt hoe zijn vriendschappen onder druk komen te staan.

Far from the Madding Crowd

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Thomas Vinterberg, 2015) Pittige opgave om een al goed verfilmd verhaal nieuw leven in te blazen. Regisseur Vinterberg (Festen, Jagten) doet een poging met Far from the Madding Crowd, het boek van Thomas Hardy uit 1874 over de zelfstandige Bathsheba Everdene, die een boerderij runt en de keuze heeft uit drie mannen. De eerste verfilming uit 1967, met Julie Christie in de hoofdrol, is een klassieker. Het moet gezegd: aan Vinterbergs versie kun je je geen buil vallen, van de prachtige landschapsfotografie tot het sterke spel.

Matthias Schoenaerts en Carey Mulligan in Far from the Madding Crowd van Thomas Vinterberg Beeld
Matthias Schoenaerts en Carey Mulligan in Far from the Madding Crowd van Thomas Vinterberg

Una

NPO 3, 22.10 uur

(Drama, Benedict Andrews, 2016) Una (Rooney Mara) wandelt de werkplaats van haar voormalige buurman binnen. Ze hadden een seksuele relatie toen hij een jaar of 40 was en zij 12, 13. Hij zat een straf uit; haar leven is zo mogelijk nog meer verwoest. Nu zoekt ze de confrontatie. Una is de zelfverzekerde verfilming van het veelgeprezen theaterstuk Blackbird van David Harrower en Andrews. De film wil taboes doorbreken, laten zien dat de zaken bij een ‘verboden liefde’ genuanceerder liggen dan je denkt. Maar mensen met rotsvaste principes (die bijvoorbeeld vinden dat 40-jarige mannen van 13-jarige meisjes moeten afblijven) brengt Una niet aan het wankelen.

De strijd om het Binnenhof

NPO 2, 22.30 uur

Aan het einde van de 18de eeuw raakten veel landen in de ban van de revolutie: de adel moest het veld ruimen om plaats te maken voor de burgerij. Ook in Nederland wilden de zogeheten patriotten af van de corrupte Oranjes. Rutger Jan Schimmelpenninck werd hun machtigste vertegenwoordiger. De strijd om het Binnenhof reconstrueert de carrière van de jurist en politicus. Als ambassadeur van het Bataafs Gemenebest raakte Schimmelpenninck in Parijs in de ban van Napoleon Bonaparte, en in de jaren daarna zou hij meer en meer als diens stroman gaan fungeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden