Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 28 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Marion Cotillard en Owen Wilson in Midnight in Paris. Beeld
Marion Cotillard en Owen Wilson in Midnight in Paris.

Vroege vogels

NPO 2, 19.55 uur

In Vroege vogels zijn Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven vandaag te gast in het Hart van Drenthe. Dit onderdeel van Nationaal Park Drentsche Aa is een gebied dat weer geleidelijk wordt teruggebracht in zijn natuurlijke staat. Menselijke ingrepen uit het verleden, zoals de aanleg van sloten en productiebos, worden ongedaan gemaakt. Daarmee komt er plek voor loofbomen, moeras en zeldzame dieren. In het Hart van Drenthe toont Vroege vogels dassen die het aan de stok krijgen met wolven en Veenhoven komt er op het spoor van het enige edelhert in de provincie.

Louis Theroux – Shooting Joe Exotic

NPO 3, 20.25 uur

Tien jaar geleden interviewde Louis Theroux de flamboyante tijgerliefhebber Joe Exotic voor een reportage. Sindsdien is Exotic dankzij de documentaire Tiger King uitgegroeid tot een wereldster, die momenteel vastzit wegens een poging tot huurmoord. Omdat Exotic hem vroeg zijn ware verhaal te vertellen, reisde Theroux opnieuw naar Oklahoma. In Shooting Joe Exotic blikt de documentairemaker terug op hun eerdere ontmoeting, ontmoet hij familie en vrienden, en belicht hij Exotics complexe relatie met Carole Baskin, het doelwit van zijn moordplannen.

The Girl with the Dragon Tattoo

Net 5, 20.30 uur

(David Fincher, 2011)

Na de Zweedse verfilming van de Millennium-trilogie van Stieg Larsson, volgde de Hollywood-variant. Zoals verwacht krikt Fincher (Se7en, Fight Club) de stilering op. Belangrijker dan de verschillen tussen beide versies is de verbeelding van de hoofdfiguur: Lisbeth Salander, Larssons intrigerendste schepping. Samen met onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist (Daniel Craig) speurt dit psychisch beschadigde computergenie naar de seriemoordenaar die zich ophoudt binnen een familie van rijke industriëlen. Vertolkster Rooney Mara redt zich prima naast haar Zweedse voorganger Noomi Rapace, en stijgt net als Rapace boven de film uit.

Rooney Mara en Yorick van Wageningen in The Girl with the Dragon Tattoo. Beeld
Rooney Mara en Yorick van Wageningen in The Girl with the Dragon Tattoo.

Het Rijksmuseum en de slavernij

NPO 2 Extra, 21.10 uur

Documentaire die in februari van dit jaar al eens is uitgezonden, maar toen was de grote slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam nog niet geopend. Filmmaker Ida Hoes begon in 2018 te werken aan een documentaire over de totstandkoming van de tentoonstelling en volgde het proces van dichtbij. De samenstellers van de tentoonstelling ervaren hun werk als pijnlijk en wrang, maar tegelijkertijd als helend en bevrijdend. Net als de expositie zelf gaat ook de film over de omgang van Nederland met het slavernijverleden, zeker dankzij de inbreng van mensen met wortels in zowel de West (Suriname, Caribisch gebied) als de Oost (Nederlands-Indië).

Midnight in Paris

Canvas, 21.20 uur

(Komedie, Woody Allen, 2011) Tijdens een nachtelijke wandeling door de Franse hoofdstad komt de met zichzelf en zijn relatie worstelende schrijver Gil (Owen Wilson) zomaar in een tijdgat terecht. Hij verdwaalt in het Parijs van de jaren twintig, waar idolen en iconen als Jean Cocteau, Scott Fitzgerald, Picasso, Hemingway en Dalí (mooie rol van een op neushoorns gefixeerde Adrien Brody) rondlopen alsof ze nooit gestorven zijn. Een droom? De tragikomische illusies van een kunstenaar in de knoop? Wat doet het ertoe, in deze bitterzoete stadsode, waarmee Allen de Oscar voor het beste scenario won, en die ook bij de ontvankelijke toeschouwer gemakkelijk lust opwekt in nostalgisch tijdreizen.

Wrak

NPO 3, 22.50 uur

Theatermaker Fadua El Akchaoui beschouwt haar leven als een roadtrip. In haar voorstelling Wrak mogen we dat deels letterlijk opvatten, want in flashbacks staat ze stil bij de auto’s die een rol hebben gespeeld in haar verleden, zoals de oude Opel van haar vader en de groene pooierbak van haar eerste vriendje. ‘De weg van wrak naar warrior’ heeft haar gebracht waar ze nu is: een plek waar ze de regie heeft over haar leven. Wrak is een van de voorstellingen die door coronamaatregelen werden getroffen en van de NPO een televisiebewerking kregen.

Chronic

NPO 2, 00.15 uur

(Drama, Michel Franco, 2015) Een man die in zijn auto voor het huis van een jonge vrouw wacht en haar volgt zodra ze naar buiten komt. Omdat je de twee niet kent, krijgt het openingsbeeld van Chronic meteen iets onheilspellends - ondanks het feit dat achtervolger David wordt gespeeld door een vriendelijk ogende man als Tim Roth. Het gedrag van ziekenverzorger David, wellicht de beste rol uit Roths carrière, wijst in dit beklemmende drama van Mexicaan Franco op een fikse tragedie in het verleden, die door het (in Cannes bekroonde) script geleidelijk wordt prijsgegeven.

Tim Roth en Rachel Pickup in Chronic. Beeld
Tim Roth en Rachel Pickup in Chronic.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden