De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 27 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Berend Jan Bockting
Frances McDormand in Fargo (Joel Coen, 1996). Beeld geen
Frances McDormand in Fargo (Joel Coen, 1996).Beeld geen

Koningsdag 2018

NPO 1, 10.50 uur

Rechtstreeks verslag van het bezoek dat Koning Willem-Alexander op zijn 51ste verjaardag samen met de koninklijke familie brengt aan Groningen. De route loopt van het Prinsenhof via de Martinikerk, Grote Markt en het Broerplein tot aan de finale op de Vismarkt.

Vroege vogels

NPO 2, 19.35 uur

Een aflevering over de wonderlijke natuur van de Brabantse Wal op de grens tussen Noord-Brabant en Zeeland. Aan de ene kant het vogelrijke zoetwatermoeras het Markiezaat, waar o.a. de lepelaar huist. Aan de andere kant het oudste bosreservaat van Nederland.

Goed volk

NPO 3, 20.25 uur

De Vlaamse kok Jeroen Meus onderzoekt de levenswijze van kermismensen, de zogenaamde Forains, die hun attracties als hun thuis beschouwen. Via de eetkraam van Marco Delforge gaat Meus backstage op de Zuidfoor, de jaarlijks terugkerende kermis van Brussel.

Time to dance

RTL 4, 20.30 uur

Nieuwe dansshow waarin Nederlandse danstalenten alle artistieke vrijheid krijgen om hun kunsten te tonen: individueel of in groepen, in welke dansstijl dan ook. Chantal Janzen en Jamai Loman presenteren, in de jury o.a. de Amerikaanse choreograaf Dan Karaty.

Het Koningsdagconcert 2018

NPO 2, 21.05 uur

Registratie van het Koningsdagconcert in de Oosterpoort in Groningen, dat begin april in het teken stond van de grote Amerikaanse componist Leonard Bernstein. De koninklijke familie kreeg o.a. werk te horen uit Bernsteins beroemdste musical West Side Story.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.40 uur

Graham Norton praat met acteur Orlando Bloom, bekend van films als Lord of the Rings en Pirates of the Caribbean, maar tegenwoordig toneelacteur op het Londense West End. Zangeres SuRie zingt het lied waarmee zij Engeland vertegenwoordigt op het Songfestival.

Fargo (Joel Coen, 1996)

RTL 8, 20.30-22.30 uur

De gelijknamige serie – inmiddels drie seizoenen groot – is inmiddels zo gevestigd dat je haast zou vergeten hoe ongekend goed de film uit 1996 eigenlijk is waarop die drie seizoenen losjes zijn gebaseerd. Met hun originele versie van Fargo geven de filmende broers Joel en Ethan Coen een masterclass vernuftig verhaal vertellen. Hun case: de schlemielige autohandelaar Jerry Lundegaard (William H. Macy) die door de in scène gezette ontvoering van zijn vrouw uit de geldzorgen probeert te komen.

Frances McDormand is onweerstaanbaar als vasthoudende, zwangere politieagente Marge Gunderson, op het besneeuwde platteland op de grens van Canada en de VS; ze kreeg een Oscar voor haar rol. Ook Steve Buschemi en Peter Stormare zijn niet minder dan briljant, als respectievelijk Carl Showalter en Gaear Grimsrud (laat het verzinnen van fraaie namen maar aan de Coens over), de ontvoerders van Lundegaards vrouw.

Lawless (John Hillcoat, 2012)

Canvas, 21.15-23.10 uur

Jessica Chastain, vaak in de rol van een daadkrachtig personage (Zero Dark Thirty, Interstellar) lijkt wat verdwaald als buitenstaander en grotendeels zwijgende, dienende vrouw in het misdaaddrama Lawless. Dat speelt op het platteland van Virginia in de jaren dertig, tijdens de drooglegging, toen gangsterbendes in steden als New York en Chicago rijk werden aan de illegale drankhandel. Lawless laat zien dat er ook op het platteland behoefte was aan moonshine, zoals de illegaal gestookte sterke drank liefdevol werd genoemd. Drie broers runnen behalve een kroeg ook een stokerij; beide worden omwille van de lieve vrede gedoogd. Totdat van elders een sheriff neerdaalt in Franklin, die met ongekende bezetenheid de illegaliteit wil uitbannen. Dat wordt dus oorlog. En laat het nu uitgerekend die rust zijn die Chastains personage Maggie naar Franklin had gelokt, moe van de gewelddadige sfeer in Chicago, waar ze als danseres werkte. Blijkt Maggie dus net zomin op haar plaats als de actrice die haar vertolkt.

The Day Will Come (Jesper W. Nielsen, 2016)

NPO 2, 22.50-00.40 uur

De broers Erik en Elmer verwachten hooguit een paar maanden te moeten doorbrengen in het met harde hand bestuurde jongensinternaat, waar ze vastzitten sinds hun moeder ernstig ziek werd. Maar als toeschouwer zie je het al aankomen: hoe meer de jongens uit The Day Will Come snakken naar hun verlossing, hoe meer dat verlangen de kop zal worden ingedrukt. Telkens wanneer hoop gloort of iemand een helpende hand uitsteekt, blijken ze tot in lengte van dagen veroordeeld tot het schrikbewind van directeur Heck en zijn handtastelijke leraren. Gebaseerd op talrijke getuigenissen van mishandeling en misbruik in het Deense Godhavn-instituut en in achttien vergelijkbare jeugdinstellingen. Met een indrukwekkende, ernstige rol van debutant Harald Kaiser Hermann als Elmer, die ten tijde van de opnamen pas 10 was.

Tropic Thunder (Ben Stiller, 2008)

BBC 1, 00.50-02.30 uur

Volkomen absurde, decadente parodie op Vietnamfilms als Apocalypse Now en Platoon, over een Britse filmmaker (Steve Coogan) die met een cast vol supersterren een peperdure oorlogsfilm tracht te maken. Wanneer de acteurs de jungle in worden gestuurd om de Vietcong te lijf te gaan, hebben ze geen idee dat ze in werkelijkheid met echte, lokale drugsdealers te maken hebben. De film zit vol originele vondsten (elke acteur wordt geïntroduceerd met een korte trailer van zijn vorige film) en vooral Robert Downey jr. excelleert als method actor die zijn huid pigmenteert om overtuigend een zwarte soldaat te spelen. En dan is er nog een onherkenbare, kale Tom Cruise als de vulgairste Hollywoodbaas uit de filmgeschiedenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden