TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor vrijdag 26 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Elisabeth Moss in The Square van Ruben Östlund Beeld
Elisabeth Moss in The Square van Ruben Östlund

E3 Saxo Bank Classic

Eén, 13.30 uur

Nu Parijs-Roubaix (11 april) ook dit jaar niet in het voorjaarsslijk dreigt te worden verreden, richten wielerliefhebbers hun pijlen op de resterende voorjaarskoersen. De ‘Ronde van Vlaanderen-light’ E3 Saxo Bank Classic kent dit jaar een deelnemersveld om de vingers bij af te likken. Toprenners als Wout van Aert, de winnaar in 2019, Mathieu van der Poel en Jasper Stuyven zullen aan de start verschijnen. Gaat Stuyven zijn kunststukje in San Remo herhalen? Of zien we een reprise van de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar en wordt het een tweestrijd tussen Van Aert en Van der Poel?

Vroege vogels

NPO 2, 19.55 uur

De lente is deze week begonnen, maar in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen blikt Vroege vogels eerst nog even terug op de winter. Dat de winters de afgelopen jaren erg mild zijn geweest, is in de natuur terug te zien. Bomen vormen hun knoppen en zaden meetbaar eerder, en ook insecten en vogels passen hun routines aan op het veranderende klimaat. Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven laten zien hoe de natuur tijdens de winter in beweging is. Als het dan toch eens een weekje erg koud is, hebben exotische bezoekers zoals de lepelaar het moeilijk.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

De Groningse schilder Henk Helmantel is gespecialiseerd in stillevens en kerkinterieurs: werken die in binnen- en buitenland worden geroemd. Ook na 54 jaar in het vak werkt Helmantel nog onvermoeibaar door. Zodra de museumdeuren weer opengaan, kan het publiek in het Drents Museum genieten van de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder. Naast tachtig werken van de kunstenaar - van vroeg tot zeer recent - kunnen ook de voorwerpen die op de stillevens staan afgebeeld worden bewonderd. In Nu te zien neemt Bart Rutte alvast poolshoogte.

The Square

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Ruben Östlund, 2017) Een heerlijk bevreemdende satire op de kunstwereld, deze Gouden Palm-winnaar van 2017, maar ook een lust voor het oog, met fraai camerawerk, uitstekende acteurs en vol sociaal ongemak. Neem de onenightstand die de keurige Christian (Claes Bang), hoofdcurator van een toonaangevend Zweeds museum, beleeft met journalist Anne (Elisabeth Moss). Alles loopt gesmeerd, totdat het tijd wordt het condoom weg te gooien. Een wonderlijk verbaal gevecht barst los, waarbij beide partijen elkaar in een hoek dwingen. Hoogtepunt is de twaalf minuten durende scène waarin een performancekunstenaar als aap gasten aanvalt tijdens een chic diner in een museum.

Runaway Jury

Net 5, 23.00 uur

(Thriller, Gary Fleder, 2003) Gene Hackman en Dustin Hoffmanin zijn op dreef als respectievelijk genadeloze rechtbankritselaar en idealistische advocaat. Er staat nogal wat op het spel in de rechtszaak tegen een Amerikaanse wapenfabrikant en de samenstelling van de jury is van groot belang. Daarin zit de gewiekste gamefanaat John Cusack, die met zijn vriendin Rachel Weisz een dubbele agenda heeft. De verfilming van John Grishams roman is een fascinerend kat-en-muisspel; vaak razendsnel gemonteerd, met voldoende ruimte voor de sterrencast om te schitteren tegen het fotogenieke decor van New Orleans.

John Cusack en Rachel Weisz in Runaway Jury van Gary Fleder Beeld
John Cusack en Rachel Weisz in Runaway Jury van Gary Fleder

The Bleeder

RTL 7, 23.10 uur

(Drama, Philippe Falardeau, 2016) Sylvester Stallone baseerde het hoofdpersonage van zijn klassiek geworden boksfilm Rocky stiekem op Chuck Wepner, een bokser die carrière maakte omdat hij zo goed kon incasseren, niet omdat hij zo hard kon slaan. Een rectificatie, zo zou je The Bleeder kunnen zien. Acteur Liev Schreiber, die ook meeschreef aan het scenario en een van de producenten is, maakt van Wepner zo’n vriendelijke charmeur dat je het toch zielig vindt als na dagen feesten, zuipen en snuiven zijn vrouw (Elisabeth Moss) eindelijk de benen neemt.

Liev Schreiber en Elisabeth Moss in The Bleeder van Philippe Falardeau Beeld
Liev Schreiber en Elisabeth Moss in The Bleeder van Philippe Falardeau

De hokje

NPO 3, 23.15 uur

In hun satirische theatervoorstelling De hokje stellen scenarist Dunya Khayame en regisseur Tim Kamps het hokjesdenken aan de kaak. De beruchte crimineel Anouar K. (Olaf Ait Tami) wordt in een rechtstreekse, met veel tamtam aangekondigde uitzending geïnterviewd door de bekende talkshowhost Kim (Randy Fokke). Gaandeweg blijkt hoe diep de wonden zijn die Anouars daden hebben geslagen en komt er een schokkend geheim boven tafel. Anouars zus en advocaat (Maryam Hassouni) probeert de schade nog enigszins te beperken, maar dan ontspoort het gesprek volledig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden