Tips

De Volkskrant-tv-selectie voor vrijdag 26 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
James Gandolfini en Tom Hardy in The Drop van Michaël R. Roskam Beeld
James Gandolfini en Tom Hardy in The Drop van Michaël R. Roskam

Het Klokhuis

NPO 3, 18.45 uur

Nu er steeds meer mensen worden gevaccineerd tegen het coronavirus, legt Het klokhuis uit waarom. Natuurlijk: om niet ziek te worden, maar hoe werkt zo’n vaccin, wat doet het in je lichaam en waarom is het zo moeilijk om te maken? In de uitzending is ook een lied te horen waarin wordt verteld hoe kinderen honderd jaar geleden nog doodgingen aan ziekten waartegen nu vaccins bestaan. Zo overleden er tot 1920 nog zo’n duizend Nederlandse kinderen per jaar aan mazelen. Hopelijk is het coronavirus dankzij de nieuwe vaccins ook snel verleden tijd.

The Departed

Net 5, 20.30 uur

(Thriller, Martin Scorsese, 2006) Maffioso en FBI-informant James Bulger was een inspiratiebron voor The Departed, die tegelijkertijd een remake is van de Hongkongse misdaadfilm Infernal Affairs (2002). Het is een magistrale film met Leonardo DiCaprio als ambitieuze jonge agent in het hedendaagse Boston. Hij moet infiltreren in de Iers-Amerikaanse onderwereld, waar hij stuit op de megaschurk Jack Nicholson, die op zijn beurt een mol heeft bij de politie: Matt Damon. Martin Scorsese ontving na zes niet-verzilverde nominaties eindelijk zijn Oscar; de film won er in totaal vier.

Jack Nicholson en Leonardo DiCaprio in The Departed van Martin Scorsese. Beeld
Jack Nicholson en Leonardo DiCaprio in The Departed van Martin Scorsese.

Trumbo

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Jay Roach, 2015) Biopic waarmee Hollywood een zwarte pagina uit de eigen geschiedenis behandelt, toen filmbonzen, regisseurs en steracteurs bereid waren elkaar aan te geven voor de communistenjagers van het House Committee on Un-American Activities. Bryan Cranston (Breaking Bad) werd genomineerd voor een Oscar voor zijn feilloze kopie van de mimiek, stem en verkrampte lichaamshouding van sterscenarist Dalton Trumbo (1905-1976), wiens carrière bijna werd gebroken vanwege zijn communistische sympathieën. Een heldenepos, in feite, al betoogt het hoofdpersonage in een speech dat die communistenjacht slechts slachtoffers opleverde, geen helden.

Bryan Cranston in Trumbo van Jay Roach. Beeld
Bryan Cranston in Trumbo van Jay Roach.

Rockfield, The Studio on the Farm

Arte, 21.45 uur

Deze Amerikaanse documentaire uit 2020 van Hanna Berryman vertelt zo'n verhaal dat je vrij snel kunt beëindigen met de woorden ‘en de rest is geschiedenis'. De broers Kingsley en Charles Ward maakten in 1963 van een schuur bij de boerderij van hun ouders, in Rockfield, in het zuidoosten van Wales, een studio. Die is nog altijd best onbekend, terwijl daar toch, om iets te noemen, Bohemian Rhapsody werd geschreven. De makers vonden velen die er hebben gewerkt bereid hun anekdoten op te vissen en alleen daarom al is dit een niet te missen documentaire. We noemen Ozzy Osbourne, Liam Gallagher, Jim Kerr, Robert Plant en een groot deel van de familie Ward.

Raiders of the Lost Past with Janina Ramirez

BBC 2, 22.00 uur

In een grafheuvel in Noorwegen werd aan het begin van de 20ste eeuw een goed geconserveerd Vikingschip gevonden. Het Osebergschip is ongeveer 22 meter lang en biedt plaats aan dertig roeiers. In het rijk versierde schip werden de lichamen van twee vrouwen aangetroffen en diverse fraai versierde objecten, waaronder karren, kisten en bedden. In Raiders of the Lost Past vertelt geschiedkundige Janina Ramirez wat de vondst ons vertelt over de Vikings en hun krijgslustige reputatie, en hoe het Osebergschip het symbool werd voor de Noorse vrijheidsstrijd.

2Doc: De waarheid

NPO 2, 22.15 uur

Met honderden gewonden en 23 doden was de vuurwerkramp in Enschede een van de grootste drama’s uit de recente Nederlandse geschiedenis. Hoe kon die explosie op 13 mei 2000 gebeuren, en wie was er uiteindelijk voor verantwoordelijk? In De waarheid onderzoekt Pieter Fleury de beslissingen en het doen en laten van de betrokkenen, van de directeur van de vuurwerkfabriek tot de gemeenteambtenaren, burgemeester en hoofdofficier van justitie. Ook een bewoner van Roombeek wiens huis werd verwoest komt aan het woord.

The Drop

Net 5, 23.35 uur

(Misdaad, Michaël R. Roskam, 2014) De állerlaatste film met James Gandolfini (1961-2013). De acteur die in Hollywood lange tijd niet verder kwam dan de bijrol, maar zich als de emotioneel instabiele maffiabaas en familieman Tony Soprano alsnog bij de grootste acteurs van zijn generatie voegde en de gouden tijd van de tv-serie inluidde. De Vlaamse regisseur Michaël R. Roskam, die zichzelf en acteur Matthias Schoenaerts met zijn groezelige misdaaddrama Rundskop (2011) internationaal op de kaart had gezet, kreeg de eer Gandolfini uit te zwaaien. Die had misschien een iets origineler script verdiend, maar sluit desalniettemin waardig af als bareigenaar Marv. Een crimineel in de marge, vertrapt door de echt grote jongens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden