Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 25 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma

Like Father, Like Son (Hirokazu Kore-eda, 2013)

NPO 2, 23.35-01.25 uur

Masaharu Fukuyama  en Keita Ninomiya in Like Father, Like Son. Beeld rechtenvrij
Masaharu Fukuyama en Keita Ninomiya in Like Father, Like Son.Beeld rechtenvrij

Geweldige timing. Nu de Japanse meesterregisseur Hirokazu Kore-eda
op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm gewonnen heeft met zijn criminele-familie-drama Shoplifters, is het extra fijn om een van zijn vorige pareltjes op televisie tegen te komen. Gebroken of ontwrichte gezinnen begonnen al zijn specialiteit te worden toen hij in 2013 Like Father, Like Son maakte. In Nobody Knows (2004) laat een moeder haar kinderen aan hun lot over, en in I Wish (2011) proberen twee broertjes hun gescheiden ouders te herenigen. Daarmee vergeleken lijkt de situatie in Like Father, Like Son rooskleuriger. De werkverslaafde architect Ryota Nonomiya heeft veel te weinig tijd voor zijn vrouw Midori en hun 6-jarige zoontje Keita. Hij herkent zichzelf niet in zijn kind, maar de drie zijn tenminste wel nog samen en op een bepaalde manier tevreden met elkaar.

‘Het gezin is een zwaar onderwerp voor films, maar ook een essentieel onderwerp.’ Kore-eda Hirokazu, in een interview met screenanarchy.com.

De beslissende plotwending van Like Father, Like Son: Midori en Ryota krijgen te horen dat hun kind Keita bij de geboorte is verwisseld. Een dna-test bevestigt dat Keita niet hun echte zoon is, maar eigenlijk bij lampenboer Yukari en diens vrouw Yudai hoort. In biologisch opzicht tenminste, want het contrast tussen de twee families zou niet groter kunnen zijn. Kore-eda werpt zo interessante vragen op over ouderschap en vaderlijke liefde, terwijl hij de verwikkelingen beheerst doseert, met een gepaste glimlach en een regie die in zijn dienstbaarheid bijna onzichtbaar wordt. Het getuigt van Kore-eda’s meesterschap dat het potentieel drakerige of zwaarmoedige gegeven van Like Father, Like Son nooit over de kop gaat.

Hulk (Ang Lee, 2003)

SBS 9, 20.30-23.15 uur

In zijn geflopte maar ondergewaardeerde bewerking van de Marvel-strips rond de groene reus, zocht regisseur Ang Lee naar verdieping van zijn hoofdpersoon. Was Bruce Banner (Eric Bana) in de strips een fysicus die muteert als gevolg van een overdosis radioactiviteit, bij de van oorsprong Taiwanese filmmaker is hij een bioloog die het slachtoffer is van genetische manipulatie. Een overmoedig dna-experiment van zijn vader (Nick Nolte) vormt de basis voor zijn metamorfosen, de gammastraling is slechts een katalysator. Hij torst dus een akelig verleden met zich mee en dat maakt een personage al gauw interessant. Onveranderd bleef dat hij in een groot groen monster verandert als hij boos wordt.

Midsomer Murders

Eén, 20.35 uur

Een internationale wielerwedstrijd doet Somerset aan en ja hoor, de koploper wordt vermoord. Inspecteurs Barnaby en Nelson worden op de zaak gezet en belanden in een smerig sportwereldje.

Goed volk

NPO 3, 20.55 uur

De Vlaamse tv-kok Jeroen Meus strijkt neer in Oymyakon in Siberië, ook wel bekend als het koudste dorp ter wereld. Het kan er -60°C worden, dus waarom zou je daar gaan wonen? En wat kun je er eten?

De eilanden

NPO 2, 21.05 uur

In de laatste aflevering uit deze reeks mag Midas Dekkers overnachten op de Rottumerplaat. Op het piepkleine Waddeneiland wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar onder andere vogels en kokkels.

null Beeld

The Master (Paul Thomas Anderson, 2012)

Canvas, 21.15-23.30 uur

Wijd uitwaaierende vertelling van meestercineast Anderson (Phantom Thread), over de uit de Tweede Wereldoorlog teruggekeerde Freddie Quell (Joaquin Phoenix). Quell is akelig dicht bij de goot aanbeland als hij de kans krijgt aan te monsteren bij ene Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman), een charismatische leider van iets wat veel weg heeft van een sekte. De vriendschap die eruit ontstaat, verwordt stilaan tot een duel, dat gelijk opgaat met het acteerduel dat de twee heel grote jongens Phoenix en Hoffman uitvechten. Misschien meer een verzameling adembenemende scènes dan een coherente film, maar indruk maken ze, die scènes. En let tussen de bedrijven vooral ook op Amy Adams, die onvergetelijk is als mevrouw Dodd.

Bureau Sport

NPO 3, 21.55 uur

Frank Evenblij en Erik Dijkstra blikken vooruit op het sportweekend en het WK voetbal. Te gast zijn motorcrosser Jeffrey Herlings en shorttracker Suzanne Schulting, die olympisch goud won op de 1.000 meter.

Janis: Little Girl Blue

NPO 3, 22.35 uur

Documentaire over het leven van Janis Joplin. Met veel archiefbeeld en fragmenten uit brieven die Joplin schreef aan haar ouders en geliefden, voorgelezen door singer-songwriter Cat Power.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Te gast zijn acteurs Chris Pratt, Bryce Dallas Howard en Jeff Goldblum. Alle drie zijn ze te zien in de nieuwe Jurassic World. Actrice Thandie Newton komt vertellen over het tweede seizoen van Westworld.

Carrie (Brian de Palma, 1976)

Eén, 23.40-01.15 uur

De Palma laat in zijn wisselvallige, soms huiveringwekkende klassieker emmers bloed neerdalen op Carrie, het stomste meisje van de klas. Zij beschikt echter over bijzondere krachten. Naar het gelijknamige boek van Stephen King, met Sissy Spacek als Carrie, Piper Laurie als haar duivelse moeder en John Travolta als pestkop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden