Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 24 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Tom Hanks en Meryl Streep in The Post van Steven Spielberg. Beeld
Tom Hanks en Meryl Streep in The Post van Steven Spielberg.

Vertige de la chute

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Documentaire uit 2020 over het monumentale Teatro Municipal in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Daar huist ’s lands grootste dansgezelschap dat het, net als het theater zelf, moeilijk heeft nu het land in een zware economische crisis verkeert (de opnamen werden gemaakt in 2018). Dansers en ook alle andere personeelsleden zien zich geconfronteerd met onzekere arbeidsomstandigheden. En terwijl de voorstellingen doorgaan, kraait in de straten van Rio het oproer. In de in bijzonder fraai zwart-wit gedraaide film wordt zo de geschiedenis van het theater een metafoor voor de staat waarin Brazilië verkeert.

The Post

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Steven Spielberg, 2017) Het is 1971 en The Washington Post heeft de Pentagon Papers in handen, waaruit blijkt dat de Amerikaanse overheid haar burgers jarenlang stelselmatig voorloog over de Vietnamoorlog. De spanning loopt hoog op. Want welke risico’s loopt een krant die openlijk de confrontatie met de zittende macht aangaat? En wat doe je als krantenmaker, wanneer je door het openbaren van geheime informatie in de gevangenis kunt belanden? The Post is een fijne, ijzersterk gespeelde krantenfilm, door Spielberg gemaakt om het belang van goede journalistiek in het Trump-tijdperk te illustreren. Alle vertrouwde genre-ingrediënten zitten erin, van voortrazende drukpersen tot journalisten die fervent zitten te tikken aan slordige bureaus.

50/50

NPO 3, 22.05 uur

(Drama, Jonathan Levine, 2011) De jonge Adam (Joseph Gordon-Levitt) blijkt een kwaadaardige tumor in de ruggewervel te hebben. 50/50 kiest voor een ‘frisse’ benadering van de ziekte, omdat scenarist (en ex-kankerpatiënt) Will Reiser en bijrolspeler Seth Rogen de standaardformule zelf ook beu waren. ‘In elke film over kanker gaat het er melodramatisch aan toe en de hoofdpersonages sterven altijd aan het einde, na het te hebben bijgelegd met hun veertig jaar uit het oog verloren zoon’, zeiden Reiser en Rogen in een interview. ‘Bij ons gaat het dus anders.’

Joseph Gordon-Levitt en Seth Rogen in 50/50 van Jonathan Levine. Beeld
Joseph Gordon-Levitt en Seth Rogen in 50/50 van Jonathan Levine.

Govert naar de oorsprong van de mens

NPO 2, 22.20 uur

De mens onderscheidt zich op meerdere manieren van andere diersoorten. Door het intensieve gebruik van werktuigen bijvoorbeeld, de beheersing van vuur en de communicatie door middel van taal. In Govert naar de oorsprong van de mens staat presentator Govert Schilling stil bij deze cruciale stappen in de evolutie, waardoor onze verre voorouders zich ontwikkelden van prooidieren tot jagers aan de top van de voedselketen. Richard Wrangham, hoogleraar antropologie aan Harvard, vertelt Schilling over het evolutionaire voordeel van zelfdomesticatie en sociale vaardigheden.

Too Close

NPO 2, 23.05 uur

In de driedelige Britse miniserie Too Close wordt forensisch psychiater Emma Robertson (Emily Watson) ingeschakeld voor een evaluatie van de verdachte in een geruchtmakend proces. Connie Mortensen (Denise Gough) staat terecht wegens poging tot moord op twee kinderen, maar zegt zich hier niets van te herinneren. Spreekt Connie de waarheid, of is ze een koelbloedige crimineel die Emma probeert te manipuleren? Terwijl de sensatiepers Connie afschildert als een monster, ontdekt Emma dat ze meer gemeen heeft met de verdachte dan ze kon vermoeden.

Occupied

Canvas, 23.30 uur

Een half jaar na de gebeurtenissen in het eerste seizoen van Occupied pakt de Noorse politieke thrillerserie de draad weer op. Omdat Noorwegen een einde wilde maken aan de productie van fossiele brandstoffen, werd het land bezet door Rusland, met goedkeuring van de EU. De rebellengroep Free Norway heeft de voormalige premier Jesper Berg (Henrik Mestad) ontvoerd en uitgeroepen tot hun leider. Free Norway voert guerrilla-aanvallen uit op Russische en Noorse troepen, maar lijdt zware verliezen. In Zweden formeert Berg een regering in ballingschap.

A Monster Calls

BBC 1, 00.25 uur

(Fantasy, Juan Antonio Bayona, 2016) De 12-jarige Conor (Lewis MacDougall) krijgt elke nacht bezoek van een gigantisch boommonster. In zijn verbeelding, althans. Zonder zijn reus krijgt hij nauwelijks grip op de realiteit. Zijn moeder lijdt aan kanker, zijn vader woont in Amerika, met oma kan hij slecht overweg en op school wordt hij gepest. De Catalaan Bayona zoekt en vindt aansluiting bij een rijke traditie in de Spaanse cinema: films waarin kinderen door hun fantasie het leven trotseren. Zo blijkt A Monster Calls een eerlijke verkenning van verlies, lijden en rouw.

Lewis MacDougall in A Monster Calls van Juan Antonio Bayona. Beeld
Lewis MacDougall in A Monster Calls van Juan Antonio Bayona.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden