De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 23 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Payman Maadi en Sareh Bayat in A Separation van Asghar Farhadi Beeld
Payman Maadi en Sareh Bayat in A Separation van Asghar Farhadi

Despicable Me

SBS 9, 20.30 uur

(Animatie, Pierre Coffin en Chris Renaud, 2010) De slechtste schurk aller tijden wil hij worden, Gru, de hoofdpersoon van Despicable Me (in de Nederlandse versie uitgebracht als Verschrikkelijke ikke). Hij is net afgetroefd door een nieuwe superslechterik die de piramide van Gizeh heeft ontvreemd en besluit de maan te stelen, bijgestaan door een leger minions, gele wezentjes die eruitzien als medicijncapsules met een zwembrilletje op. Zíj groeiden uit tot de waren sterren van de film en kregen een steeds nadrukkelijkere rol in diverse vervolgen en spin-offs. Prima hap-slik-weganimatie.

Despicable Me van Pierre Coffin en Chris Renaud Beeld
Despicable Me van Pierre Coffin en Chris Renaud

The Kinks, trouble-fêtes du rock anglais

Arte, 21.45 uur

Franse documentaire uit 2020 over de Londense, in 1963 opgerichte popgroep The Kinks. Lang werd de band van de broers Ray en Dave Davies beschouwd als de vierde in het rijtje Britse jarenzestigbands, na The Beatles, The Rolling Stones en The Who. Maar hoe meer de tijd verstrijkt, hoe invloedrijker The Kinks zijn geworden. The Jam, Madness, Blur en Arctic Monkeys zijn enkele van de latere bands die zich lieten inspireren door de vroege garagerock van The Kinks, die later transformeerde tot eigenzinnige Britpop met satirische teksten. De film onderzoekt met betrokkenen hoe ver de invloed van The Kinks reikt.

Man en kunst

NPO 2, 23.05 uur

Tijdens de Nationale Museumweek bespreekt Lucas De Man elke avond een opvallend werk in een Nederlands museum. Vanavond staat hij in het Bonnefantenmuseum in Maastricht stil bij La gamme d’amour van James Ensor. Dit werk is het vertrekpunt van een reis door het leven van de schilder, dat zich voornamelijk beperkte tot zijn geboorteplaats, de Belgische badplaats Oostende. Eind 19de eeuw werd Ensor verguisd door de kunstcritici, maar daarna kreeg hij langzaam waardering. Maskers, skeletten en de figuur van Christus keren regelmatig terug in zijn werk.

Peachez, een romance

NPO 3, 23.05 uur

De toneelbewerking van Ilja Leonard Pfeiffers roman Peachez door Toneelgroep Maastricht werd ruim veertig keer opgevoerd voordat de coronamaatregelen roet in het eten gooiden. De voorstellingen gingen verder via Zoom, en vanavond presenteert de NTR een televisieregistratie. Een oudere professor (Porgy Franssen) maakt via e-mail kennis met een onbekende vrouw (Sofie Porro). Er volgt een mailwisseling die steeds hartstochtelijker wordt en het leven van de professor ingrijpend verandert. De regie is in handen van Michel Sluysmans.

The Trial of Christine Keeler

NPO 2, 23.20 uur

In 1963 was het Verenigd Koninkrijk in de ban van het Profumo-schandaal. Minister van Defensie John Profumo bleek een relatie te hebben met Christine Keeler, een jonge callgirl die banden had met criminelen én een militair attaché van de Russische ambassade. Vooral dat laatste lag gevoelig op het hoogtepunt van de Cubacrisis. De zesdelige BBC-serie The Trial of Christine Keeler (vier sterren in de Volkskrant) reconstrueert het schandaal en de nasleep. Sophie Cookson speelt de rol van Keeler, daarnaast zijn er rollen voor James Norton, Ellie Bamber en Emilia Fox (Silent Witness).

Misery

Eén, 23.50 uur

(Thriller, Rob Reiner, 1990) Het scenario van Misery, naar een roman van Stephen King, stond als een huis. Toch wilde geen enkele beroemde acteur zijn naam eraan verbinden. Al Pacino, Robert De Niro, Harrison Ford – niemand wilde een film lang hulpeloos in bed liggen, geterroriseerd door een vrouw. De rol ging naar James Caan, de thriller werd een groot succes, maar het is de vraag of de acteurs ooit spijt van hun weigering kregen; Kathy Bates draagt de film en kreeg een Oscar voor haar rol als liefhebbende psychopaat.

Kathy Bates in Misery van Rob Reiner Beeld
Kathy Bates in Misery van Rob Reiner

A Separation

NPO 2, 00.25 uur

(Drama, Asghar Farhadi, 2011) Messcherpe analyse van de Iraanse samenleving, die klassenverschillen blootlegt in een schrijnend echtscheidingsdrama. Zij wil emigreren, voor haar dochter; hij wil blijven, om zijn met alzheimer kampende vader te kunnen verzorgen. Zo gaan Nader en Simin na veertien jaar huwelijk uit elkaar. De Iraanse regisseur en scenarist Asghar Farhadi toont zich in A Separation, bekroond met een Oscar voor Beste niet-Engelstalige film, een meester in het uitzetten van hitchcockiaanse (valse) sporen. Oorzaak en gevolg en de daaruit volgende schuldvraag verschuiven daarbij voortdurend. Bovendien toont de film prachtig hoe groot het verschil is tussen het openbare en privéleven van de Iraanse middenklasse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden