TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor vrijdag 22 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Van links naar rechts: Mahat Ali, Tom Hanks en Faysal Ahmed in Captain Philips. Beeld Filmdepot
Van links naar rechts: Mahat Ali, Tom Hanks en Faysal Ahmed in Captain Philips.Beeld Filmdepot

Onze straat: Echo

NPO 3, 21.15 uur

Als student Indra haar nieuwe buurjongetje Raaf ontmoet, maakt dat veel in haar los. Herinneringen aan haar overleden broer Milan komen weer naar boven en langzaam verliest ze de controle over zichzelf en haar leven. Ze raakt ervan overtuigd dat Raaf hetzelfde zorgwekkende gedrag vertoont als haar broer destijds, maar behalve Indra zelf lijkt niemand zich druk te maken over de jongen. Ze besluit hem te helpen, zonder te beseffen dat ze zelf hulp nodig heeft. Echo is een nieuwe aflevering van de NPO-filmreeks Onze straat en werd geregisseerd door Daphne Lukker.

The Investigation

BBC 2, 22.00 uur

De serie The Investigation is gebaseerd op de meest spraakmakende Scandinavische misdaadzaak van de afgelopen jaren. De Zweedse journaliste Kim Wall verdwijnt spoorloos na een afspraak in Kopenhagen, waar ze een uitvinder met een zelfgebouwde onderzeeër interviewde. Rechercheur Jens Møller (Søren Malling) moet officier van justitie Jakob Buch-Jepsen (Pilou Asbaek) van genoeg materiaal voorzien om het bewijs voor moord rond te krijgen. De makers van de serie, geregisseerd door Tobias Lindholm, hebben het onderzoeksproces zo realistisch mogelijk verfilmd.

La vie de Brian Jones / Ronnie Wood: Somebody up There Likes You

Arte, 22.00 uur

Het Frans-Duitse cultuurkanaal pakt vanavond goed uit met twee muziekdocumentaires. Om 22.55 uur begint de film van Mike Figgis uit 2019 over de huidige Rolling Stones-gitarist Ron Wood. Daaraan voorafgaand zendt Arte een Franse documentaire uit 2020 uit over diens voorganger Brian Jones, oprichter en bekend als de bad boy van de Engelse rockband. Aan Jones’ leven kwam al in 1969 een eind, waarmee hij lid werd van de beruchte club van 27: toen hij dood in zijn zwembad werd gevonden, had hij die leeftijd. Zijn leven stond toen al enige tijd in het teken van zijn alcohol- en drugsverslaving.

The Gift

NPO 3, 22.05 uur

(Thriller, Joel Edgerton, 2015) Het knappe, geslaagde stel Simon en Robyn wordt na hun verhuizing benaderd door een oude schoolgenoot van Simon, Gordo, ooit het sulletje van de klas (gespeeld door regisseur Edgerton). En dat wordt allengs minder aangenaam. The Gift werkt kundig toe naar het moment waarop een geheim uit het verleden nieuw licht werpt op gedrag in het heden. En dat werkt, omdat de personages zich geen moment in een hokje laten vangen. Gordo is griezelig, vriendelijk én beklagenswaardig, Simon is weldenkend én kil, Robyn gastvrij én naïef.

Joel Edgerton in The Gift. Beeld
Joel Edgerton in The Gift.

De strijd om het Binnenhof

NPO 2, 22.20 uur

Met politici die het waagden om zich in de Gouden Eeuw tegen de Oranjes te keren, liep het meestal niet goed af. Nadat De strijd om het Binnenhof vorige week heeft verteld over het lot van Johan van Oldenbarnevelt, is het vanavond de beurt aan Johan en Cornelis de Witt. De raadspensionaris en zijn broer waren er fel op tegen dat Willem van Oranje zijn vader als stadhouder zou opvolgen. In 1672 werden de broers door een opgehitste menigte in Den Haag vermoord en hun lichamen verminkt. Veel historici zien de hand van Oranje in deze gruwelijke lynchpartij.

Captain Philips

Net 5, 22.35 uur

(Thriller, Paul Greengrass, 2013) Tom Hanks heeft een sterke hoofdrol als de kapitein van het vrachtschip Maersk Alabama, dat in 2009 door Somalische piraten werd overmeesterd. Hij, regisseur Paul Greengrass (United 93, The Bourne Ultimatum) en scenarist Billy Ray maken van Phillips een man die zijn vak verstaat, maar het soms niet meer weet als een op qat trippende piratenbende, aangevoerd door de stoutmoedige Muse (de fantastische, voor een Oscar genomineerde debutant Barkhad Abdi), zijn schip kaapt. De op het boek van Phillips gebaseerde film is als zenuwslopend verslag van de kaping ongeëvenaard. De nerveuze documentairestijl jaagt de kijker door de gangen van de Maersk Alabama.

Interview With the Vampire

BBC 1, 00.30 uur

(Horror, Neil Jordan, 1994) Fraai vormgegeven, sensuele en epische verfilming van Anne Rice’s bestseller over moderne vampieren. Interview with the Vampire vervlecht het heden met een tweehonderd jaar oude vampiergeschiedenis door te beginnen met een vraaggesprek tussen vampier Louis (Brad Pitt) en een journalist (Christian Slater). Louis, een mens zonder levenslust, drinkt van het bloed van vampier Lestat (Tom Cruise) om zo ook de sensatie van het eeuwige leven te ervaren. Maar een echte vampier wordt Louis nooit, blijkt uit het vervolg van dit genre-overstijgende, mystieke horrordrama.

Tom Cruise (links) en Brad Pitt in Interview with the Vampire. Beeld
Tom Cruise (links) en Brad Pitt in Interview with the Vampire.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden