TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 2 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
John David Washington in BlacKkKlansman. Beeld
John David Washington in BlacKkKlansman.

Vroege vogels

NPO 2, 19.50 uur

In het Naardermeer, ingeklemd tussen Amsterdam en ’t Gooi, staat alles in verbinding met het water. In Vroege vogels gaat Willemijn snorkelen en verkent Menno het gebied in alle vroegte per kano. We ontdekken per toeval een holte in een boom met hele bijzondere bewoners en stuiten op een fuut in gevecht met een rivierkreeft. Maar het gebied staat ook onder druk. Door aanhoudende droogte moet er hard gewerkt worden om het oudste natuurmonument van Nederland ook voor de toekomst te behouden.

BlacKkKlansman

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Spike Lee, 2018) Een Afro-Amerikaanse detective infiltreert in de jaren zeventig in de Ku Klux Klan: mocht het uitgangspunt van het Oscarwinnende BlacKkKlansman enigszins vergezocht klinken, weet dan dat ‘this joint is based on some fo’ real, fo’ real shit’. Aldus het inleidende zinnetje van Spike Lee. De Amerikaanse regisseur-scenarist bewerkte het boek Black Klansman (2014) van agent Ron Stallworth, over diens bizarre undercoveroperatie in 1979, tot een volvette, speelse maar gaandeweg steeds woedendere bespiegeling op hedendaags Amerika. John David Washington, zoon van Denzel Washington, is uitstekend in de hoofdrol, fijn terzijde gestaan door Adam Driver als collega Flip Zimmerman.

Secrets in the Ice

Discovery, 20.30 uur

Vorige maand werden in Siberië de vrijwel intacte overblijfselen gevonden van een prehistorische holenbeer, een diersoort die al 12.000 jaar is uitgestorven. Dergelijke ontdekkingen zullen in de toekomst vaker worden gedaan, nu door de stijgende temperaturen allerlei bijzondere oude resten onder het ijs vandaan komen. De Discovery-serie Secrets in the Ice onderzoekt zulke ontdekkingen over de hele wereld, van begraafplaatsen tot oorlogsvliegtuigen. De eerste aflevering toont de vondst van honderden skeletten in een bergmeer, hoog in de Himalaya.

Louis Theroux: Murder in Milwaukee

NPO 3, 21.00 uur

De Amerikaanse stad Milwaukee wordt geteisterd door vuurwapengeweld. In de documentaire Murder in Milwaukee gaat Louis Theroux op zoek naar de oorzaken van het probleem dat de samenleving dreigt te ontwrichten. Tot enkele jaren terug bleef het geweld beperkt tot de wereld van bendes en drugshandelaren, maar tegenwoordig wordt ook bij alledaagse ruzies steeds vaker naar vuurwapens gegrepen. Het percentage gevangenen hoort inmiddels tot het hoogste in de VS. Theroux spreekt met enkele slachtoffers en loopt mee met het onderzoek van een moordzaak.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

In een grote collectiepresentatie blikt het Tilburgse museum De Pont terug op dertig jaar kunst verzamelen. Ook is het een moment waarop het museum - mede door de coronacrisis - zich heroriënteert op het verleden en de toekomst. De tentoonstelling toont oude werken en nieuwe aankopen van onder anderen Job Koelewijn, Lothar Baumgarten en Marlene Dumas, die nog niets aan kracht hebben ingeboet of zelfs de huidige tijdgeest lijken te voorspellen. In Nu te zien bekijkt Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, deze bijzondere expositie.

Dirty God

NPO 3, 22.05 uur

(Drama, Sacha Polak, 2019) Jade, een jonge Engelse moeder, is door haar ex voor het leven verminkt. Ze wordt aan het begin van Dirty God ontslagen uit het ziekenhuis. Als haar dochtertje haar ziet, begint ze onbedaarlijk te huilen. In haar eerste Engelstalige speelfilm onderzoekt de Nederlandse regisseur Sacha Polak hoe het is om als jonge vrouw je schoonheid te verliezen in een wereld waar gladgetrokken perfectie wordt gepredikt. Hoofdrolspeler Vicky Knight, figurerend met haar eigen littekens, is fenomenaal: ze geeft zoveel meer dan de pure rauwheid die Polak zocht. Winnaar van drie Gouden Kalveren.

Vicky Knight in Dirty God. Beeld A Private View/EMU Films/Viking Film
Vicky Knight in Dirty God.Beeld A Private View/EMU Films/Viking Film

Joy

NPO 2, 23.30 uur

(Drama, Mijke de Jong, 2010) Na Bluebird en Het zusje van Katia is het met drie Gouden Kalveren bekroonde Joy het slotstuk van De Jongs trilogie over meisjes op weg naar volwassenheid. De ooit te vondeling gelegde Joy wordt geconfronteerd met haar verlangen naar een gezinsleven wanneer ze een alleenstaande moeder met dochter leert kennen. De Jong zit haar heldin dicht op de huid en achter in beeld stiefelen voortdurend gelukkige dames achter kinderwagens langs. Intussen blijft hoofdrolspeler Samira Maas de voornaamste reden dat Joy werkt. Ze is krachtig en kwetsbaar tegelijk.

Samira Maas in Joy. Beeld
Samira Maas in Joy.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden