Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 2 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Martin Sheen in Apocalypse Now van Francis Ford Coppola Beeld
Martin Sheen in Apocalypse Now van Francis Ford Coppola

Reizen Waes

NPO 3, 20.20 uur

Twintig jaar na het Noord-Ierse vredesakkoord brengt Tom Waes een bezoek aan Belfast. In Reizen Waes ziet hij met eigen ogen hoe de stad, die tijdens zijn jeugd in permanente staat van oorlog verkeerde, tot rust is gekomen. Behalve dan op de 12de juli, want zelfs in deze rustige tijden zorgen de parades in Noord-Ierland voor spanningen tussen protestanten en katholieken. Het hoogtepunt van het marsseizoen zijn de Oranjemarsen, waarmee de Slag aan de Boyne wordt herdacht: een overwinning van de protestantse koning Willem III op de katholieken.

The Doors

NPO 2 Extra, 20.30 uur / Arte, 21.45 uur

Op 3 juli is het vijftig jaar geleden dat Jim Morrison overleed, zanger van rockband The Doors. Vooral Arte pakt daarom uit vanavond, met behalve een recente documentaire over de raadselen rond zijn overlijden in Parijs, een oudere documentaire die de gehele carrière van de band omvat, van het begin in Venice Beach (Los Angeles) tot Morrisons dood in 1971. Daarna volgt dan nog de registratie van een optreden van de band op het festival Isle of Wight in 1970. NPO 2 Extra zendt eerder op de avond een optreden uit 1968 uit, in The Hollywood Bowl.

Apocalypse Now

Veronica, 20.30 uur

(Oorlog, Francis Ford Coppola, 1979) Je weet nooit welke versie je op tv zult zien van deze briljante, meeslepende, met de Gouden Palm bekroonde Vietnam-opera: zal het de oorspronkelijke bioscoopeditie worden, de uitgebreide Redux-versie of de Final Cut uit 2019? Apocalypse Now, het meesterwerk waarvoor regisseur Coppola zijn financiële en geestelijke gezondheid riskeerde, belichaamt de gekte van de oorlog in alle facetten. De opnamen duurden een eeuwigheid; de helikopters van het Filipijnse leger waren soms nodig voor echte gevechten met rebellen, Marlon Brando kon zijn tekst maar niet onthouden, Dennis Hopper was geen minuut bij zinnen op de set en Martin Sheen bezweek bijkans aan een hartaanval.

All Is Lost

Canvas, 21.30 uur

(Drama, J.C. Chandor, 2013) Robert Redford levert een tour de force als overlever op de Indische Oceaan, wiens solozeiltocht finaal in de soep is gelopen. Honderd minuten lang handelt, improviseert en strijdt hij vrijwel tekstloos, zonder scenariogrepen, verdere flashbacks of uitvergroting van zijn emoties. Wat All Is Lost onderscheidt van meer spectaculaire zeeavonturenfilms is de cadans; regisseur Chandor (Margin Call, A Most Violent Year) dient de pech zo gestaag en onbewogen op, dat zijn film behalve tragisch soms ook onverwacht komisch is.

Robert Redford in All is Lost van J.C. Chandor Beeld
Robert Redford in All is Lost van J.C. Chandor

HPI

NPO 3, 22.10 uur

Morgane Alvaro heeft een IQ van 160, maar kan niet zeggen dat ze daar in haar leven veel profijt van heeft. Dat verandert wanneer ze tijdens haar werk als schoonmaker op een politiebureau ontdekt dat ze een kei is in het oplossen van misdrijven. In de Franse politieserie HPI buigt ze zich over een zaak waarin de eigenaar van een kitesurfclub dood op het strand is aangespoeld. Ene Jonathan beweert dat hij de moord heeft zien gebeuren, maar wordt door iedereen beschouwd als verdachte. Morgane vermoedt dat de zaak niet zo simpel is als hij lijkt.

Tell Me Who I Am

NPO 2, 22.20 uur

Met een driedubbele aflevering neemt de NTR vanavond afscheid van Tell Me Who I Am, een historisch drama naar het boek van Julia Navarro. In Europa is de Tweede Wereldoorlog losgebarsten. Amelia arriveert in het Rome van 1942, dat gebukt gaat onder het regime van Mussolini. Ze maakt er kennis met operadiva Carla Alessandrini, die bereid is haar leven op het spel te zetten voor het verzet. De laatste aflevering van Tell Me Who I Am maakt een tijdsprong naar de jaren zestig, als Amelia in de Koude Oorlog haar oude rol van spion nog één keer moet spelen.

Trading places

RTL 7, 22.40 uur

(Komedie, John Landis, 1983) Trading Places werd in 2015 door de economieredactie van The Guardian verkozen tot de beste film over financiële markten aller tijden. Veel eer voor een satire die grotendeels gaat over de persoonsverwisseling van de pedante beurshandelaar Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) en straatboef Billy Ray Valentine (Eddie Murphy). Met de voorspellende waarde van Trading Places is weinig mis – het klopt dat de financiële wereld zich zonder veel moeite laat bekijken als een op hol geslagen casino – maar neem het hier wel met een korrel zout.

Dan Aykroyd en Eddie Murphy in Trading Places van John Landis Beeld
Dan Aykroyd en Eddie Murphy in Trading Places van John Landis

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden