TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 2 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Penélope Cruz in Todo sobre mi madre. Beeld
Penélope Cruz in Todo sobre mi madre.

King of Kings

BBC 2, 15.00 uur

(Drama, Nicholas Ray, 1961) Het levensverhaal van Christus (gespeeld door Jeffrey Hunter), gevat in een wijdlopig MGM-spektakel vol mooie plaatjes en onbedoeld geestige scènes. Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop de machtswellustige Herodes Antipas met vuur in zijn ogen zijn vader letterlijk van de troon wegtrapt. Wie écht wil weten wat geloof en spiritualiteit in het leven van Jezus betekenden kan vermoedelijk beter een andere Christus-film zoeken. Maar met zijn onderwerp, epische speelduur en weelderige aankleding is King of Kings prima kost voor een Goede Vrijdag-middag.

Jeffrey Hunter in King of Kings. Beeld
Jeffrey Hunter in King of Kings.

Johannes-Passion

NPO 2, 19.15 uur

Componist J.S. Bach gooide zijn Johannes-Passion verschillende malen op de schop voordat hij in 1949 een punt zette achter de eindversie. Op deze Goede Vrijdag presenteert de NTR een eerdere uitvoering van het werk: de tweede versie uit 1725, die nogal afwijkt van de andere. De Johannes-Passion wordt ten gehore gebracht in de Grote Kerk van Naarden-Vesting door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van René Jacobs. In de introductie spreekt Paul Witteman met de dirigent over zijn keuze voor deze versie en het emotionele karakter van het oratorium.

Arjen Lubach Live

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Afgelopen zondag werd de echt allerlaatste aflevering uitgezonden van zijn succesvolle satirische nieuwsprogramma Zondag met Lubach, vanavond zendt het cultuurkanaal van de NPO nog eens de registratie uit van zijn theatershow uit 2018. Dat was zijn eerste soloshow, hoewel Lubach al theatermaker was voor hij in 2014 begon met zijn tv-programma. Hij speelde twaalf jaar bij het improvisatiecollectief Op Sterk Water en vormde in 2009 met Tim Kamps het Monica Da Silva Trio. Slogan voor deze theatershow: ‘Persoonlijker, directer en met grappen die de televisiekijkers nooit zullen horen.’

A Time to Kill

Veronica, 20.30 uur

(Drama, Joel Schumacher, 1996) Geslaagd rechtbankdrama, een van de betere films van wijlen Schumacher. Fabrieksarbeider Carl Lee Hailey (Samuel L. Jackson) doodt de twee witte verkrachters van zijn 10-jarige dochtertje. De jonge advocaat Jake Brigance (Matthew McConaughey) wekt met zijn verdediging de toorn van de racistische gemeenschap. De spanning zit er meteen goed in, en het conflict tussen wet en gerechtigheid wordt in zowel de rechtbank als Brigance’s gezin prima uitgespeeld. Kevin Spacey is de donderprekende aanklager, Sandra Bullock de pittige rechtenstudent die Brigance terzijde staat.

Matthew McConaughey en Sandra Bullock in A Time to Kill. Beeld
Matthew McConaughey en Sandra Bullock in A Time to Kill.

McDonald & Dodds

VRT, 20.35 uur

In het tweede seizoen van de Britse detectiveserie McDonald & Dodds wordt het onwaarschijnlijke duo opgezadeld met een bizarre zaak. Vijf vrienden vertrekken op een ballonvlucht boven Bath, maar slechts vier van hen keren behouden terug op de grond. De vijfde wordt dood aangetroffen na een fatale val. Aan rechercheurs McDonald (Tala Gouveia) en Dodds (Jason Watkins) de taak uit te zoeken of er sprake was van een ongeval of dat het gaat om moord. In deze aflevering is een gastrol weggelegd voor komiek Rob Brydon als ballonvaartdeskundige.

Todo sobre mi madre

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Pedro Almodóvar, 1999) Met transseksuelen, een zwangere non en vooral een rouwende moeder is Todo sobre mi madre (All About My Mother) een film over vrouwelijkheid. Het overdreven, kitscherige, kunstmatige soort vrouwelijkheid waarmee alleen regisseur Pedro Almodóvar kan wegkomen. Een vrouw uit Madrid reist naar de achterbuurten van Barcelona, om er nog één keer de vader van haar overleden zoon te ontmoeten. De tocht wordt ondersteund door veel verwijzingen naar Tennessee Williams en het Bette Davis-melodrama All About Eve. Almodóvar won met Todo sobre mi madre de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. In de films die hij daarna draaide, maakte de zelfverzekerde kitsch geleidelijk plaats voor subtieler drama.

Rijsen & Rooxman, De Dikke Muiz & Sjors

NPO 3, 23.05 uur

Door een extra geldinjectie in de cultuursector konden diverse gestaakte theaterproducties worden vertaald naar het televisiescherm. In de voorstelling Rijsen & Rooxman, De Dikke Muiz & Sjors onderzoeken Adelheid Roosen, Lineke Rijxman, Titus Muizelaar en George Groot hun onderling verweven levens en liefdes in heden en verleden. Zo creëren de vier acteurs een intiem portret vol speelse maar ook pijnlijk eerlijke momenten, die tot leven komen in aangrijpende dialogen. De spelers kaatsen voortdurend de bal naar elkaar en daarbij wordt niemand gespaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden