Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 19 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Michael Palin en Kevin Kline in A Fish Called Wanda van Charles Crichton. Beeld
Michael Palin en Kevin Kline in A Fish Called Wanda van Charles Crichton.

Vroege vogels

NPO 2, 19.57 uur

Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven sluiten het seizoen van Vroege vogels af in het grootste loofbos van Nederland. Voordat het programma in winterslaap gaat, banen ze zich in Flevoland een weg door het Horsterwold. Dit bos werd vijftig jaar geleden aangeplant voor de houtproductie en is inmiddels een haast ondoordringbaar stuk natuur. Er zijn damherten en konikpaarden, maar de presentatoren zijn op zoek naar de kleine bosbewoners. Bentveld gaat op spinnenjacht en Veenhoven ziet hoe de honingbijen die werden uitgezet weer langzaam verwilderen.

The Wild Gardener

BBC 2, 21.00 uur

Dertig jaar reisde cameraman Colin Stafford-Johnson de wereld rond om wilde dieren op film vast te leggen voor natuurdocumentaires. Nu hij zich heeft gesetteld, transformeert hij de tuin waar hij ooit als kind speelde tot een ongerept stukje natuur. In The Wild Gardener zien we hem gedurende een periode van twee jaar aan het werk met het graven van vijvers, het opruimen van doornstruiken en het inzaaien van weiden om dieren aan te trekken. Al snel wemelt het er van de bijen, vlinders en libellen en in de herfst laten ook de eerste zoogdieren zich zien.

BuZa

NPO 1, 21.29 uur

Na het onverwachte overlijden van de minister van Buitenlandse Zaken moet topambtenaar Maarten Meinema de functie overnemen. Hij vindt de nodige politieke lijken in de kast, wordt gewantrouwd door zijn staf en heeft daarnaast nog persoonlijke problemen die hij het hoofd moet bieden. Kees Prins speelt de hoofdrol in de vierdelige politieke thrillerserie BuZa, die werd geschreven en geregisseerd door Frank Ketelaar, de maker van successeries als Overspel en Klem. Verder zijn er rollen van Sanne Samina Hanssen, Jacob Derwig en Saskia Temmink.

Le grand bain

NPO 3, 23.03 uur

(Komedie, Gilles Lellouche, 2018) Een depressieve huisvader, al jaren gestrand op de bank. Een opvliegerige fabrieksdirecteur die half in scheiding ligt. Wat zou nog betekenis kunnen geven aan het leven van deze en zes andere, tamelijk hopeloze vijftigers? Natuurlijk: een wekelijkse les synchroonzwemmen. Le grand bain grijpt dankbaar terug op de documentaire Men Who Swim (2010), rond een Zweeds team mannelijke synchroonzwemmers. Harige benen, onbeholpen wapperend boven het wateroppervlak: je hoeft als cineast geen groot komisch talent te bezitten om met dat uitgangspunt een lach te scoren.

Jean-Hugues Anglade en Noée Abita in Le grand bain van Gilles Lellouche. Beeld
Jean-Hugues Anglade en Noée Abita in Le grand bain van Gilles Lellouche.

The Next Three Days

Eén, 23.30 uur

(Misdaad, Paul Haggis, 2010) Het echtpaar John en Lara Brennan (Elizabeth Banks en Russell Crowe) wordt overdonderd door de politie, die Lara arresteert op verdenking van moord. John probeert alles om zijn vrouw vrij te krijgen: niet met een advocaat, maar op basis van de adviezen van een beroemde crimineel (Liam Neeson). De film is bijna een uur onderweg wanneer Lara haar echtgenoot toebijt: ‘Maar je hebt me niet eens gevraagd of ik het heb gedaan!’ Daarmee legt ze de essentie bloot van dit kundig geconstrueerde, niet altijd even geloofwaardige mozaïek.

Liam Neeson en Russell Crowe in The Next Three Days van Paul Haggis Beeld
Liam Neeson en Russell Crowe in The Next Three Days van Paul Haggis

A Fish Called Wanda

BBC 1, 01.25 uur

(Komedie, Charles Crichton, 1988) Het zijn niet de slimste boeven, de twee Amerikanen en twee Britten die in A Fish Called Wanda moeten samenwerken bij een juwelenroof. Een bron van veel pesterijtjes is het spraakgebrek van dierenliefhebber Ken (Michael Palin). Toch maakt Palin - net als tegenspeler en scenarioschrijver John Cleese vooral bekend van Monty Python - de handicap van Ken zelf geen moment belachelijk. Palin kon voor zijn rol uit eigen ervaring putten: zijn vader stotterde. Acteur Kevin Kline won als Otto een Oscar voor beste bijrol; een zeldzame keuze van de Academy, die komedie doorgaans hooguit nomineert en liever drama bekroont.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden