Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 19 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Julianne Moore (links) en Sarah Gadon in Maps to the Stars. Beeld
Julianne Moore (links) en Sarah Gadon in Maps to the Stars.

Het slotapplaus voor mijn moeder Liesbeth List

NPO 2, 19.45 uur

Graag had Elisah Baijens haar overleden moeder, zangeres en actrice Liesbeth List, een groots en waardig afscheid gegeven. Door de maatregelen tijdens de eerste coronagolf was dat echter niet mogelijk: List werd na haar overlijden op 25 maart 2020 in zeer kleine kring gecremeerd. Daarom besloot Baijens dat er een passend afscheid moest komen in de vorm van een documentaire ode aan haar moeder. In Het slotapplaus voor mijn moeder Liesbeth List vertellen onder anderen Albert Verlinde, Frank Boeijen, tekstschrijver Han Kooreneef en enkele fans wat Liesbeth List voor hen heeft betekend.

Surviving Jeffrey Epstein

NPO 3, 20.25 uur

Dat er iets helemaal fout was aan de rijke financier Jeffrey Epstein kwam in 2005 naar buiten toen de ouders van een 14-jarig meisje hem beschuldigden van seksueel misbruik. Door schuld te bekennen kwam Epstein er met een lichte straf van af, totdat hij in 2019 op verdenking van mensenhandel opnieuw werd gearresteerd. Een maand later werd hij dood in zijn cel aangetroffen. In de vierdelige documentaire Surviving Jeffrey Epstein vertellen slachtoffers hun verhaal. De serie eindigt met de arrestatie van de vermeend medeplichtige Ghislaine Maxwell.

Erwin Olaf - The Legacy

NPO 2 Extra, 21.25 uur

Documentaire uit 2018 van Michiel van Erp. Hij volgt fotograaf Erwin Olaf in het jaar dat deze 60 wordt en een expositie heeft in het Rijksmuseum. Maar ondertussen ligt Olafs moeder op sterven en lijdt de fotograaf zelf aan progressief longemfyseem. Meer nog dan de fotograaf Olaf staat in Erwin Olaf - The Legacy, Van Erps tweede documentaire over de fotograaf (na On Beauty and Fall, 2009), de mens Olaf centraal: een ouder wordende man, kwetsbaar door een broze gezondheid. ‘Ik kijk naar de jeugd’, zegt hij nadat zijn Palm Springs Self-portrait with Alex is gemaakt, een ode aan het beroemde zwembadschilderij Portrait of an artist (Pool with two figures) van David Hockney. ‘Je voelt dat je er niet meer toe doet. Dat je niet meer hip en happening bent.’

De droevige kampioen

NPO 2, 22.15 uur

In een mix van dramascènes, interviews en archiefbeelden vertelt de VPRO-serie De droevige kampioen het verhaal van tafeltennislegende Robert Hosé, die in de jaren zeventig een rolmodel werd voor veel Antillianen. De basis voor de serie is het gelijknamige boek van Jan Brokken, die Hosé in zijn roman opvoert als hoofdpersoon Riki Marchena. Brokken sprak uitgebreid met Hosé, die nu als drugsverslaafde op straat woont, en met mensen die hem goed kennen. De droevige kampioen koppelt het levensverhaal van Hosé aan de recente geschiedenis van Curaçao.

Fair Game

Net 5, 23.15 uur

(Thriller, Doug Liman, 2010) CIA-agent Valerie Plame (Naomi Watts) en haar man, voormalig ambassadeur Joseph Wilson (Sean Penn), zoeken ieder op hun eigen manier naar bewijzen dat Sadam Hussein kernwapens bouwt. Die bewijzen vinden ze niet. De politieke thriller Fair Game, gebaseerd op Plames eigen memoires, laat zien hoe die conclusie achteloos terzijde wordt geschoven. Dat laat Wilson niet over zijn kant gaan, en die koppigheid helpt de thriller op gang. Het ligt aan Limans betrekkelijk sobere regie en de sterke hoofdrolspelers dat Fair Game boven de middelmaat uitstijgt.

Naomi Watts in Fair Game Beeld
Naomi Watts in Fair Game

Oliver Twist

Eén, 23.20 uur

(Drama, Roman Polanski, 2005) Aardig kostuumdrama van de immer controversiële Pools-Franse filmmeester is een ouderwetse Dickens-traktatie met een adembenemend fijne Engelse cast. Ben Kingsley spant de kroon als de boef Fagin die de wanhopige Oliver onder zijn hoede neemt. Ian McNeice (Mr. Limbkins) mag er ook zijn. Hoofdrolspeler Barney Clark krijgt als Oliver minder ruimte om op te vallen: het hoofdpersonage wordt het minst van iedereen gekarakteriseerd. Het is Polanski’s visie dat de jongen zelden meer is dan een speelbal van de krachten waartussen hij terechtkomt.

Barney Clark in Oliver Twist Beeld
Barney Clark in Oliver Twist

Maps to the Stars

BBC 2, 00.20 uur

(Drama, David Cronenberg, 2014) Meestercineast Cronenberg trekt zich in deze horror-achtige, desoriënterende satire weinig aan van genrewetten. Zijn Hollywood is een plek waar iedereen voortdurend acteert. Zelfs de 18-jarige Agatha (Mia Wasikowska), die helemaal van Miami naar Los Angeles reist om de huizen van filmsterren te bezichtigen, is niet wie ze lijkt te zijn. In plaats van een naïeve toerist is ze een uitgestotene, op zoek naar een ingang tot haar oude leven. Die vindt ze bij Havana Segrand (Julianne Moore), een actrice met een moedercomplex, terend op oude roem. Plompverloren huurt Havana de timide Agatha in als assistent. Had ze beter niet kunnen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden