Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 18 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Penélope Cruz en Javier Bardem in Todos lo saben van Asghar Farhadi. Beeld
Penélope Cruz en Javier Bardem in Todos lo saben van Asghar Farhadi.

Natuur op 2: Nijlpaarden, Afrika’s rivierreuzen

Het nijlpaard lijkt misschien op een uit de kluiten gewassen varken, maar is nauwer verwant aan walvissen en dolfijnen. Ook kan de schijnbaar goedaardige lobbes verrassend gevaarlijk uit de hoek komen. Nijlpaarden verschalken gnoes, impala’s en buffels, maar vallen ook weleens mensen aan als deze te dicht in de buurt komen. Natuur op 2 volgt een nijlpaardkudde in de Okavangodelta van Botswana, die elk jaar verandert in een dorre zandvlakte. De zwaargebouwde dikhuiden moeten dan in poeltjes zien te overleven tot het natte seizoen weer aanbreekt.

NPO 2, 17.00 uur

Greta Thunberg: A Year to Change the World

Na de boze uitbarstingen waarmee Greta Thunberg de pers haalde, laat de jonge klimaatactiviste zich van een heel andere kant zien in de driedelige documentaire A Year to Change the World. Tijdens een tussenjaar reist Thunberg met haar vader door Noord-Amerika en Europa, waar ze op conferences spreekt, klimaatstakingen bezoekt en David Attenborough ontmoet. Ze legt uit hoe klimaatverandering leidt tot slinkende gletsjers, overstromingen en verlies van bos, en maakt een avontuurlijke bootreis over de Atlantische Oceaan om een VN-conferentie bij te wonen.

Canvas, 20.35 uur

EK voetbal: Engeland-Schotland

In het Wembley-stadion staat voor vrijdagavond een heerlijk Brits onderonsje op het programma. De Engelse brigade treedt aan tegen de Schotten. Engeland won de eerste wedstrijd tegen Kroatië met 1-0, en zit daarmee op rozen voor de achtste finale. Schotland, daarentegen, ging met nul punten naar huis na de wedstrijd tegen Tsjechië (2-0). De goal van de Tsjech Schick is vooralsnog een van de hoogtepunten van het EK. Gaan de Schotten voor een stunt in het hol van de leeuw of timmeren de ­Engelsen vakkundig de laatste ­nagel aan de Schotse doodskist?

NPO 1, 20.50 uur

Louis Theroux: Altered States – Love Without Limits

Het Amerikaanse Portland, Oregon wordt wel gezien als de hoofdstad voor polyamorie: relaties die openstaan voor andere partners, met toestemming van alle betrokkenen. Voor zijn reportage Love Without Limits was Louis Theroux er te gast bij koppels en gezinnen die hun relatie hebben opengesteld, of die elkaar vrij laten om elders naar liefde te zoeken. Hij ontdekt dat het in de polyamorie om meer gaat dan alleen seks en dat het voor de betrokkenen vaak leidt tot meer liefde en geluk. Jaloezie is echter onverenigbaar met deze alternatieve relatievorm.

NPO 3, 21.10 uur

Todos lo saben

Canvas, 21.25 uur

(Drama, Asghar Farhadi, 2018) Terwijl haar man achterblijft in Argentinië, reist Laura (Penélope Cruz) met haar kinderen naar haar Spaanse geboortestreek om een huwelijk bij te wonen. Haar voormalige liefde Paco (Javier Bardem) woont er nog steeds. De broeierige, gecultiveerde Zuid-Europese clichés liggen voor het opscheppen, in deze soms wat onevenwichtige thriller van de Iraanse cineast Farhadi. Een ontvoering haalt sluimerende onrust, frustratie en diep weggestopte geheimen in het dorp naar boven, en dan belandt Farhadi op favoriet terrein. Als geen ander laat hij zien hoe de sociale samenhang in het dorp wordt ontregeld, van een racistische reflex jegens druivenplukkende migranten tot complex, meesterlijk blootgelegd oud zeer.

Spotlight

BBC 2, 00.20 uur

(Drama, Tom McCarthy, 2015) Voortreffelijk, met sterke acteurs gevuld samenzweringsdrama. Spotlight, de film over de onderzoeksjournalisten van dagblad The Boston Globe die in 2003 de Pulitzerprijs wonnen, kan niet leunen op de verrassing. Iedereen weet tegenwoordig dat veel priesters zich structureel schuldig maakten aan seksueel misbruik en dat dit zorgvuldig werd verdoezeld door de katholieke kerk. Regisseur McCarthy baseert Spotlight (twee Oscars) op de vraag hoe dat kon gebeuren in een hechte gemeenschap als die van Boston. Tegelijkertijd is de film een monument voor de goed toegeruste onderzoeksjournalist.

Michael Keaton en Rachel McAdams in Spotlight van Tom McCarthy. Beeld
Michael Keaton en Rachel McAdams in Spotlight van Tom McCarthy.

The Muppets Take Manhattan

NPO 2, 00.25 uur

(Familie, Frank Oz, 1984) De Muppets hopen Broadway te veroveren, in deze verrukkelijke derde film met het poppengezelschap van Jim Henson, maar belanden al gauw berooid in allerlei uithoeken van New York. Vol aanstekelijke, jazzy liedjes (Together Again), een geestige flashback met Miss Piggy in de crèche, grapjes over 3D-films (ook in de jaren tachtig even in zwang) en een mooie rol voor Kermit, die worstelt met zijn leiderschap in de groep en na een auto-ongeluk tot overmaat van ramp blijkt te lijden aan geheugenverlies.

Beeld uit The Muppets Take Manhattan van Frank Oz. Beeld
Beeld uit The Muppets Take Manhattan van Frank Oz.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden