TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor vrijdag 18 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Rupert Everett in de door hemzelf geregisseerde film The Happy Prince.  Beeld
Rupert Everett in de door hemzelf geregisseerde film The Happy Prince.

The Importance of Being Earnest

BBC 2, 15.45 uur

(Drama, Oliver Parker, 2002) Oscar Wildes verfijnde toneelstuk The Importance of Being Earnest uit 1895 is meermalen verfilmd – zoals ook aan het leven van de in 1900 in eenzame ballingschap in Parijs overleden Iers-Britse dandy zelf verscheidene documentaires en speelfilms zijn gewijd. In 2002 regisseerde Oliver Parker een uitbundige versie, zeker vergeleken met de onderhoudende verfilming van Anthony Asquith uit 1952. Vooral Colin Firth kan zichtbaar goed overweg met de geraffineerde teksten en plotwendingen van Wilde – én met zijn tegenspeler Rupert Everett.

Rupert Everett en Colin Firth in The Importance of Being Earnest Oliver Parker Beeld
Rupert Everett en Colin Firth in The Importance of Being Earnest Oliver Parker

Waterhole: Africa's Animal Oasis

BBC 2, 21.00 uur

Laatste in een serie van drie natuurdocumentaires waarin programmamakers Chris Packham en Ella Al-Shamahi het leven filmen in en rond een oase in Tanzania. Die waterplaats hebben ze zelf aangelegd, zodat er 24 uur per dag verborgen camera’s kunnen filmen. En zo is voor de eerste keer het leven binnen dit essentiële ecosysteem op dergelijke wijze vastgelegd. Zes maanden lang filmden ze onder meer de olifanten, leeuwen en luipaarden. In deze derde aflevering is het regenseizoen aangebroken, een vruchtbare tijd, niet alleen voor de natuur, ook voor de dieren; veel herbivoren baren in deze periode, waardoor nieuwe problemen ontstaan: overbevolking.

Nu te zien

NPO 2, 21.20 uur

Veel kunstenaars werken gewoon van negen tot vijf in hun atelier en voldoen niet aan het traditionele beeld van de chaotische, avontuurlijke en hartstochtelijke artiest. Aldo van den Broek doet dat wel. Bij deze hedendaagse kunstenaar lopen leven en werk naadloos in elkaar over, wat resulteert in rauwe schilderijen en sculpturen, vaak gemaakt van op straat gevonden materialen. Rijksmuseum Twenthe wijdt een expositie aan Van den Broek met naast enkele oudere stukken vooral werk van de afgelopen jaren. In Nu te zien neemt Marieke Uildirks er een kijkje.

The Godfather III

Canvas, 21.20 uur

(Misdaad, Francis Ford Coppola, 1990) Qua toon en allure komt het derde Godfather-deel niet in de buurt van zijn voorgangers, maar slecht is de film zeker niet. Ook het slotstuk is zo barok als een gangsterepos kan zijn. Met één grote, curieuze verrassing: Coppola’s dochter Sofia, toen nog een tiener, verving de overspannen Winona Ryder en dook in de film op als Mary, de dochter van maffiabaas Michael Corleone (Al Pacino). De onervaren actrice viel tussen de Hollywoodsterren behoorlijk uit de toon. Sofia zou later als regisseur wél hoge ogen gooien.

Sofia Coppola en Andy Garcia in The Godfather III van Francis Ford Coppola.  Beeld
Sofia Coppola en Andy Garcia in The Godfather III van Francis Ford Coppola.

Floortje blijft hier

NPO 1, 21.30 uur

Nederlanders die een zelfvoorzienend bestaan leiden, krijgen bezoek van Floortje Dessing in Floortje blijft hier. In de laatste aflevering van dit seizoen is ze te gast bij timmerman en restaurateur Stefan, die huizen en interieurs weer terugbrengt in hun oorspronkelijke stijl uit de 17de, 18de of 19de eeuw. Dat doet hij helemaal op ambachtelijke manier. Zelf woont Stefan in een huis uit 1850. Verder ontmoet Dessing de ‘plastic soup surfer’ Merijn, die tijdens een expeditie van Maastricht van Schiermonnikoog aandacht vraagt voor het afvalprobleem.

The Happy Prince

BBC 2, 22.00 uur

(Drama, Rupert Everett, 2018) In The Happy Prince wordt de teloorgang van Oscar Wilde verbeeld als veredelde trip. Heden en verleden, hallucinaties en herinneringen lopen alsmaar door elkaar. De film, gevat in Death in Venice-achtige homo-erotiek en draaierig camerawerk, is als de koortsdroom van de stervende Wilde. Regisseur Rupert Everett speelt het hoofdpersonage zelf. Voorzien van een indrukwekkend uitpuilende kin, zijn ogen priemend boven het kwabbige vlees, deinst er niet voor terug van Wilde een soms onuitstaanbare narcist te maken. Vanwege het onrecht dat Wilde werd aangedaan, is het evenwel makkelijk om met hem te sympathiseren en tenminste enig begrip op te brengen voor zijn roekeloze, zelfdestructieve gedrag.

Not the Robbie Williams Christmas Show

NPO 3, 22.40 uur

Vorig jaar lanceerde Robbie Williams zijn kerstalbum The Christmas Present met een eenmalig concert in het Londense Alexandra Palace Theatre. In een intieme setting presenteert de zanger een mix van klassieke kerstliedjes als Winter Wonderland en The Christmas Song en originele nummers en duetten. Op het podium krijgt Williams gezelschap van onder anderen Jamie Cullum, Helene Fischer, Bryan Adams, Rod Stewart en David Walliams. Dit jaar bracht de zanger opnieuw een kerstsingle uit: Can’t Stop Christmas gaat over kerst tijdens de coronacrisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden