TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 16 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Kristen Stewart (links) en Jodie Foster in Panic Room. Beeld
Kristen Stewart (links) en Jodie Foster in Panic Room.

Wie is bang voor Ai Weiwei?

NPO 2 Extra, 09.20 uur

Een verslag uit 2012 over de luis in de pels van de Chinese staat. Kunstenaar en activist Ai Weiwei verwierf internationale bekendheid om zijn ambitieuze postmoderne kunstwerken en politieke provocaties. Regisseur Alison Klayman volgt hem gedurende drie tumultueuze jaren uit zijn leven. Ai Weiwei is China’s meest vooraanstaande hedendaagse kunstenaar en bovendien een uitgesproken criticus van het overheidsbeleid. De documentaire onderzoekt de unieke combinatie van kunst en activisme waarmee Weiwei, ondanks aanzienlijke risico’s, onophoudelijk pleit voor vrijheid van meningsuiting, vrije onafhankelijke media en meer transparantie.

André Rieu op het Vrijthof 2019

NPO 1, 20.35 uur

Honderd keer stond orkestleider André Rieu al op het Vrijthof voor een enthousiast publiek. Het jubileumconcert in 2019 kreeg een bijzonder feestelijk tintje, compleet met een prijsuitreiking door de burgemeester van Maastricht. Maar het publiek kwam natuurlijk voor de muziek. In André Rieu op het Vrijthof komen alle muzikale hoogtepunten voorbij, van An der schönen blauen Donau en The Second Waltz tot Beethovens Ode an die Freude en de beroemde aria Au fond du temple saint uit De parelvissers. Driehonderd dansers maken het feest compleet.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

In het Tilburgse Textielmuseum brengt de expositie Gedachtespinsels de hoogtepunten uit het werk van Kiki van Eijk samen. De Eindhovense ontwerper levert al twintig jaar een bijdrage aan het Dutch Design en staat bekend om haar fantasierijke stukken. Ook de manier waarop het oeuvre van Van Eijk wordt gepresenteerd is bijzonder, want hiervoor werkte de ontwerper samen met ruimtelijk vormgever Theun Mosk. Museumdirecteur Suzanne Swarts gaat in Nu te zien op ontdekkingstocht in het Textielmuseum en wandelt tussen de wandkleden en textielobjecten.

Louis Theroux: LA Stories - Among the Sex Offenders

NPO 3, 21.00 uur

Zelfs na het uitzitten van hun straf blijft de Amerikaanse staat Californië hard voor zedendelinquenten. Ze blijven als zodanig geregistreerd in een vrij te raadplegen database en zijn gebonden aan beperkende verblijfsvoorwaarden, waardoor ze niet in de buurt van scholen, parken of speeltuinen mogen wonen. Mede hierdoor keren veel veroordeelden niet meer terug naar hun gezin, maar leiden ze een schimmig leven in motels of op straat. In een reportage uit 2014 gaat Louis Theroux met hen in gesprek. Ook onderzoekt hij de effectiviteit van deze maatregelen.

Panic Room

Net 5, 22.30 uur

(Thriller, David Fincher, 2002) Na het robuuste, maatschappijkritische filmgeweld van Fight Club landde de bijna unaniem gelauwerde David Fincher drie jaar later met Panic Room weer voorzichtig op aarde. De film is een zeer degelijk uitgevoerd kat-en-muisspelletje tussen Jodie Foster, die met haar dochter (een piepjonge Kristen Stewart) zojuist naar een nieuw appartement in Manhattan is verhuisd, en drie inbrekers, aangevoerd door de voor deze rol toch echt wat te goeiig ogende Forest Whitaker. Moeder en dochter zoeken hun toevlucht in de schier ondoordringbare vesting midden in het appartement, waaraan de film zijn titel dankt. Hoofdrolspeler is de camera, die in volledige vrijheid sierlijk door het huis zweeft.

The Big Sick

NPO 3, 22.40 uur

(Komedie, Michael Showalter, 2017) Van alle romantische gestes moet dit wel een van de grootste zijn: samen een romantische komedie schrijven over het begin van je relatie. Stand-upcomedian Kumail Nanjiani en zijn echtgenote, scriptschrijver Emily V. Gordon, baseerden de romantische komedie The Big Sick op het ontstaan van hun eigen relatie. Inclusief gedoe over hun verschil in afkomst en een coma. Het waargebeurde verhaal verdiende het verfilmd te worden. Als een scenarist de plot had verzonnen, was het niet geloofwaardig geweest. Fantastische hoofdrollen van Zoe Kazan en Nanjiani zelf.

Zoe Kazan en Kumail Nanjiani in The Big Sick.  Beeld AP
Zoe Kazan en Kumail Nanjiani in The Big Sick.Beeld AP

The Child in Time

NPO 2, 23.35 uur

(Drama, Julian Farino, 2017) The Child in Time is een voor tv gemaakte film naar de gelijknamige roman van Ian McEwan, van wie veel werk tot geslaagde films leidde, van Enduring Love tot The Cement Garden. De BBC wist Benedict Cumberbatch en Kelly Macdonald (Trainspotting, Boardwalk Empire) te strikken als echtpaar dat de weg kwijtraakt als hun 4-jarige dochtertje van het ene op het andere moment spoorloos is. En blijft. Zie dan nog maar eens je leven op de rails te houden. Het is aan beide hoofdrolspelers te danken dat de film zelf niet ook het spoor bijster raakt.

Benedict Cumberbatch in The Child in Time. Beeld Pinewood Television/Sunny March
Benedict Cumberbatch in The Child in Time.Beeld Pinewood Television/Sunny March

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden