Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 16 april

Kevin Toma

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Trine Dyrholm en Gustav Lindh in Queen of Hearts. Beeld TMDB
Trine Dyrholm en Gustav Lindh in Queen of Hearts.Beeld TMDB

‘De film gaat ook over macht. En over misbruik van macht.’ Hoofdrolspeler Trine Dyrholm over Queen of Hearts, in een interview met VPRO Cinema.

[Natuur]

Vroege vogels

NPO 2, 19.55 uur

Tussen de snelwegen in ’t Gooi ligt het Goois Natuurreservaat, een lappendeken van 65 afzonderlijke gebieden die met natuurbruggen, tunnels en buizen met elkaar zijn verbonden. In dit drukke stukje Nederland gaat Vroege vogels op zoek naar de klapekster, de kleine bonte specht, dassen en reeën. Ook neemt Menno Bentveld een kijkje bij het Laarder Wasmeer, dat lange tijd werd gebruikt voor het lozen van afvalwater. Omdat het verontreinigde slib dreigde te gaan stuiven, werd in 2003 besloten om het meer te saneren. Inmiddels is de natuur er teruggekeerd.

[documentaire]

Art and Craft

NPO 2 Extra, 21.10 uur

Amerikaanse documentaire uit 2014 over kunstvervalser Mark Landis (66). Die maakte, toen de filmmakers hem besloten te gaan volgen, al meer dan dertig jaar vervalsingen van kunstwerken van grote meesters. Daarmee probeerde de Amerikaanse kunstschilder geen vermogen te vergaren, maar hij deed zich met de kunstwerken voor als filantroop en en gaf ze weg aan musea, uiteraard alsof het originelen waren. Toen Matthew Leininger jaren geleden zo werd bedrogen door Landis, besloot hij hem te gaan volgen en te ontmaskeren.

Queen of Hearts

Canvas, 21.25 uur

(Drama, May El-Toukhy, 2019) Anne (waanzinnige rol van Trine Dyrholm) heeft een leuke man, fijne tweelingdochters, een hond, een goede baan als advocaat waarbij ze verkrachtingsslachtoffers bijstaat, een perfect huis. Regisseur May El-Toukhy legt er nog een zacht waasje overheen, om visueel nog maar eens te benadrukken hoe jaloersmakend sprookjesachtig dit alles is. Maar dan wandelt Gustav (Gustav Lindh) het huis binnen, de lastige puberzoon van Annes man, en alles begint te wankelen. Geleidelijk zoekt El-Toukhy de grenzen op, zowel wat de relatie tussen de hoofdpersonages betreft, als het incasseringsvermogen en oordeel van de kijker. Een gewaagde film die met beide benen in een moreel troebel moeras durft te stappen.

[DOCUMENTAIRE]

Roofkunst

NPO 2, 22.20 uur

In westerse musea staat nogal wat koloniale kunst, die daar vaak op een bedenkelijke manier is terechtgekomen. In de serie Roofkunst belicht Erik Dijkstra vier topstukken uit Europese musea. Hij onderzoekt hoe de objecten er zijn beland en of het wel zo netjes is om ze daar te houden. Vandaag neemt Dijkstra in het Rijksmuseum in Amsterdam een kijkje bij het kanon van koning Kandy. Dit rijkelijk versierde kanon werd tijdens een oorlog in Sri Lanka buitgemaakt. Samen met Martine Gosselink van het Rijksmuseum duikt Dijkstra in de herkomst van het object.

[DOCUMENTAIRE]

Doula’s van de stad

NPO 3, 23.00 uur

Voor de theatervoorstelling Doula’s van de stad wilde Adelheid Roosen tachtig vrouwen op het podium plaatsen als ode aan de vrouwelijke kracht. Door de coronamaatregelen kon het in die vorm niet doorgaan, maar op kleinere schaal werd het repetitieproces via Zoomsessies voortgezet. De intieme gesprekken tussen de deelnemers vormen de ruggengraat van een documentaire die Roosen tijdens de lockdown maakte. Zonder elkaar te kennen spreken de vrouwen over de feminiene economie en het onzichtbare, onbetaalde en niet op waarde geschatte werk van de vrouw.

Groundhog Day

Eén, 23.15 uur

(Komedie, Harold Ramis, 1993) Niet alleen de leukste tijdlusfilm, maar ook nog eens een ontroerende bespiegeling over tijd, lot en vrije wil. Bill Murray is onweerstaanbaar als de chagrijnige weerman Phil, die elk jaar met frisse tegenzin de gebeurtenissen rondom een bosmarmot met meteorologische gaven in het gehucht Punxsutawney moet verslaan. Phil voelt zich veel te goed voor de kneuterige dorpstraditie, maar het is uitgerekend deze dag die hij keer op keer opnieuw moet beleven, tot hij zijn leven heeft gebeterd. Murray vindt in Groundhog Day knap het midden tussen botte humor en oprechte melancholie.

Bill Murray in Groundhog Day. Beeld
Bill Murray in Groundhog Day.

Een man die Ove heet

NPO 2, 00.15 uur

(Komedie, Hannes Holm, 2015) In Een man die Ove heet staat het titelpersonage (Rolf Lassgård) op het punt zichzelf te doden. Maar dan storen zijn nieuwe buren hem – een hoogzwangere Iraanse (Bahar Pars) en haar gezin. Wat volgt is een feelgoodfilm over een serie mislukte zelfmoordpogingen, waarbij de mopperkont steeds minder weerstand kan bieden tegen de opgewekte charme van zijn buurvrouw en al die andere mensen die zich in zijn leven lijken op te dringen. Ook de meest cynische toeschouwer zal zich gewonnen geven aan deze zeer succesvolle boekbewerking.

Bahar Pars en Rolf Lassgård in Een man die Ove heet. Beeld ..
Bahar Pars en Rolf Lassgård in Een man die Ove heet.Beeld ..
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden