Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 14 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Rachel Weisz in ‘Denial’ van Mick Jackson. Beeld
Rachel Weisz in ‘Denial’ van Mick Jackson.

Danny in Arabistan

NPO 3, 20.25 uur

In het derde seizoen van zijn ontdekkingsreis door de Arabisch sprekende wereld brengt Danny Ghosen een bezoek aan Soedan en Djibouti. In Danny in Arabistan onderzoekt hij hoe het enkele jaren na het einde van de dictatuur van Omar al-Bashir is gesteld met de positie van de vrouw in Soedan. In Khartoem is een gemengde universiteit, waar Ghosen twee studentes ontmoet die een rol speelden in de revolutie. Het land kent sinds kort een vrouwenvoetbalcompetitie, maar tradities als uithuwelijking en vrouwenbesnijdenis blijken lastig uit te roeien.

Crimedocs: Love & Hate

NPO 3, 21.14 uur

Wat gaat er om in het hoofd van de dader op het moment dat hij een misdaad pleegt? De makers van de Britse serie Love & Hate zoeken een antwoord op die vraag en kregen voor de eerste aflevering onbeperkt toegang tot Joshua Vallum, die een vriendin ombracht nadat hij iets had ontdekt wat ze voor hem verborgen had gehouden. Handelde hij echt uit razernij, of speelde er wat anders? Vallum kreeg een levenslange gevangenisstraf, maar toont geen enkel berouw van zijn daad. Love & Hate geeft ook het woord aan politie, justitie en bekenden van het slachtoffer.

Denial

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Mick Jackson, 2016) Academicus Deborah Lipstadt (Rachel Weisz) staat in een slepende rechtszaak tegenover een Holocaustontkenner, in deze verfilming van een waargebeurd verhaal uit de jaren negentig. Ze staat daar niet vanwege zíjn kwetsende uitlatingen, maar vanwege de hare. Lipstadt had deze David Irving (Timothy Spall) een leugenaar en een geschiedvervalser genoemd en hij spande daarop een rechtszaak tegen haar aan wegens laster. Waarna zij volgens het Engelse rechtssysteem moest aantonen dat de Holocaust wél gebeurd was. In het post-truth-tijdperk stelt Denial relevante vragen over de grens tussen feit en mening, over vrijheid van meningsuiting en over het verschil tussen bewijs en geloof.

In het kielzog van de Mayflower

NPO 2, 22.17 uur

De reis van de Mayflower, het schip waarmee de pilgrim fathers naar Amerika voeren, was vol ontberingen. Het ergste stond de ruim honderd passagiers echter te wachten na aankomst in New England. Veel opvarenden hadden tijdens de oversteek scheurbuik en andere ziekten gekregen en de expeditie was slecht voorbereid op de strenge winter. Bijna de helft van de kolonisten haalde de lente niet. Leo Blokhuis vertelt in In het kielzog van de Mayflower hoe Plymouth Colony uiteindelijk een succes werd, dankzij de hulp van de plaatselijke indianenstammen.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

De veertien jaar oude maar onverminderd populaire talkshow van Graham Norton verwelkomt vanavond tv-komiek Ricky Gervais, die het derde seizoen van After Life komt promoten. Verder is de Australische actrice Cate Blanchett te gast. Zij speelt een rol in de remake van de film noir Nightmare Alley en is een opvallende verschijning in de succesvolle rampensatire Don’t Look Up. Ook te gast is het duo Ant en Dec, dat op de Engelse commerciële zender ITV het spelprogramma Limitless Win presenteert. Elvis Costello en zijn Imposters verzorgen de muziek.

Tully

NPO 3, 23.47 uur

(Komedie, Jason Reitman, 2018) Zo gruwelijk geestig als in Tully zie je het jonge ouderschap eigenlijk nooit verbeeld. Natuurlijk, er zijn meer films die vrolijk laten zien dat het echt niet meevalt allemaal, maar wat Marlo (Charlize Theron) doet, is meer dan koddig door het leven stuntelen. Ze heeft een zoon met gedragsproblemen, een verwaarloosde dochter, een ongeplande baby en een man die er zelden is. Tully, genoemd naar de nachtnanny (Mackenzie Davis) met wie Marlo een bijzondere relatie ontwikkelt, is de antithese van de roze wolk.

Charlize Theron in ‘Tully’ van Jason Reitman. Beeld
Charlize Theron in ‘Tully’ van Jason Reitman.

Out Stealing Horses

NPO 2, 23.56 uur

(Drama, Hans Petter Moland, 2019) Deze verfilming van de succesvolle Noorse roman Paarden stelen (Per Petterson) koerst in de zomer van 1948 af op een drama, als de jonge Trond van zijn vader in de natuur leert een man te worden. Na een vastgelopen leven hoopt de oude Trond in de winter van 1999 tevergeefs in afzondering verder te kunnen. Zoals zoveel boekverfilmingen leunt Out Stealing Horses zwaar op flashbacks en voice-overs, maar desondanks weet de Noorse filmer Hans Petter Moland er levendige cinema van te maken.

Jon Ranes en Tobias Santelmann in ‘Out Stealing Horses’ van Hans Petter Moland. Beeld
Jon Ranes en Tobias Santelmann in ‘Out Stealing Horses’ van Hans Petter Moland.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden