TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 13 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Sam Rockwell als Chuck Barris in ‘Confessions of a Dangerous Mind’. Beeld
Sam Rockwell als Chuck Barris in ‘Confessions of a Dangerous Mind’.

Louis Theroux: The City Addicted to Crystal Meth

NPO 3, 21.00 uur

In de jaren tachtig en negentig raakte methamfetamine in zwang als goedkoop alternatief voor cocaïne. Vooral in Central Valley, het minder welvarende deel van Californië, is het gebruik van de drug een groot probleem. In The City Addicted to Crystal Meth gaat Louis Theroux naar Fresno, een stad die kampt met een groot aantal verslaafden. Hij maakt kennis met echtparen die door hun methgebruik uit de ouderlijke macht zijn ontheven, ziet gezinnen waarin verschillende generaties samen high worden en praat met moeders die hun baby’s verslaafd ter wereld hebben gebracht.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Keramiek heeft bij veel mensen een muf imago. Onterecht, laat Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden zien met de tentoonstelling Human After All. Deze grote expositie biedt een podium aan forse sculpturen en complexe installaties van gevestigde en opkomende kunstenaars uit de hele wereld. Rode draad in de werken van namen als Nathalie Djurberg & Hans Berg, Kris Lemsalu, William Cobbing en Geng Xue is de menselijke aard. In Nu te zien gaat Margriet Schavemaker op bezoek in Leeuwarden. Human After All is daar tot en met september 2021 te bewonderen.

De rijdende rechter

NPO 1, 21.25 uur

Ook na meer dan 150 afleveringen, en met een andere rechter, blijft De rijdende rechter een van de heerlijkste programma’s die garant staan voor Hollands leedvermaak. Vanavond zijn John Reid en presentator Jetske van den Elsen in Vinkeveen. Daar heeft iemand een schuur verbouwd tot atelier, waarvan de voordeur uitkomt op de parkeerplaats van iemand anders. Bijkomende bronnen van ergernis: afwatering op dat parkeerterrein en het verzetten van een schutting. Dat laatste – landjepik – is sowieso altijd al reden voor een goeie burenruzie. En dan zijn het ook nog eens voormalige vrienden.

Disturbia

Net 5, 22.15 uur

(Thriller, D.J. Caruso, 2007) Puber Kale (Shia LaBeouf) is aan huis gekluisterd door een enkelband, veroordeeld tot drie maanden elektronisch huisarrest. Uit verveling begint hij zijn buren te bespieden, waarna hij er in deze fijne tienerversie van Hitchcocks Rear Window van overtuigd raakt dat zijn buurman een seriemoordenaar is. Dankzij mobiele telefoons, camera’s en handleidingen op internet heeft hij meer mogelijkheden dan zijn illustere evenknie uit Rear Window. De scenarioschrijvers zorgen ervoor dat die technieken Kale evenveel nadelen als voordelen brengen. Tegelijkertijd bekritiseren ze de moderne (gluur)cultuur met subtiele humor.

Shia LaBeouf in ‘Disturbia’. Beeld
Shia LaBeouf in ‘Disturbia’.

Silver Linings Playbook

NPO 3, 22.40 uur

(Drama, David O. Russell, 2012) In dit even lichtvoetige als loodzware drama is de getroebleerde Pat (Bradley Cooper) behept met een bipolaire stoornis en bezig zijn leven op de rails te krijgen, na een scheiding en een verblijf in een psychiatrische inrichting. Als je maar genoeg je best doet, is Pats motto. En dan treft hij Tiffany (Oscarwinnaar Jennifer Lawrence), een depressieve en voormalig seksverslaafde weduwe. Vervolgens sturen de acteurs en hun personages de film een verrassend romantisch-komische kant op. Knap hoe beiden vele registers bespelen en de film overtuigend weten te houden.

Jennifer Lawrence en Bradley Cooper in ‘Silver Linings Playbook’. Beeld
Jennifer Lawrence en Bradley Cooper in ‘Silver Linings Playbook’.

2Doc: Indian Space Dreams

NPO 2, 23.15 uur

In sommige opzichten is India nog een ontwikkelingsland, maar met een ambitieus ruimtevaartprogramma laat het zich van een andere kant zien. Bijzonder is dat India ruimtemijlpalen bereikt – zoals missies naar de maan en naar Mars – voor een fractie van het geld dat andere landen aan dergelijke projecten besteden. Indian Space Dreams volgt de wetenschappers die werken aan AstroSat, de eerste wetenschappelijke satelliet van de Indiase ruimtevaartorganisatie. Ze staan voor een haast onmogelijke klus, die voor een piepklein budget moet worden geklaard.

Confessions of a Dangerous Mind

Eén, 23.35 uur

(Drama, George Clooney, 2002) ‘Het was een flop. Maar daar kan ik wel tegen.’ Commercieel succes was dan ook niet de belangrijkste reden waarom Clooney Confessions of a ­Dangerous Mind maakte. Hij debuteerde als regisseur omdat hij erg onder de indruk was van Charlie Kaufmans scenario, dat is ­gebaseerd op de dubieuze memoires van Chuck Barris, televisieproducent en zelfverklaard huurmoordenaar voor de CIA, die van veel kwalijke zaken werd beschuldigd: platvloersheid, vervuiling van het tv-landschap, medeplichtigheid aan het zedelijk verval van Amerika. Een tamelijk onwaarschijnlijk verhaal, dat door Kaufman en Clooney met vaart en humor werd opgediend als een bizarre mengelmoes van romantiek, politiek commentaar, existentiële twijfel en spionage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden