Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 13 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Sunny Suljic in Mid 90s van Jonah Hill. Beeld
Sunny Suljic in Mid 90s van Jonah Hill.Beeld

Brokeback Mountain

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Ang Lee, 2005) Het lijkt een western, maar is het niet. Deze moderne klassieker gaat inderdaad over twee veedrijvers met cowboyhoeden die gedurende de zomer de natuur van Alberta in trekken om voor een kudde schapen te zorgen. Ze hebben hun wortels in arme buurten van kleine steden. Beiden ontkennen de gevoelens die ze voor elkaar ontwikkelden en proberen naderhand een soort van burgerlijk bestaan op te bouwen. Dat blijkt na zo’n zomer hondsmoeilijk. Prachtige rol van Heath Ledger als homoseksuele, zwijgzame cowboy.

Jake Gyllenhaal en Heath Ledger in Brokeback Mountain van Ang Lee. Beeld
Jake Gyllenhaal en Heath Ledger in Brokeback Mountain van Ang Lee.

Media Inside

NPO 3, 21.20 uur

Nu de sportzomer en de komkommertijd op hun einde lopen, gebeurt er weer het een en ander in de media. Een goed moment voor een tweede seizoen van Media Inside, waarin Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen analyseren wat er de afgelopen week is gebeurd in de kranten, op tv en in podcasts. Dat doen ze samen met twee speciale gasten die aan tafel worden uitgenodigd. Dit seizoen zijn dat onder anderen Özcan Akyol, Lale Gül, Rutger Castricum en Alexander Klöpping. Vaste onderdelen zijn het ‘Briefje van Marcel’ en een ode aan ’s lands vergeten tafelgasten.

Good Bye, Lenin!

Canvas, 21.25 uur

(Komedie, Wolfgang Becker, 2003) Met prijzen overladen publieks- en perslieveling, waarin de zieke moeder van Alex (Daniel Brühl) vóór de val van de Muur in coma raakt en erna ontwaakt. Om haar niet fataal te verontrusten, laat Alex de DDR voortleven in haar krappe Berlijnse appartement. Wolfgang Beckers Ostalgie-tragikomedie is geen ode aan de DDR, noch een aanval of afrekening, en vindt de ideale balans tussen humor, melancholie en drama. De muziek van Yann Tiersen is fijn, de aankleding tot in de puntjes verzorgd.

Daniel Brühl en Katrin Saß in Good Bye Lenin! van Wolfgang Becker. Beeld
Daniel Brühl en Katrin Saß in Good Bye Lenin! van Wolfgang Becker.

Tina Turner

Arte, 21.45 uur

Tina Turner probeert antwoord te geven op de vraag wie er schuilgaat achter de Queen of Rock-’n’-roll. Documentairemaker Schyda Vasseghi ging daartoe te rade bij een aantal goede vrienden van de zangeres, onder wie de onlangs overleden fotograaf Peter Lindbergh. Een slechte relatie met haar moeder en de haar mishandelende echtgenoot Ike hebben Turners optimisme en levenslust ongedeerd gelaten, wat de inmiddels 81-jarige zangeres tot idool heeft gemaakt. Na Tina Turner wordt (om 22.40 uur) in een andere documentaire, Barbra Streisand - Geburt einder Diva, de levensloop van nóg een popicoon gereconstrueerd. En tot slot (23.40 uur) volgt nog een optreden, uit 1997, van The Bee Gees in Las Vegas.

Normal People

NPO 3, 22.10 uur

Marianne en Connell (Daisy Edgar-Jones en Paul Mescal) gaan naar dezelfde middelbare school, maar komen uit verschillende milieus. De moeder van de sportieve en populaire Connell werkt als schoonmaker voor de moeder van Marianne, een buitenbeentje met weinig vrienden. De twee krijgen een relatie, die Marianne op verzoek van Connell geheim houdt. De dramaserie Normal People, die in de Volkskrant 5 sterren kreeg, volgt Marianne en Connell als ze gaan studeren aan de universiteit van Dublin. Daar blijven ze elkaar tegenkomen en ontstaat er een complexe relatie van aantrekken en afstoten.

Der Überläufer

NPO 2, 23.25 uur

In de zomer van 1944 zit het Duitse leger klem tussen de geallieerde troepen die oprukken vanuit Normandië en het Russische leger dat de opmars naar Berlijn heeft ingezet. De Duitse soldaat Walter Proska (Jannes Niewöhner) is op weg naar zijn legereenheid aan het oostfront als zijn trein wordt aangevallen door partizanen. Een van de lokale verzetsstrijders is Wanda (Malgorzata Mikolajczak), een jonge Poolse vrouw die hij nog vaker zal terugzien in Der Überläufer. De miniserie naar het boek van Siegfried Lenz wordt in twee delen uitgezonden.

Mid 90s

NPO 3, 23.45 uur

(Drama, Jonah Hill, 2018) Zonder woorden vertelt de steeds terugkerende glimlach van de 13-jarige Stevie (natuurtalent Sunny Suljic) in Mid 90s hoe hij zijn stappen naar een nieuwe levensfase beleeft. In dit speelse, sfeervolle en sterk geacteerde regiedebuut van steracteur Jonah Hill begint het met een glunderende blik. Hill, die ook het scenario schreef en vooraf uitgebreid regieadvies kreeg van Martin Scorsese en Ethan Coen, filmt zijn jonge held met een indrukwekkend gevoel voor detail. Mid 90s is een film over hiërarchie, bewijsdrang en sociale codes, maar ook over bewonderen, vriendschap en het zoeken naar een veilige plek voor zelfontplooiing, hoe onveilig die plek voor buitenstaanders ook lijkt te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden