De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 13 april

Berend Jan Bockting
null Beeld geen
Beeld geen

Pieles (Eduardo Casanova, 2017)

Nu te zien op Netflix.

Het Spaanse antwoord op Xavier Dolan, zo werd de inmiddels 27-jarige acteur en Instagramsensatie Eduardo Casanova vorig jaar genoemd. Hij had de titel te danken aan zijn tamelijk radicale speelfilmdebuut Pieles (Skins) op het filmfestival van Berlijn. De twee filmmakers zijn inderdaad allebei jong, talentvol, homo en mediabewust, maar daar houdt de vergelijking op: Casanova kiest vergeleken met zijn Canadese collega beduidend meer voor absurdisme en controverse, bijvoorbeeld. Want zag u ooit een film met een vrouw bij wie mond en anus zijn omgewisseld? Waarin deze vrouw van Instagram wordt gegooid omdat een selfie tegen de richtlijnen van het medium ingaat? Een film die, wanneer u gewend bent geraakt aan dit ontegenzeglijk puberale beeld, er zowaar in slaagt om met dit personage oprecht te ontroeren?

Het door de Spaanse cultregisseur Álex de la Iglesia geproduceerde Pieles, vorig jaar op het Imagine Film Festival in Amsterdam winnaar van de Méliès d’argent voor beste Europese fantastische speelfilm en inmiddels alweer een tijdje te zien op Netflix, is een korte (77 minuten) en streng gestileerde mozaïekfilm (de kleuren roze en paars keren in elk beeld terug) over een aantal mensen die stuk voor stuk worstelen met een extreem afwijkend uiterlijk (en soms innerlijk). Naast de mond-anusvrouw is er een dame zonder ogen, een man met verbrand gezicht, een vrouw met een gezicht dat haast gesmolten lijkt en een jongen die zich in de benen snijdt omdat hij niet het gevoel heeft dat ze aan zijn lijf toebehoren.

Met dit rariteitenkabinet, te zien als een Instagramvariant op de filmklassieker uit 1932 van Todd Browning, Freaks, vertelt Casanova een bekend verhaal over diverse perspectieven op schoonheid. Een man die de vrouw met het gesmolten gezicht tot fetisj maakt, krijgt de wind van voren: ‘Je bent alleen geïnteresseerd in mijn uiterlijk’, zegt ze, ‘en dat is een ziekte.’ Tikje stichtelijk wellicht, maar daar krijgt u een aangenaam dwarse film voor terug: even flauw, pervers en grotesk als hilarisch en ontroerend en, uiteindelijk, zoekend naar echte schoonheid.

Goed volk

NPO 3, 20.25 UUR

De Vlaamse tv-maker en kok Jeroen Meus duikt in de bokswereld van Cuba. Hij draait mee in de Trejo Gym in Havana en ontmoet de mannen (en hun moeders) die dag in dag uit trainen voor een profcarrière en een betere toekomst.

Terzake docu

Canvas, 20.30 UUR

Hoe lang nog voordat onze auto's zelf gaan rijden? In de documentaire Dawn of the Driverless Car is te zien hoe ver de kunstmatige intelligentie inmiddels is. Ook aandacht voor de (soms levensgevaarlijke) haken en ogen.

The Negotiator

SBS 9, 20.30-23.15 uur.

(F. Gary Gray, 1998) Goed is goed en kwaad is kwaad in deze degelijke thriller. Acteerkanonnen Samuel L. Jackson en Kevin Spacey komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar dat ze allebei tot de goeden behoren, is van meet af aan duidelijk. Jackson is een politieonderhandelaar die als geen ander weet hoe je een gijzeling geweldloos moet beëindigen. Maar dan wordt zijn partner vermoord, wordt hij daarvan verdacht en krijg hij en passant ook nog verduistering in zijn schoenen geschoven. Als hij verhaal gaat halen bij zijn werkgever loopt dat uit de hand, en gijzelt hij zelf een aantal collega's. En dan wordt Kevin Spacey erbij geroepen, want ook hij is een politieonderhandelaar, al is het van een ander korps. De afloop ligt voor hand, maar dat doet er niet toe. Het acteervuurwerk tussen beide hoofdpersonages is waarvoor je The Negotiator bekijkt.

De eilanden

NPO 2, 21.10 UUR

Het is zomer op Vlieland en Midas Dekkers ziet hoe het volstroomt met toeristen. Dat is goed voor de zaken, maar is het ook goed voor het eiland? Een plaatselijke kunstenaar en oud-professor hebben heimwee naar de rust.

Tracks

Canvas, 21.25-23.15 uur.

(John Curran, 2013) Eind jaren zeventig wandelde de toen 27-jarige Australische Robyn Davidson in haar eentje, met vier kamelen en een hond, dwars door Australië, van oost naar west. Waarom? Waarom niet, antwoordt ze op die vraag in de verfilming van het boek dat ze schreef over die helletocht. Want dat is het toch wel in de film van John Curran (The Painted Veil), een reis met meer ontberingen dan genotvolle momenten. Niet verwonderlijk voor wie ooit beelden heeft gezien van de zinderende woestijn die het hart van het land vormt. Bovendien werd Davidsons retraite, die de reis óók was, verstoord doordat ze een soort sponsorovereenkomst had met het natuurfotografietijdschrift National Geographic, wat onderweg geregeld tot rumoer leidde. Al met al meer dan genoeg materiaal voor een schitterend gefotografeerde roadmovie.

Avond van de korte film

NPO 3, 22.00 UUR

De acht beste korte films van het Nederlands Film Festival in één programma, waaronder eentje over 'de dag waarop alle verlegen mensen dood neervielen'. Tussen de films door spreekt Eva Cleven met de filmmakers.

Show Me Your Soul

Arte, 22.00 UUR

Een terugblik op de invloed van muziekprogramma Soul Train, dat in 1971 voor het eerst werd uitgezonden en jarenlang de belangrijkste show was voor Afro-Amerikaanse artiesten als Aretha Franklin en Michael Jackson.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 UUR

Acteur Dwayne 'The Rock' Johnson komt vertellen over zijn nieuwe film Rampage, waarin een reuzenaap het opneemt tegen een reuzenwolf en reuzenkrokodil. Ook acteurs Naomie Harris en Martin Freeman (Sherlock) zijn te gast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden