TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 11 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Tim Haars in Ron Goossens, low-budget stuntman. Beeld
Tim Haars in Ron Goossens, low-budget stuntman.

Frank Zappa - Roxy the Movie

NPO 2 Extra, 18.20 uur

De vier concerten die musicus Frank Zappa (1940-1993) eind 1973 gaf in het Roxy Theatre in Hollywood, Los Angeles, samen met zijn begeleidingsband The Mothers of Invention, mogen gerust legendarisch worden genoemd. Onder zijn eigen leiding werd er een al even legendarische film van gemaakt, waarvan vanavond een enigszins gekortwiekte versie wordt uitgezonden, maar ook die geeft nog altijd een uitstekende indruk van 's mans kunne, humor en inventiviteit. Voorafgaand aan de documentaire (17.30 uur) wordt een aflevering uitgezonden van de reeks Classic Albums, over Apostrophe en Over-Nite Sensation, twee platen uit de tijd van het concert.

Vroege vogels

NPO 2, 19.50 uur

In de laatste aflevering van Vroege vogels in dit seizoen zijn Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven niet in een natuurgebied, maar in de stad Leiden. De directeur van Hortus Botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland, vertelt dat er veel bijzondere planten leven tussen de stoeptegels van de stad. In de Leidse grachten ontmoet de snorkelende Bentveld een Amerikaanse rivierkreeft. Veenhoven trekt eropuit om padden en kikkers te redden, en we zien hoe meerkoeten hun nesten maken van rietjes, mondmaskers en ander afval van stadsbewoners.

Ron Goossens, low-budget stuntman

RTL 7, 20.30 uur

(Komedie, Steffen Haars, 2017) De vierde film van de makers van New Kids betreft een lompe en groteske, maar opmerkelijk genoeg niet helemaal onserieuze komedie over de destructieve werking van drank. Ron (Tim Haars, ook van New Kids) is een werkloze alcoholist uit Zundert: borstelsnor, vadsig lijf, pafferige kop. Haars’ fysieke transformatie is overtuigend: een onovertroffen alcoholblik in de ogen, je ruikt verschraald bier. Een maniakale amateurstunt die op YouTube een hit wordt, zet Ron plots op de kaart als stuntman. Filmmakers Flip van der Kuil en Steffen Haars excelleren in de botte grap. Hoe incorrecter hoe beter. Goed getimede humor ook: zelfs de flauwste grappen landen nog.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Door een grootscheepse verbouwing is Museum Arnhem al drie jaar dicht, en het gaat nog wel een jaar of twee duren voordat bezoekers er weer terecht kunnen. In de tussentijd is een deel van de collectie te zien in de Sint-Walburgiskerk. De tentoonstelling ‘Living, Forgiving, Remembering’ brengt het werk van zeventien kunstenaars van verschillende continenten bij elkaar. In hun werk wordt het overbruggen van maatschappelijke, culturele en politieke tegenstellingen tot uitdrukking gebracht. In Nu te zien neemt museumdirecteur Ann Demeester er een kijkje.

The Godfather: Part II

Canvas, 21.20 uur

(Misdaad, Francis Ford Coppola, 1974) In The Godfather: Part II neemt Michael Corleone (Al Pacino) na de dood van zijn vader Vito de leiding van de familie over. De manier waarop hij zijn macht consolideert en uitbreidt, wordt verbonden aan flashbacks naar de tijd waarin de jonge Vito (Oscar-winnaar Robert De Niro) begint aan de opbouw van zijn misdaadimperium. Het draait in het tweede deel voornamelijk om Pacino, wiens Michael tot en met de beklijvende finale steeds meer ontmenselijkt. Winnaar van nog vijf Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie.

Al Pacino in The Godfather: Part II Beeld
Al Pacino in The Godfather: Part II

Avond van de korte film

NPO 3, 22.35 uur

Omdat de gebruikelijke première tijdens het Nederlands Film Festival dit jaar niet kon doorgaan, maken de korte films van Kort! hun debuut op tv. Het talentontwikkelingstraject voor korte film werd voor de twintigste en tevens laatste keer georganiseerd door de NTR. Tijdens de Avond van de korte film worden tien zeer uiteenlopende producties getoond, van elk maximaal tien minuten. Opvallend zijn Snorrie, een tragikomedie van Victoria Warmerdam met een hoofdrol voor Henry van Loon, en het gotische sprookje De huwelijksreis van Nico van den Brink.

Chicago

Eén, 23.40 uur

(Musical, Rob Marshall, 2002) Roxie Hart (Renée Zellweger) is een getrouwde vrouw die het recht op een eigen leven opeist. Danseres wil ze worden, in een nachtclub. Als ze in de gevangenis belandt omdat ze haar minnaar heeft vermoord, ontmoet ze een lotgenote en rivale in vaudeville-ster Velma ­(Catherine Zeta-Jones), die net als zij vastzit voor moord. De gladde advocaat Flynn (Richard Gere) maakt een enorm mediaspektakel van Roxies rechtszaak. Chicago, naar de theatermusical van Bob Fosse, is een kluchtige maar ­luxueuze parade van musicalsongs.

Catherine Zeta-Jones in Chicago. Beeld
Catherine Zeta-Jones in Chicago.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden