Tv-tips10 augustus

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 10 augustus 2018

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

True Romance. Beeld
True Romance.

Natuur op 2

NPO 2, 18.00 UUR

Beelden uit Canada van de zeldzame spookberen: Noord-Amerikaanse zwarte beren met een witte vacht. Een moederspookbeer gaat een zwaar jaar tegemoet en probeert haar welpen koste wat kost in leven te houden.

Door het hart van China

NPO 2, 19.35 UUR

In de allerlaatste aflevering laat Ruben Terlou zien hoe China zijn burgers in de gaten houdt: één keer door rood lopen en je krijgt een aantekening voor het leven. Nog meer reden voor de regio Macau om haar onafhankelijkheid te willen behouden.

Silent Witness

NPO 1, 20.35 UUR

Het team van rechercheur Vicky Sharpe onderzoekt de dood van een Poolse tiener die werd neergeschoten door een agent. Wanneer er bij de plaats delict het lijk van een Turkse man wordt gevonden, gaat de beerput open.

Veronica Inside

Veronica, 20.30 UUR

Oud recept op een nieuwe zender: Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp verhuisden na 17 jaar van RTL naar Veronica en bespreken als vanouds het laatste voetbal- en medianieuws.

De Maatschap

NPO 2, 22.55 UUR

Herhaling van de dramaserie geïnspireerd op het advocatenimperium van de familie Moszkowicz. Maarten Heijmans speelt de jonge Matthias Meyer, die de zaak vlak na de oorlog vanaf de grond opbouwt.

Elvis: Aloha from Hawaii

ARTE, 23.30 UUR

In 1973, op het hoogtepunt van zijn roem, trad Elvis Presley op in Honolulu, Hawaii. Naar verluidt keken destijds 1.5 miljard mensen naar het optreden, dat per satelliet werd uitgezonden in meer dan 40 landen.

True Romance (Tony Scott, 1993)

Eén, 23.55-01.50 uur.

Het door Quentin Tarantino geschreven True Romance (1993) geldt, met Tarantino’s eerste eigen films Reservoir Dogs (1992) en Pulp Fiction (1994), als het summum van de postmoderne geweldscinema die onder de verzamelterm nouvelle violence de jaren negentig definieerde. Voor Tarantino doorbrak als regisseur, leurde hij met True Romance, zijn eerste scenario. Hij wilde het zelf verfilmen, maar veel schot zat er niet in. Uiteindelijk zou hij zijn verhaal voor een bescheiden bedrag verkopen. Met de opbrengst financierde hij zijn regiedebuut Reservoir Dogs – en de rest is geschiedenis. Tarantino werd gebombardeerd tot een van ‘s werelds spannendste filmers en dat effende het pad voor de productie True Romance, met de ervaren Tony Scott als regisseur. Plots bleek er tóch een markt voor zijn door geweldfantasieën, eindeloze dialogen, vette ironie en popculturele verwijzingen gedomineerde misdaadfantasieën.

True Romance gaat over een simpele stripliefhebber (Christian Slater) die verliefd wordt op de prostituee Alabama (Patricia Arquette) en wordt bijgestaan door een Elvis-achtige mentor (Val Kilmer). In een van de vele verrukkelijke scènes van de film adviseert deze gekuifde mentor hem Alabama’s psychopathische pooier (Gary Oldman) door het hoofd te schieten, waarna Tarantino een drugskoffer in het spel gooit én een reeks meer en minder uitmuntend doordachte personages introduceert. Grote namen als Christopher Walken, Dennis Hopper, James Gandolfini, Samuel L. Jackson en Brad Pitt maken het feest compleet.

Traffic (Steven Soderbergh, 2000)

Canvas, 22.00-00.30 uur.

29 jaar nadat Richard Nixon de war on drugs had geïntroduceerd, maakte Steven Soderbergh een film waaruit eenvoudig viel op te maken dat de strijd tussen cocaboeren, paramilitairen en legereenheden geen einde zal kennen. Traffic laat onder meer zien welke route cocaïne aflegt voordat het poeder bij verslaafde scholieren terechtkomt. De film, bekroond met vier Oscars, is het visitekaartje van de Amerikaan Soderbergh en diens vertelkunst. Kundig schakelt hij tussen drie verhaallijnen: Michael Douglas is een rechter die de opdracht krijgt werk te maken van de war on drugs. Ondertussen zien we hoe zijn dochter (Erica Christensen) lekker experimenteert met drugs en hoe een Mexicaanse agent (Benicio del Toro) op zijn manier te maken krijgt met verdovende middelen. De verhalen aan de Amerikaanse zijde van de grens worden hier en daar geplaagd door moralisme, het rauwe Mexicaanse deel is zeer geslaagd en leverde Del Toro een welverdiende Oscar op.

A Single Man (Tom Ford, 2009)

NPO 2, 23.50-01.20 uur.

De debuutfilm van modeontwerper Tom Ford, twee jaar geleden in de bioscopen met het sterke Nocturnal Animals, is mogelijk een tikje te gestileerd om echt te ontroeren, maar het acteerwerk van hoofdrolspeler Colin Firth (en in mindere mate Julianne Moore als zijn beste vriendin) is zo fenomenaal dat je toch moeiteloos wordt gegrepen door dit verhaal over eenzaamheid en rouw. Firth, die voor zijn rol werd genomineerd voor een Oscar maar het beeldje pas een jaar later zou winnen voor The King’s Speech, is een homoseksuele docent aan de universiteit van Los Angeles, die na zestien jaar zijn partner verliest door een auto-ongeluk. Zijn leed wordt in het Amerika van 1962 nauwelijks erkend. Onvergetelijk is de scène waarin hij zojuist via de telefoon het overlijden van zijn vriend heeft vernomen. Alleen al met de stilte die daarop volgt, toont Ford zijn filmisch talent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden