Service
De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 1 oktober
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.
Vroege vogels
NPO 2, 19.45 uur
Ongeveer een kilometer ten oosten van Vlieland ligt Richel: meer een zandplaat dan een eiland en vrijwel zonder begroeiing. Toch is Richel voor vogels een belangrijke broedplek en voor zeehonden een plaats om veilig uit te rusten. In Vroege vogels bezoeken Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven deze parel van de Waddenzee. Uitzonderlijk, want normaal gesproken komen er geen bezoekers op het eiland. Veenhoven overnacht in de wachttoren op Richel, waar ze wordt omringd door tienduizenden wadvogels. Bentveld verdiept zich in het verrassend rijke bodemleven.
70 jaar tv: Breaking news
NPO 2, 20.30 uur
Tussen de Watersnoodramp van 1953 en de wateroverlast van 2021 is er op het gebied van tv-verslaggeving heel wat veranderd. In de eerste van een reeks specials over het zeventigjarig bestaan van televisie in Nederland staat de NPO stil bij de manier waarop plotselinge grote nieuwsgebeurtenissen bij de kijkers thuis werden gebracht. In 1953 duurde het nog drie dagen voordat de eerste beelden van de Watersnoodramp te zien waren in bioscoopjournaals. Heel anders ging het bij de treinkaping in De Punt in 1977, de val van de Muur in 1989 en de Bijlmerramp in 1992.
Draw Me Saint-Exupéry
NPO 2 Extra, 20.30 uur
Onder schrijvers heette hij de schrijvende vliegenier en collega-vliegeniers noemden hem de vliegende schrijver. Antoine de Saint-Exupéry ( 1900-1944) was zijn hele leven een buitenstaander, wat hem, afkomstig uit een adellijk geslacht, allerminst deerde. Zijn beroemdste werk, Le petit prince, zit de Bijbel op de hielen qua aantal vertalingen en verkochte exemplaren (meer dan 150 miljoen). En dan schreef hij daarnaast nog een handvol bestsellers. Documentairemaker Andrès Jarach reconstrueert Saint-Ex’ intense leven aan de hand van deels getekend ‘archiefmateriaal’. De piloot kwam in 1944 om het leven doordat zijn verkenningsvliegtuig in de Middellandse Zee stortte.
Govert naar de oorsprong van de mens
NPO 2, 22.20 uur
Van een onopvallende primaat in de bomen op de Afrikaanse savanne evolueerden onze voorouders tot de homo sapiens, de mens die zo’n beetje elke uithoek van de planeet heeft ingenomen. Al dat denken heeft helaas niet kunnen voorkomen dat de aarde in een zorgelijke staat verkeert, want de wetenschap ziet de mens als belangrijkste oorzaak van de klimaatproblemen. In Govert naar de oorsprong van de mens spreekt Govert Schilling met Midas Dekkers over de invloed van de mens en zoekt hij naar een sprankje hoop voor de toekomst.
War Dogs
Net 5, 23.10 uur
(Komedie, Todd Phillips, 2016) Zelden werden in een filmpersonage zo veel überfoute stereotiepe kenmerken van de Amerikaan met zo veel plezier en zelfspot tot leven gewekt als in Jonah Hills vertolking van de echt bestaande wapenhandelaar Efraim Diveroli. Met een oud-klasgenootje ritselde twintiger Diveroli voor honderden miljoenen dollars aan wapens in opdracht van het Amerikaanse leger. Zijn eigengereide fuckyou-mentaliteit wordt door regisseur Phillips met ongeremde bewondering in beeld gebracht, als een smakelijke combinatie van het wapenhandeldrama Lord of War en de verheerlijking van corruptie en hedonisme in The Wolf of Wall Street.
Sea of Love
Eén, 23.25 uur
(Thriller, Harold Becker, 1989) Een seriemoordenaar brengt drie mannen om die kort ervoor een contactadvertentie op rijm hadden geplaatst. Dus laat de politie van New York ook een gedicht in de krant zetten. Inspecteur Frank Keller (Al Pacino) mag de alleenstaande vrouwen die reageren ontmoeten. Tijdens de lange serie afspraakjes die volgt, smelt de bittere Pacino langzaam voor de fascinerende Helen (Ellen Barkin). Hun liefdesscènes bestaan in het vermakelijke Sea of Love uit de gestileerde clichés van erotische thrillers, maar krijgen een extra lading doordat Helen de enige verdachte is.
Cobain
NPO 2, 00.05 uur
(Drama, Nanouk Leopold, 2017) Debutant Bas Keizer geeft knap gestalte aan het stugge en afwerende titelpersonage van Cobain. Het ene moment is hij nog echt een kind, het andere volwassen of iets ertussenin. Vooral in nabijheid van zijn verslaafde, hoogzwangere moeder leeft hij op, maar contact hebben ze nauwelijks. Terwijl zij van het ene drugshol naar het andere zwerft, slijt hij zijn tijd in het kindertehuis. Erg knap, hoe debutant Bas Keizer zijn personage reliëf geeft in Nanouk Leopolds Cobain, alleen al dankzij die subtiele schakeringen in zijn blik. Ook krachtig is de cinematografie van Frank van den Eeden, die veel rauwe schoonheid put uit de Rotterdamse locaties.