TipsFilm en televisie
De Volkskrant-tv-selectie voor vrijdag 1 januari
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.
The Hangover
Veronica, 18.00 uur
(Komedie, Todd Phillips, 2009) Geen geschiktere film voor de eerste dag van het nieuwe jaar dan deze heerlijke over-de-topkaterkomedie. Het verhaaltje over een volstrekt ontspoord vrijgezellenfeestje in Las Vegas heeft weinig om het lijf, maar valt op dankzij briljante komische vertolkingen (onvergetelijk is Zach Galifianakis als charmante oppermafkees) en de vindingrijke non-chronologische vertelwijze. Begrijpelijkerwijs een van de verrassingen van de zomer van 2009. The Hangover kreeg twee vervolgen, die beiden óók vandaag worden uitgezonden, maar bij het niveau van het origineel kwamen ze niet in de buurt.
Nieuwjaarsconcert NBE
NPO 2, 19.00 uur
De nieuwjaarsconcerten van het Nederlands Blazers Ensemble zijn een traditie, maar niet traditioneel van opzet. Het NBE blaast het nieuwe jaar steeds op een andere, verrassende en grensverleggende manier in. Omdat er dit jaar geen publiek is toegestaan in het Concertgebouw in Amsterdam, besloot het ensemble niet alleen de zaal maar het hele gebouw te gebruiken als decor voor hun concert. Het programma wordt ingeluid door Fidan Ekiz, opgeluisterd door de Ashton Brothers en bevat een uitvoering door de winnaar van de jaarlijkse NBE-compositiewedstrijd.
Wind River
NPO 3, 20.25 uur
(Thriller, Taylor Sheridan, 2017) Veelbelovend regiedebuut van Hollywood-scenarist Taylor Sheridan (Sicario, Hell or High Water), dat in Cannes in de Un Certain Regard-selectie met de regieprijs werd bekroond. In een indianenreservaat in het noorden van de VS helpt spoorzoeker Cory Lambert (een sombere, robuuste Jeremy Renner) FBI-agent Jane Banner (Elizabeth Olsen) in een verkrachtings- en moordonderzoek. Vooral de desolate sfeer in het reservaat weten Sheridan en cameraman Ben Richardson goed te treffen, met veel oog voor de menselijke nietigheid in het machtige berglandschap.
Nieuwe boeren
NPO 1, 21.35 uur
Kunnen moderne Nederlanders nog overleven in een wereld zonder elektriciteit, internet en supermarkt? KRO-NCRV neemt de proef op de som in het nieuwe realityspelprogramma Nieuwe boeren, gepresenteerd door Anita Witzier. Hierin moeten twaalf kandidaten een maand zien te overleven op een boerderij waar de tijd heeft stilgestaan. De oorspronkelijke boerderijbewoners Rianne en Arnold zetten de deelnemers samen of in teams stevig aan het werk met uiteenlopende klussen zoals boter karnen en het maken van een afrastering. Wie houdt het vol tot aan de finale?
Man in Room 301
NPO 3, 22.05 uur
Met een dubbele aflevering begint KRONCRV vanavond Man in Room 301, een Finse misdaadserie die oorspronkelijk was gepland voor de Britse tv en werd geïnspireerd door de moord op James Bulger en de verdwijning van Madeleine McCann. Het verhaal speelt zich af in twee tijdlijnen. In 2007 verandert het leven van het gezin Kurtti voor altijd wanneer peuter Tommi om het leven wordt gebracht. In het heden vieren de Kurtti’s vakantie in Griekenland, waar ze een mysterieuze brief ontvangen en het vermoeden krijgen dat de moordenaar van Tommi in hetzelfde resort verblijft.
Max Pubquiz
NPO 1, 22.10 uur
Vanaf vanavond luidt Omroep Max het weekend in met nieuwe afleveringen van de populaire Pubquiz. Sybrand Niessen presenteert deze gevarieerde kennisquiz in een kroegsetting, waar wekelijks zes teams tegen elkaar uitkomen in rondes met puzzels en vragen over eten en drinken, muziek, geschiedenis en sport. Het winnende team gaat door naar de finale op 12 februari. In elke aflevering wordt Niessen bijgestaan door een andere barman of -dame, onder wie Wolter Kroes, André van Duin en Marlijn Weerdenburg. De livemuziek wordt verzorgd door Jan Rietman.
Thunder Road
Canvas, 23.05 uur
(Drama/komedie, Jim Cummings, 2018) Regisseur, scenarist en acteur Jim Cummings speelt in zijn spraakmakende regiedebuut de instabiele politieman Jim Arnaud, die rouwt om de dood van zijn moeder (de in één take gedraaide openingsscène van haar begrafenis is cultwaardig geestig), worstelt met de verhouding tot zijn verslaafde ex en in een conflict verkeert over de voogdij van zijn dochter. Wijselijk besteedt Cummings geen aandacht aan het definiëren van de omvangrijke verzameling sociale stoornissen waaraan zijn hoofdpersonage ongetwijfeld lijdt. Onder dit eenpersoonsrariteitenkabinet schuilt een tamelijk levensecht personage, in een film die soms vreemd en ronduit irritant is, maar bovenal volstrekt origineel, komisch en innemend.