Tipsfilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor maandag 9 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Franz Rogowski in Transit. Beeld
Franz Rogowski in Transit.

Transit

Arte, 20.15 uur

(Drama, Christian Petzold, 2018) Georg (Franz Rogowski), verstekeling in Marseille, mengt zich onder een valse identiteit in een mensensmokkelplan, vlak nadat de Duitsers het land zijn binnengevallen. Het duurt mogelijk even voor het kwartje valt, zeker voor wie Anna Seghers’ roman uit 1944 waarop Transit is gebaseerd niet kent, maar gaandeweg wordt duidelijk dat regisseur Christian Petzold een vluchtelingenverhaal ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een op een heeft getransporteerd naar de tegenwoordige tijd. Die aanpak zou eenvoudig kunnen ontaarden in een langgerekte en mogelijk weinig steekhoudende vergelijking tussen de opkomst van de nazi’s toen en ontluikend rechts-extremisme nu, maar daarvoor gaat meestercineast Petzold te bedachtzaam en fijnbesnaard te werk.

2Doc: De laatste sociaal advocaten

NPO 2, 20.25 uur

Veel Nederlanders met juridische problemen kunnen geen advocaat betalen. Voor hen is er de sociaal advocaat, die door de overheid wordt betaald. Omdat de meeste zaken zijn gericht tegen diezelfde overheid, vindt Den Haag dat het wel wat minder mag met de sociale advocatuur. De sociaal advocatenbureaus krijgen veel minder uren vergoed dan ze maken, en daarom slinkt het aantal medewerkers snel. In haar documentaire De laatste sociaal advocaten toont Ingeborg Jansen het werk van Advokatenkollektief Rotterdam, dat werd opgericht in de jaren zeventig.

The Girl in the Spider’s Web

RTL 7, 20.30 uur

(Thriller, Fede Alvarez, 2018) Verfilming van het vierde (door David Lagercrantz geschreven) boek uit de Millennium-­serie, rondom onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist en cyberpunk-hacker Lisbeth Salander. Ook hier bewegen de bekende personages in soortgelijke kostuums in datzelfde groezelige, industriële Zweden. Maar nu is het Claire Foy – die keurige Elizabeth uit The Crown – in plaats van Noomi Rapace of Rooney Mara, die met witte schmink rond de ogen een Zweedse zakenman martelt omdat hij zijn vrouw slaat. Meer dan ooit maakt regisseur Alvarez, excellerend in de actiescènes, van Salander een superheld.

Claire Foy in The Girl in the Spider's Web. Beeld
Claire Foy in The Girl in the Spider's Web.

De monitor

NPO 2, 22.20 uur

Om de kosten van de zorg in toom te houden, willen zorgverzekeraars dat hun klanten goedkopere varianten van medicijnen gebruiken. Een gevolg van dit beleid is dat patiënten soms van medicijn moeten veranderen. De monitor werd benaderd door Eva, die medicijnen neemt tegen astma. Van haar apotheek krijgt ze regelmatig andere geneesmiddelen mee, waarvan ze naar eigen zeggen moe en benauwd wordt. Eva is niet de enige die dit ontregelend vindt. De monitor onderzoekt hoe verantwoord dit wisselen van medicijnen is, en wie bepaalt welk middel je krijgt.

Kruispunt

NPO 2, 22.55 uur

Astrid Hollander werkte op een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Oosthout. Toen bij haar kanker werd geconstateerd, wist ze dat ze niet meer zou genezen en afscheid moest nemen van haar cliënten. Het verlies van Hollander kwam als een zware klap voor veel bewoners, die een intense band hadden met hun begeleider. Kruispunt laat vanavond zien hoe deze verstandelijk beperkten het rouwproces ervaren en soms worstelen met hun eigen emoties. Voor cliënt Arjen is het alsof hij na zijn echte moeder nu ook zijn tweede moeder is verloren.

The Mortal Instruments: City of Bones

Net 5, 23.10 uur

(Fantasy, Harald Zwart, 2013) Een sterke, vrouwelijke hoofdpersoon, een bovennatuurlijk avontuur, meeslepende liefde: in The Mortal Instruments: City of Bones van tienerboekenschrijver Cassandra Clare is de gebruikelijke youngadult-fantasy-hutspot. Toch begint het veelbelovend. De dialogen klinken soms prettig spottend, een personage is homoseksueel zonder dat dát een issue is en de jonge acteurs brengen het fijn naturel. Maar dan stapelen de gebeurtenissen en gevechten zich op, worden de emoties eendimensionaal en de romantiek zompig. Dat Bach volgens de film slechts componeerde om demonen te tergen is dan de druppel.

Lily Collins in The Mortal Instruments- City of Bones. Beeld
Lily Collins in The Mortal Instruments- City of Bones.

Ik heb het niet gedaan

Canvas, 23.35 uur

Romano van der Dussen zat twaalf jaar lang ten onrechte in een Spaanse cel wegens verkrachting en aanranding. De in Spanje woonachtige Nederlander werd door slachtoffers aangewezen in een line-up die verder uitsluitend uit lokale Spanjaarden bestond. Drie jaar na zijn veroordeling wees dna-onderzoek in de richting van een andere dader: de Engelse moordenaar Mark Dixie. De documentaire Ik heb het niet gedaan van Elena Lindemans reconstrueert de gebeurtenissen en schetst hoe moeilijk het is om als veroordeelde van alle blaam te worden gezuiverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden