De Volkskrant tv-selectie voor maandag 9 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Scène uit Das Testament des Dr. Mabuse Beeld
Scène uit Das Testament des Dr. MabuseBeeld

De aardappeleters

NPO 2, 19.50 uur.

Nieuwe serie over de herkomst van ons eten. Ex-restaurateur Joris Vermeer gaat op zoek naar de oorsprong van babi pangang. Via de Chinees van IJmuiden belandt hij op het Indonesische Sumatra. Daar bezoekt hij een hondenrestaurant.

Greece with Simon Reeve

Canvas, 21.15 uur.

BBC-tweeluik waarin Simon Reeve zich onderdompelt in de cultuur van Griekenland. Hij reist van de Egeïsche eilanden naar hoofdstad Athene. Hij onmoet gewapende priesters, sponzenduikers en ziet hoe de Grieken omgaan met de crisis.

Weemoedt

RTL 5, 21.30 uur.

In de tweede aflevering van Thijs Römers komische dramaserie is artiestenmanager Job Weemoedt (Römer) woedend op zijn concurrent Ank (Marie-Louise Stheins). Hij wil haar een hak zetten door een van haar grootste sterren weg te kapen.

Big Fish Klaas

NPO 3, 22.05 uur

Voormalig cabaretier Klaas van der Eerden toont in deze serie zijn liefde voor het vissen. Hij reist met BN'ers naar de mooiste visplekken ter wereld. In aflevering zoekt Klaas met tv-presentator Jan Versteegh in Zweden naar de grootste snoeken.

Hillsborough

Canvas, 22.05 uur.

Docu over de Hillsborough-ramp in 1989. Tijdens de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest in het stadion van Hillsborough ontstond een stormloop waarbij 96 mensen omkwamen en 766 anderen gewond raakten.

Gewonde fan op het veld tijdens het Hillsborough drama in 1989 Beeld afp
Gewonde fan op het veld tijdens het Hillsborough drama in 1989Beeld afp

Cabaret: Sander van Opzeeland

NPO 3, 23.35 uur.

Registratie van de hoogtepunten uit Laten we het in godsnaam gezellig houden van cabaretier Sander van Opzeeland. Het Parool gaf de voorstelling vier sterren: 'Een fijnzinnig gevoel voor absurdisme.'

Das Testament des Dr. Mabuse (Fritz Lang, 1933)

Arte, 20.15-22.15 uur.

Dr. Mabuse moet zo ongeveer de ultieme filmschurk van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw zijn geweest, als combinatie van Adolf Hitler en, met terugwerkende kracht, fictieve danwel echt bestaande figuren als The Joker en Charles Manson. De Duitse meester- cineast Fritz Lang (Metropolis, M, The Woman in the Window) zou drie films over hem maken, steeds op cruciale momenten in zijn carrière. In de stomme film Dr. Mabuse, der Spieler (1922) is hij nog een relatief eenvoudige, rebelse boef die door middel van talloze vermommingen zijn omgeving ontregelt. Hij manipuleert de beurs, ondermijnt de staat, jaagt zijn vijanden de dood in, en is daar trots op. Mabuse was daarmee het filmsymbool voor de chaos waarin Duitsland na de Eerste Wereldoorlog verkeerde. Met Das Testament des Dr. Mabuse maakte Lang in 1933 een duister meesterwerk dat door de nazi's werd verboden, waarna de regisseur zijn werk voortzette in de Verenigde Staten. In de film doet de dokter achter de schermen dienst als meestermanipulator. Waanzinnig geworden, tekent en beschrijft hij op het bed in een psychiatrische inrichting de plannen voor zijn criminele organisatie in de buitenwereld, zonder nog een woord uit te brengen. Maar de politieke context waarin het karakter te werk gaat, is onmiskenbaar. Jaren later maakte Lang nog een vervolg (Die 1000 Augen des Dr. Mabuse, in 1960), waarin het karakter voortleeft als legende, maar zo actueel, vindingrijk, fraai in beeld gebracht en razendspannend als de film die Arte vanavond uitzendt, werd het nooit meer.

Back to the Future Part II (Robert Zemeckis, 1989)

Veronica, 20.30-22.40 uur.

In de eerste Back to the Future reisde Marty McFly (Michael J. Fox) naar 1955 om te regelen dat zijn ouders ook echt zijn ouders worden. In de nabije toekomst van dit vervolg, het inmiddels allesbehalve toekomstige 2015 om precies te zijn, dreigt Marty's zoon het hele tijd- ruimtecontinuüm in de war te schoppen. Zeer innovatieve trucages (voor 1989) maken het mogelijk dat Michael J. Fox in sommige beelden drie tot vier personages speelt: Marty's jonge en oudere versie, diens zoon én zijn zus.

The Taking of Pelham 1 2 3 (Tony Scott, 2009)

RTL 7, 20.30-22.35 uur.

Prima remake in de kenmerkende, hyperactieve filmstijl die wijlen regisseur Tony Scott zich sinds Man on Fire (2004) eigen maakte. Net als in de originele film van Joseph Sargent uit 1974 wordt een New Yorkse metrotrein gekaapt door een stel gewetenloze bandieten, ditmaal aangevoerd door John Travolta, die een gigantisch geldbedrag als losgeld vragen. Denzel Washington speelt een medewerker van de metrocontrolekamer die zich ontpopt tot geniaal onderhandelaar alvorens hij zich persoonlijk een weg naar de locomotief baant. Scott smelt adrenaline, psychologie en virtuositeit samen tot een ijzersterke actiethriller. Hoewel elke actiescène piekfijn is uitgevoerd, zijn het vooral Washington en Travolta die de film de moeite waard maken. En dat terwijl ze hoofdzakelijk via de intercom met elkaar spreken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden