Service

De Volkskrant tv-selectie voor maandag 9 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Antonio Banderas en Salma Hayek in Desperado van Robert Rodriguez. Beeld
Antonio Banderas en Salma Hayek in Desperado van Robert Rodriguez.

De Heineken Ontvoering

NPO 3, 20.20 uur

(Thriller, Maarten Treurniet, 2011) Er zijn een paar momenten dat ze tegenover elkaar staan in De Heineken Ontvoering: éminence grise Rutger Hauer als Freddy Heineken en Reinout Scholten van Aschat als de naar Willem Holleeder gemodelleerde ontvoerder. Jammer genoeg heeft de jongste dan telkens een integraalhelm op, op één scène na. En dat is, hoe kort ook, de beste scène in de toch al prima geacteerde film. Niet vaak werd mooier indringend gekeken, gezwegen en summier gesproken in een Nederlandse film. Scholten van Aschat kreeg er een Gouden Kalf voor.

Rutger Hauer in De Heineken ontvoering van Maarten Treurniet Beeld
Rutger Hauer in De Heineken ontvoering van Maarten Treurniet

Desperado

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Robert Rodriguez, 1995) Nog altijd uitermate feestelijke remake van Rodriguez’ eigen, voor een appel en een ei gemaakte speelfilmdebuut El Mariachi, waarin een muzikant met een gitaarkoffer vol wapens de dood van zijn vriendin probeert te wreken. Salma Hayek speelt de eigenares van een boekwinkel die als dekmantel fungeert voor ‘Bucho’ (Joaquim de Almeida), de drugsbaron op wie wordt gejaagd door de op wraak beluste El Mariachi (Antonio Banderas). Ook Steve Buscemi en zelfs Rodriguez’ goede vriend Quentin Tarantino doen mee. Houd er wel rekening mee dat kwaliteit van de film niets te maken heeft met de plot, die louter draait om schieten en citeren.

Noah

Net 5, 20.30 uur

(Avontuur, Darren Aronofsky, 2014) Gehoorzaam Gods gebod volgend, bouwt Noach (Russell Crowe, met steeds wildere baard) zijn ark. Van elke diersoort zullen er enkele exemplaren schuilen voor de zondvloed, maar buiten Noach en zijn gezin mogen geen mensen mee. De mens moet uitsterven, opdat de aarde ongemoeid haar balans hervindt. Metaforisch maar helder commentaar op de huidige klimaatcrisis, waarbij Aronofsky en co-scenarist Ari Handel het Woord naar hun hand zetten en aanvullen met zelfverzonnen subplots. Hoewel Aronofsky’s acteursregie te wensen overlaat, bewijst hij met Noah regelmatig zijn visuele meesterschap.

Russell Crowe in Noah van Darren Aronofsky Beeld
Russell Crowe in Noah van Darren Aronofsky

American Insurrection

Canvas, 20.30 uur

Aan de rechterkant van het Amerikaanse politieke spectrum bevinden zich allerhande splintergroeperingen. Ze kenmerken zich door een wantrouwen tegen de overheid en voorliefde voor vuurwapens, en waren tot voor kort vooral gericht op zelfbehoud. De laatste jaren nemen ze echter een agressievere houding aan en wordt er gesproken over een burgeroorlog. American Insurrection schetst de opkomst van extremistische en racistische groepen aan de hand van de dodelijke demonstratie in Charlottesville in 2017 en de recentere bestorming van het Capitool in Washington.

Swanenburg

NPO 1, 21.25 uur

Ook deze week onthult Swanenburg weer wat meer van de gebeurtenissen die zullen leiden tot de dood van Jack Praal. Eerder zagen we door de ogen van zijn kinderen Benno, Iris en Dirk hoe het zakenimperium van de familie aan het wankelen werd gebracht, en deze week is het de beurt aan Iris (Sanne Langelaar). De jongste dochter van het gezin hoort dat Dirk is opgepakt in verband met een moord en schakelt in plaats van de vaste raadsman van de zaak een gespecialiseerde advocaat in. Als haar vader dat hoort, ontsteekt hij in woede en ontslaat hij hem.

Nikita Khrushchev: The Red Tsar

Canvas, 21.30 uur

De machtsstrijd die ontbrandde na de dood van Stalin werd gewonnen door Nikita Chroesjtsjov. Als Sovjetleider maakte hij een einde aan de verschrikkingen van het Stalinregime, waarin hij zelf een aandeel had gehad. Het Westen zou Chroesjtsjov leren kennen als een geduchte tegenstander in de Koude Oorlog: de aanstichter van de Cubacrisis en bedenker van de Berlijnse Muur, die een VN-toespraak kracht bijzette door met zijn schoen op tafel te meppen. In Nikita Khrushchev: The Red Tsar geven historici en familieleden hun visie op de raadselachtige man.

The Riots: One Week in August

BBC 2, 22.00 uur

Tien jaar geleden was Engeland in de ban van grootschalige rellen. Tussen 6 en 11 augustus gingen duizenden mensen de straat op om brand te stichten, te plunderen en de confrontatie te zoeken met politie. De vlam sloeg in de pan nadat Mark Duggan, een crimineel in bezit van een vuurwapen, door agenten werd doodgeschoten. Vanuit Londen sprongen de rellen over naar andere steden. The Riots: One Week in August onderzoekt door middel van getuigenissen van veroordeelde relschippers, politiemensen en andere betrokkenen wat er tien jaar geleden is gebeurd en waarom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden